Genel

Çin Devlet Başkanı Şi'nin süresiz görevde kalmasının önü açıldı

Çin'de devlet başkanlığı ve başkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıllık görev süresi sınırının kaldırılmasını öngören anayasa değişikliği teklifi kabul edildi.

Çin Devlet Başkanı Şi'nin süresiz görevde kalmasının önü açıldı
11-03-2018 17:04

PEKÄ°N (AA) - Çin'de devlet baÅŸkanlığı ve baÅŸkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıllık görev süresi sınırının kaldırılmasını öngören ve bu ÅŸekilde Devlet BaÅŸkanı Åži Cinping'in süresiz görevde kalmasının önünü açan anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi kabul edildi.

BaÅŸkent Pekin'deki Büyük Halk Salonu'nda yapılan Çin Ulusal Halk Kongresi (ÇUHK) 13. Dönem 1. Genel Kurul toplantıları kapsamında anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi, oylamaya sunuldu.

Ülkede en üst düzey yasama organı olan ÇUHK'de 2 bin 964 delegenin katıldığı oylamada devlet baÅŸkanlığı ve baÅŸkan yardımcılığı için geçerli olan 10 yıllık görev sınırının kaldırılmasını öngören anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi 2 bin 958 oyla kabul edildi.

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin kabul edilmesiyle Åži Cinping'in ikinci dönem görev süresinin dolacağı 2023'den sonra da devlet baÅŸkanlığına devam edebilmesinin önü açıldı.

Ayrıca anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi teklifi kapsamında "Yeni dönem Çin için Çin özellikleri taşıyan sosyalizm üzerine Åži Cinping düÅŸüncesi" ÅŸeklindeki bir ifadenin de anayasaya eklenmesi kararı alındı.

Ülkenin kurucu lideri Mao Zıdong'dan sonra en güçlü lider konumuna gelen Devlet BaÅŸkanı Åži, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Genel Sekreteri ve Merkez Askeri Komisyon BaÅŸkanı görevlerini de üstleniyor.

ÇKP'nin en yüksek siyasi gücü elinde bulundurduÄŸu Çin'de eski anayasadan "Devlet baÅŸkanı ve baÅŸkan yardımcısı, en fazla beÅŸer yıldan iki dönem görev yapabilir." ifadesinin çıkarılmasıyla ülkede "çekirdek lider" sıfatıyla anılan Åži'nin süresiz olarak devlet baÅŸkanlığı görevini yürütmesinin önü açıldı.

Önceki anayasada yer alan ilgili madde, Mao sonrası toplumda oluÅŸan tedirginlik ve karmaÅŸanın önüne geçmek için ülkede dışa açılımın mimarı olarak görülen Dıng Åžiaoping'in teklifiyle 1982'de anayasaya eklenmiÅŸti.

Åži'nin selefi Hu Cintao ve Hu'nun selefi Ciang Zımin, 10 yıl devlet baÅŸkanlığı yaptıktan sonra görevi devretmiÅŸti.

Muhabir: Tevfik Durul


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER