Politika

CHP’den AK Parti’ye 3 teklif

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili CHP’nin tekliflerini aldıklarını belirterek, "Müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Gerekli yerlere ileteceğim. Değerlendirmesini yapacağız...

CHP’den AK Parti’ye 3 teklif
23-03-2016 20:59
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, dokunulmazlıklarla ilgili CHP’nin tekliflerini aldıklarını belirterek, "Müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Gerekli yerlere ileteceğim. Değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir" dedi.
AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı ile CHP Grup Başkanvekili Altay arasındaki TBMM’de gerçekleşen görüşme sona erdi. Görüşmenin ardından Bostancı ve Altay ayrı ayrı açıklama yaparak gazetecilerin sorularını cevaplandırdılar.
Bostancı, Cuma günü Meclis’te partileri ziyaret ettiklerini hatırlatarak, "Muhalefet partilerinden yapmış olduğumuz teklife ilişkin görüşlerini halen etmiştik. Teklifimizi ilettiğimiz günden bu yana etrafındaki başka teklifler çerçevesinde değerlendirmeler oldu" ifadelerini kullandı.
CHP yetkililer ile bir araya geldiklerini belirten Bostancı, CHP’nin tekliflerin aldıklarını kaydederek, "3 teklif üzerine şekillenmiş durumda. Bunlardan birincisi, Anayasa 83. maddenin baştan ele alınması. İkincisi yolsuzluklar konusunda Meclis’in mevcut usullerinin hızlı bir şekilde işletilmesi. Üçüncüsü de 83. maddede geçici bir düzenleme yapılmasına ilişkin mukabil bir teklif. Bizimkine hayli yakın bir teklif. Bu müzakere edilebilir, değerlendirilebilir teklifler olarak görüyorum. Gerekli yerlere ileteceğim. Değerlendirmesini yapacağız ve o çerçevede bir yol haritası şekillenecektir" değerlendirmesini yaptı.
Üçüncü teklifte anlaşılabileceğine yönelik bir soru üzerine Bostancı, "Dokunulmazlık meselesi sadece AK Parti’nin değil, Parlamento’nun meselesi. Buna aklıselimle bir cevap bulmak, yol haritası ortaya koymak hepimizin görevi. CHP’nin çalışma yapmasını olumlu buluyorum. Değerlendireceğiz, bakacağız, bunlar kişisel değerlendirmelerin ötesinde partilerin yapacakları değerlendirmelerle anlam kazanır, siyasete intikal eder" karşılığını verdi.
"Diğer partilerden cevap bekliyor musunuz" şeklindeki soruya ise Bostancı, "Onların çeşitli beyanlarını biliyoruz. Ayrıca bir cevap verme gücüsünü gerekli görürlerse, kendi takdirleridir" diye cevap verdi.
Bostancı şunları dedi:
"Mevcut halde örnek olarak AK Parti CHP anlaşırsa Anayasa’nın gerekli gördüğü şartlar yerine gelmiş sayılır. Biz dokunulmazlık gibi önemli bir konuda Parlamento’da grubu bulunan tüm partilerin ortak bir çizgide buluşmasını temenni ederiz. Zaten niyetimiz ve talebiniz bu yöndeydi. Ortak kamu vicdanını temsil eden bir teklifti. Sonuçta Meclis’e intikal etmiş bazı dosyalar var. Dosyalar arasında herhangi bir temlik yapılmaksızın hepsine ilişkin yasa yollarının açılmasını talep ediyorduk."

“ADALET VE KALKINMA PARTİSİ’NE ÜÇ TEKLİF SUNDUK”
CHP Grup Başkanvekili Altay ise yaptığı açıklamada, dokunulmazlıklarla ilgili AK Parti grubuna üç teklif sunduklarını kaydederek şunları dedi:
"Adalet ve Kalkınma Partisi’ne üç teklif sunduk. Birinci teklifimiz 83. maddeyi yeniden tanzim edelim. Milletvekili seçilmeye aykırı haller var. Rüşvet, zimmet, cinsel suçlar, buna terörü de ekleyerek, yeniden tanım yaparak, 83. maddeyi yeniden düzenleyebiliriz. Dokunulmazlık tamamen kalkmamış olur, siyasi anlamda milletvekili bakımının yaşanan endişeler ortadan kaldırılır. 1998’de benzer bir yöntem denendi. Sonuç alınamadı. Hayır biz bölenleri yargılarız diyorlarsa, Türkiye Büyük Millet Meclisi iç tüzüğü 131, 132, 133 ve 134. Maddelerine göre Adalet ve Anayasa Karma Komisyonları süratle çalışmaya başlasın, Parlamento’ya intikal ettirilmiş bütün fezlekeleri Genel Kurul’a indirsinler, İç Tüzük hükümlerine göre bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasına ’evet’ diyeceğiz. Üçüncü teklifimiz Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kamuoyu ile paylaştığı ve bize de sunduğu teklifi bir parça revize ederek kendilerine sunduk. Onlar dediler ki, Şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde bulunan bütün fezlekeleri Anayasa’ya geçici madde koyarak, dokunulmazlık kapsamı dışına atalım, Başbakanlık ve yargı mercilerine gönderelim. Yapacağımız Anayasa değişikliği geçici maddenin tarihi itibariyle, o tarihten önce işlenmiş ama fezleke düzenlenmemiş, Parlamento’ya intikal etmemiş suçlar ortaya çıktığında da, bu suçlar dokunulmazlık dışında kalsın. Bütün fezlekelerde dokunulmazlığı kaldırıyoruz, ilaveten fezleke gelmemiş ama suç işlenmiş, teknik takipte, emniyet takibinde bunlarla birlikte suç tarihi Anayasa değişiklik tarihinden önce ise, milletvekilleri bakımından gelen fezlekelerde dokunulmazlık kapsamı dışında bırakılsın."
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER