ANKARA (AA) - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Bülent Tezcan,partisinin genel merkezindeki basın toplantısında, 15 Temmuz hain darbe girişiminin üzerinden bir yılın geçtiğini hatırlattı.
Darbe girişimini demokrasiye karşı örgütlü bir saldırı olarak nitelendiren Tezcan, milletin, siyaset kurumunun buna karşı parlamenter demokrasiyi savunmak için kararlı bir direnç gösterdiğini söyledi.
Tezcan, 15 Temmuz'u bir bütünleşme aracı olarak gördüklerini belirterek, "15 Temmuz ayrışma ve kutuplaşma aracı haline getirilmemelidir." dedi.
15 Temmuz anma etkinliklerinin bu çerçevede ele alınması gerektiğini vurgulayan Tezcan, anma etkinliklerine ilişkin kendilerine iki davetiye geldiğini belirtti. Bunlardan birinin tüm milletvekillerine geçen hafta gönderildiğini ve Mecliste cumartesi öğle saatlerinde yapılacak Genel Kurul ve fotoğraf sergisinin açılış programın davetiyesi olduğunu anlatan Tezcan, daha sonra Meclis'te ikinci bir anma etkinliğinin olacağını öğrendiklerini söyledi.
Buna karşı tepkilerini anımsatan Tezcan, "Bizim çıkışımızdan sonra 13 Temmuz saat 14.30 itibarıyla bu davetiye geldi. Meclis Başkanlığının bir davetiyesi." diye konuştu.
TBMM'nin 15 Temmuz gecesi büyük bir direnç gösterdiğini, parti ayrımı yapmadan orada, bombalanan Mecliste olduklarını anımsatan Tezcan, şunları söyledi:
"Meclisin kuruluş iradesinin yeniden yaşandığı bir geceydi o gece, demokrasiyi savunma konusunda. Biz bunu ortadan kaldırmayacak, yok etmeyecek, bunu anlayacak, ifade edecek her türlü Meclis etkinliğinde yer alacağız. Bu çerçevedeki Meclis törenlerinin dışında olmamız mümkün değil. Bu nedenle 15 Temmuz anmaları çerçevesinde cumartesi günü gündüz Genel Kurulda hazır bulunacağız bütün milletvekillerimizle ve Sayın Genel Başkanımız orada konuşacak. Daha sonra gece 00.13'te, 16 Temmuz sabaha karşı Birinci Meclis'te başlayan 00.13'teki yürüyüşte Sayın Genel Başkanımız ve bütün milletvekillerimizle hazır olacağız. Oradan bugünkü Meclise, yani o günün gazi Meclisinden bugün 15 Temmuz'a karşı bombaların altında direnin bugünkü Meclise yürüyeceğiz, bu resmi tören içerisinde yer alacağız ve Mecliste sabaha karşı yapılacak liderlerin konuşmasında da Sayın Genel Başkanımız konuşma yapacak. TBMM'nin her ne kadar gecikmeli gönderilen, üzerinde çeşitli tartışmalara neden olduktan sonra hazırlanıp gönderilen, şık olmayan bir davetle bildirilmiş olsa da 15 Temmuz TBMM'nin halkla beraber demokrasiyi savunma konusunda kararlı direnişinin bir ifadesidir ve o günü anmak, en fazla TBMM'nin hakkıdır, bu çerçevede Meclis'in etkinliklerinin içerisinde aktif şekilde yer alacağız."
Tezcan, 15 Temmuz anma programlarının ayrışmayı teşvik edecek üslup ve dilden uzak tutulması gerektiğini de dile getirerek, "Gerek programın devamında gerek o gün Ulus'tan başlayıp halkın katılacağı Meclisteki çalışmalar ve bütün program içerisinde herkesin büyük bir sorumluluk içerisinde davranması gerekir. Provokasyonlara sebep olmayacak üst düzeyde özen göstermek bu çerçevede önem taşıyor. Bu noktada herkesi süreci provoke etmeye dönük eylem ve tutumlardan kaçınmaya davet ediyoruz. Özellikle de hükümetin bu tip provokasyona dönük eylem ve tutumlara karşı gerekli hassasiyeti göstermesi, özenli tutum içinde olması beklentisindeyiz. Ancak böyle 15 Temmuz'un demokrasi ekseni ve etrafında bütünleşme günü olmasını sağlayabiliriz" ifadelerini kullandı.
Muhabir: Sarp Özer