CİBUTİ
Kızıldeniz'in Aden Körfezi'ne açıldığı noktada bulunan Cibuti, stratejik konumu sebebiyle bölgede hakimiyet sağlamak isteyen yabancı ülkelerin üs yarışına sahne oluyor.
Akdeniz ile Hint Okyanusunu birbirine bağlayan Kızıldeniz-Aden Körfezi hattının geçiş noktası Babu'l Mendeb Boğazı'nda yer alan Cibuti'de hali hazırda Fransa, ABD, İtalya ve Japonya'nın askeri üssü bulunurken, Çin ve Suudi Arabistan da yakında bu Doğu Afrika ülkesinde üs açmayı planlıyor.
830 bin nüfuslu ve sadece 23 bin kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip Cibuti, dünyada ticari gemilerin en fazla tercih ettiği rotalardan biri üzerinde bulunuyor.
Suudi Arabistan'ın ise kendisinin de dahil olduğu güney komşusu Yemen'deki savaş dolayısıyla Cibuti'de üs açmak istediği değerlendiriliyor.
Cibuti Dışişleri Bakanı Mahmud Ali Yusuf geçen pazartesi yaptığı açıklamada, Suudi Arabistanla Cibuti'de üs açmaları konusunda prensipte anlaştıklarını ifade etti.
Yusuf, Suudi Arabistanlı ve Cibutili askeri yetkililerin yakın gelecekte imzalanacak askeri, güvenlik, stratejik anlaşma projesi taslağı üzerinde karşılıklı ziyaretlerde bulunduğunu aktardı.
Cibuti'nin Riyad Büyükelçisi Ziyauddin Bamhare'nın açıklamasına göre iki ülke arasındaki iş birliği askeri üsle sınırlı değil. Bamhare 8 Mart'ta yaptığı açıklamada askeri üs anlaşmasının kara, deniz ve hava konularında iş birliğini de kapsadığını belirterek, ülkesinin karasularının güvenli ve "İran'ın Husilere silah yardımı etkisinden korunmuş" durumda olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemen'de Husilere karşı başlattığı operasyondan sonra Husilerin silah elde etmesini engellemesinin yanında Yemen kıyılarına ulaşmak için kolay bir noktada bulunması sebebiyle Cibuti ile Suudi Arabistan arasındaki ilişkiler somut bir şekilde arttı.
Çin de geçen yıl sonunda yaptığı anlaşma çerçevesinde Cibuti topraklarında üs kurma hakkı kazandı. Suudi Arabistan'dan önce 25 Şubat'ta yurt dışındaki ilk askeri tesisi olarak Cibuti'de lojistik üst kurmaya başlayacağını açıklamıştı. 10 yıllığına kiralanan alanda hazırlıklarına başlanan üssün 2017 yılında faaliyete geçmesi öngörülüyor.
Çin, bu sayede ülke sınırları dışındaki ilk askeri üsse sahip olacak. Çin'in burada konuşlandırmak istediği asker sayısı ise yaklaşık 10 bin.
Cibuti'de en büyük askeri varlığa sahip ülke, Camp Lemonier'de 4 bin personeli bulunan ABD.
Camp Lemonier, bölgedeki operasyonel gücünü artırmak isteyen ABD tarafından 2001'de kuruldu. Üs, Somali ve Yemen'de ABD tarafından yürütülen terör operasyonları için önemli bir konuma sahip.
Ambouli Havaalanı'nın güneyinde bulunan üs, genellikle Afrika ülkeleri askerlerinin eğitimi ve hava operasyonları için kullanılıyor.
Cibuti yönetimiyle 2014 yılında yenilediği anlaşma çerçevesinde üssü 10 yıl daha kullanma hakkı elde eden ABD, burası için yıllık 63 milyon dolar kira bedeli ödüyor.
Eski Fransa sömürgesi olan ve Fransız Somaliland'i olarak adlandırılan Cibuti'de Fransızların askeri varlığı da uzun yıllardır devam ediyor.
Cibuti'de en büyük ikinci yabancı kuvvet olan Fransa'nın bin 900 kişilik askeri birliği bulunuyor.
Bunun yanısıra Cibuti'de Avrupa Birliği ülkelerinin korsanlıkla mücadele operasyonu (ATLANTA) olarak bilinen yapı kapsamında Almanya, Belçika, İspanya, Fransa, Yunanistan, Hollanda, İngiltere ve İsveç askerleri de bulunuyor.