BARSELONA (AA) - Tuba Åžahin - Ä°slami Bankacılık ve Finansal Kurumlar Genel Konseyi (CIBAFI) Genel Sekreteri Abdelilah Belatik, Ä°spanya'nın Barcelona kentinde gerçekleÅŸtirilen 11. Akdeniz Ekonomi Liderleri Haftası (MedaWeek) etkinliÄŸinde AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ä°slami finans sektöründeki büyümeyi ve geleceÄŸe iliÅŸkin beklentileri deÄŸerlendirdi.
Konseyin her yıl Ä°slami finans konusunda farklı ülkelerde toplantılar gerçekleÅŸtirdiÄŸini anımsatan Belatik, gelecek yılki global forumunun nisanda Türkiye'de yapılacağını söyledi.
OrtadoÄŸu ve Malezya'da sektörün belirli bir büyüklüÄŸe ulaÅŸtığı için büyüme potansiyelinin yavaÅŸladığını anlatan Belatik, ÅŸöyle devam etti:
"OrtadoÄŸu bu pazarın büyük kısmına sahip ama son 3-5 yıldır büyüme özellikle OrtadoÄŸu dışındaki ülkelerde gerçekleÅŸiyor. Ä°slami finans sektörü hızla büyüyor. Türkiye, Endonezya, Orta Asya ve Afrika bizler için çok önemli. Sektörün bu ülkelerde büyüme potansiyeli oldukça yüksek. Çünkü halen Ä°slami bankacılık çok büyük deÄŸil."
"Ä°slam bankacılığı, finansal krizlere karşı daha dirençli"Belatik, finansal sektörün dünya gayrisafi yurt içi hasılasının 8-10 katı büyüklüÄŸünde olduÄŸunu belirterek, ÅŸunları kaydetti:
"Bu normal deÄŸil. Bunu Ä°slami finansta yapamazsınız. Yapacağınız her ÅŸey varlığa dayanmalı. Ä°ÅŸlemleriniz gerçek varlıklara, aktiflere göre olmalı. Ä°slami finansı uygularsanız finansal krizlerle karşılaÅŸmazsınız. Çünkü Ä°slam bankacılığı finansal krizlere karşı daha dirençli. 2008 krizi baÅŸlarda finansal boyuttayken Ä°slami finans bilinmiyordu. Sonrasında finansal sorunlar ekonomik krize dönüÅŸünce sektörün adı duyulmaya baÅŸlandı. IMF ile de son 2-3 yıldır mali istikrar üzerine çalışıyoruz."