!['Çiftlik Bank' davasında firari sanık Niyazi Karakoç duruşmaya gelerek savunma yaptı](https://www.dikgazete.com/files/uploads/news/default/2019/12/ciftlik_bank_davasinda_firari_sanik_niyazi_karakoc_durusmaya_gelerek_savunma_yapti.jpg)
Ä°STANBUL (AA) - Kamuoyunda "Çiftlik Bank" olarak bilinen sistemin kurucusu Mehmet Aydın ve yöneticilerine yönelik 4'ü firari 48 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruÅŸmaya, tutuksuz sanıklar SavaÅŸ Yıkılmaz, Erol Korkut, Umeyr Karakoç, Cafer Çolak ve Ahmet Furkan Emre ile hakkında yakalama kararı bulunan firari sanık Niyazi Karakoç katıldı. DuruÅŸmada, 21 müÅŸteki ile taraf avukatları da hazır bulundu.
DuruÅŸmada savunmasını yapan sanık Niyazi Karakoç, yaklaşık 23 yıl Ümraniye Belediyesinde deÄŸiÅŸik birimlerde memur olarak çalıştığını belirterek, "Bu dosyada benimle birlikte sanık olarak yargılanan Umeyr Karakoç oÄŸlumdur. Ümraniye Belediyesinde çalıştığım dönemde belediye tarafından düzenlenen etkinliklerde ve açılışlarda sunumları yapıyordum. OÄŸlum Umeyr Karakoç'un Çiftlik Bank'ın sahipleri ile baÄŸlantısı olduÄŸu için benim açılışlarda yaptığım etkinliklerden haberdar olan Mehmet Aydın kendileriyle çalışmam konusunda oÄŸlum aracılığıyla teklifte bulundu." dedi.
Bu nedenle 2017 yılının Aralık ayında Çiftlik Bank'ın Konya'da yaptığı ulusal televizyon kanallarında da yayımlanan açılışının sunumunu yaptığını anlatan Karakoç, ÅŸunları söyledi:
"Bu sunum nedeniyle sonrasında Mehmet Aydın ile birebir görüÅŸtüm. Kendileri ile çalışma teklifinde bulundu. Ben de 3 hafta araÅŸtırdım. Åžirketle ilgili hiçbir olumsuzluk görünmüyordu. Åžu an müÅŸteki olarak yer alan kiÅŸiler, o tarih itibarıyla sisteme yatırdıkları para nedeniyle gelir saÄŸladıkları için oldukça mutluydu. Sosyal medyada, televizyonlarda ve etrafımda ÅŸirketle ilgili hiçbir olumsuz bilgi ve haber olmaması, önerilen ücretin cazip olması nedeniyle çalışmayı kabul ettim." diye konuÅŸtu.
Bu nedenle Ümraniye Belediyesindeki görevinden istifa ederek 9 ÅŸubat 2018'de Çiftlik Bank olarak bilinen ÅŸirketin genel müdürü olarak çalışmaya baÅŸladığını aktaran Karakoç, "Benim görevim konuÅŸmamıza göre Çiftlik Bank'ın kurumsallaÅŸmasına katkı yapmaktı. BaÅŸladıktan 15-20 gün sonra iÅŸlerin iyi gitmediÄŸini fark ettim. Bunu Mehmet Aydın'a da ifade ettim. Kendisi o tarihte yurt dışındaydı. DönüÅŸünde konuÅŸtuk. Beni çalışanlara tanıttı. Görevimi anlattı. Fakat verilen taahhütleri yerine getirmemesi üzerine görevimden istifa ettim ve Anadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığına ÅŸikayetçi oldum." ifadelerini kullandı.
Sanık Niyazi Karakoç'un avukatı Ömer YeÅŸilyurt, "Müvekkilim sanık Mehmet Aydın'a 'Bizi ve arkadaÅŸlarımızı kullanıyorsun. Bu böyle yürümez.' ÅŸeklinde mesaj göndermiÅŸtir. Bu bile müvekkilimin olaylarla ilgisi olmadığını özetler. KendiliÄŸinden gelen ve savunması alınan müvekkilim hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına karar verilsin." dedi.
MüÅŸtekiler ÅŸikayetçi olduDuruÅŸmada daha sonra 21 müÅŸteki dinlenildi.
MüÅŸtekilerden F.K. Ankara Ä°l Emniyet MüdürlüÄŸünde polis memuru olarak çalıştığını belirterek, sosyal medya ve televizyondan öÄŸrendiÄŸi sisteme 33 bin 500 lira yatırdığını, 10 bin lirasını geri alabildiÄŸini bu nedenle sanıklardan ÅŸikayetçi olduÄŸunu söyledi.
MüÅŸtekilerden Hamza Yalçın, Kadıköy Ä°lçe Tarım MüdürlüÄŸünde görev yaptığını, sisteme yatırdığı 100 bin liranın 50 bin lirasını geri alamadığı için sanıklardan ÅŸikayetçi olduÄŸunu kaydetti.
MüÅŸteki Özkan Demirok, özel bir ÅŸirkette satış elemanı olarak çalıştığını, sisteme 125 bin 290 lira para yatırdığını, sadece 74 bin 129 lirasını geri alabildiÄŸini anlattı.
Söz verilen diÄŸer müÅŸtekiler de sisteme yatırdıkları paraların bir kısmını alamadıkları için sanıklardan ÅŸikayetçi olduklarını dile getirdi.
Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, firari sanıklar Mehmet Aydın, Fatih Aydın, Cengiz Samur ve Osman Naim Kaya hakkında çıkarılan yakalama kararlarının devamına hükmetti.
Savunması alınan sanık Niyazi Karakoç hakkındaki yakalama emrinin kaldırılmasına karar veren heyet, eksikliklerin giderilmesi için duruÅŸmayı erteledi.
Ä°ddianamedenAnadolu Cumhuriyet BaÅŸsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 4'ü firari 48 sanıktan 18'inin örgüt yöneticisi, 23'ünün örgüt üyesi ve 7'sinin de örgüte yardım eden konumunda olduÄŸu belirtiliyor.
Ä°ddianamede, 3 bin 762 kiÅŸi de "müÅŸteki" olarak yer alıyor.
Aralarında firari Mehmet Aydın'ın da bulunduÄŸu 18 örgüt yöneticisi hakkında "suç iÅŸlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme" suçundan ikiÅŸer yıldan altışar yıla, "biliÅŸim sistemlerini araç olarak kullanmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık" suçundan 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "ticari ÅŸirketlerin faaliyeti kapsamında nitelikli dolandırıcılık" suçundan yine 3 bin 762 kez üçer yıldan onar yıla, "suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama" suçundan da altışar yıldan on dörder yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Ä°ddianamede, bu kapsamda 18 örgüt yöneticisinin 22 bin 580 yıldan 75 bin 260 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.
Ä°ddianamede, 23 sanığın "suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte üye olma", "suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar, 7 sanığın "suç iÅŸlemek amacıyla kurulan örgüte yardım etme" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı deÄŸerlerini aklama" suçlarından dörder yıldan onar yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.