Genel

CHP grup toplantısı

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Yarın bir koalisyon olup olmayacağı kesin bir sonuca varılacak. Bugün sayın genel başkanımızın ifadesi ile ‘biz bir koalisyonun olmasını bütün yüreğimizle istiyoruz.’" dedi. CHP TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Gen

CHP grup toplantısı
12-08-2015 21:04

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Yarın bir koalisyon olup olmayacağı kesin bir sonuca varılacak. Bugün sayın genel başkanımızın ifadesi ile ‘biz bir koalisyonun olmasını bütün yüreğimizle istiyoruz.’" dedi.
CHP TBMM CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Genel Merkez’de yapılan kapalı grup toplantısının gündemini düzenlediği basın toplantısıyla anlattı. CHP olarak grup genel kurul toplantısının bugün basına kapalı olarak gerçekleştiğini belirten Özel, “Toplantıya 129 milletvekilimiz katıldı. 2 arkadaşımız dışında toplantıya tam katılım gerçekleşti. Toplantının başlangıcında genel başkanımız tarafından bir genel sunuş toplantısı yapıldı ve 7 Haziran’dan 12 Ağustos gününe kadar yaşanana süreci milletvekillerimize genel başkanımız özetledi. Ardından 19 sayfalık CHP’nin koalisyon ilkleri ve Türkiye’nin 5 temel sorununu anlatılan kitapçıklar dağıtıldı ve bunun üzerine genel başkanımız kapsamlı açıklamalarda bulundu. Bu kitapçık 3 ana bölümden oluşuyor. Bir tarafında 5 bir tarafında 14 rakamını içeren bir kapağa sahip. Buradan gördüğümüz ve Türkiye’de acilen çözüme sahip olması gereken 5 ana sorun alanını, bunları çözmek için CHP’nin ortaya koyduğu 14 temel ilkeyi ve son olarak da eğer bir koalisyon içerisinde bulunulacaksa bu koalisyonun taşıması gereken 3 temel özellikten bahsediyoruz” ifadelerini kullandı.
Özel, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Genel başkanımızın konuşmasının devamında 24. Dönemde milletvekillerimizin uyguladıkları ve çok faydasını gördüğümüz sahadan da olumlu tepki gördüğümüz uygulamayı bu dönemde uygulayacağını ifade etti ve grup başkanvekillerimiz tarafından yapılan görevlendirmeler milletvekillerimize tebliğ edildi. Milletvekillerimiz ilin büyüklüğüne göre 2 ya da 3’lü guruplar halinde Türkiye’deki 81 ile gidecekler. Bu konuda toplam 110 milletvekilimizi görevlendirdik. Milletvekillerimiz bu ziyaretlerinde o illerde ki yerel basınla toplantı yapma, sivil toplum örgütleri, meslek örgütleri ile bir araya gelme bunun yanında taksi duraklarından kahvehanelere kadar halkın tüm kesimleri ile temas edebilecekleri girişimlerde bulunacaklar. Bu ziyaretleri önümüzdeki günlerde gerçekleştirecekler. Milletvekillerimizin bu ziyaretleri sırasında ellerindeki temel doküman 19 sayfalık broşürümüz olacak.”
Grup toplantısının yarınki Başbakan Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu buluşmasından hemen önce yapıldığına değinen Özel, “Yarından umudumuz iki tarafın arasındaki temel farklılık olarak görünen bir husus var. Bu farklılığı özel gündemli ve sonuçta seçime giden hükümet mi, yoksa CHP’nin söylediği gibi 4 yılı hedef alan, ülkenin 5 ana sorununun alanına çözüm üretmek için kendisini önceleyen, CHP’nin ortaya koyduğu ve iktidar partisinin birçok noktasında mutabık olduğunu açıkladığı 14 maddelik temel ilkeden harekete eden, gerçekten bir sorun çözecek yüz güldürecek, ülkenin dört bir yanındaki yangını ve vatandaşlarımızın cebindeki mutfağındaki yangını aynı anda söndürmeye çalışacak ve toplumun geniş kısmının emeklinin, işçinin, çiftçini yüzünü güldürecek bir hükümet mi oluşturacağız, yoksa partilerin önceliklerini ortaya koyan kısa vadeli ve seçim barajını düşürecek siyasi partilerin değiştirecek bir gözü ankette ve istediği zaman seçime gidecek bir hükümet mi olacak sorusuna cevap aranacak yarın” diye konuştu.

"YARIN BİR KOALİSYON OLUP OLMAYACAĞI KESİN BİR SONUCA VARILACAK"
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında 13 yıl boyunca ülkeyi tek başına yönetmiş bir iktidarın bugün iktidarı paylaşmama ya da paylaşırken karşı tarafa çok fazla imkan sağlamama ile ilgili bir refleksle karşı karşıya olunduğunu ifade ettiğini bildiren Özel, şunları kaydetti:
“Ama herkes şunu bilsin ki, CHP içinde o masada oturmak bazen o masadan kalmaktan daha zor oldu. Bu sürecin sonunda 13 yıl boyunca yapmış oldukları icatların ülkeyle getirdikleri noktalarda çok ciddi eleştiriler olan parti ile oturup koalisyon görüşmeleri yapıyor olmak ve parti ile yarından sonra onlarla koalisyon ortağı olacak olmak bizim açımızdan da kolay değildi. Yarın yeniden buluşulacak ve yarın bir koalisyon olup olmayacağı kesin bir sonuca varılacak. Bugün sayın genel başkanımızın ifadesi ile ‘biz bir koalisyonun olmasını bütün yüreğimizle istiyoruz.’ İstiyoruz çünkü, Türkiye’ye bir erken seçimin getireceği hem maddi he manevi yüklerden endişe ediyoruz. Türkiye’nin dört bir yanında her gün bir annenin yüreğine acı düşerken ve her birimizin de yüreği parçalanırken ülkenin. Çözülmesi gereken bu kadar sorunu varken partilerin kendi dertlerine düşmelerini ve bir takım üst akıllı partililerin kendi sağlıklı kararlarını vermelerine engel olmalarına gerçekten hazmedemiyoruz ve buna anlayış göstermemizde kimse beklemesin. Genel başkanımızın konuşmasının hemen ardından şuana kadar 40-42 milletvekili arkadaşımız söz aldı. Şuanda da almaya devam ediyorlar. Sahadan yaptıkları ölçümlerin adeta bir puzzle şekli biçimde bir bütünü tamamladığını görüyoruz. Bir konu üstünde tüm milletvekilleri olarak mutabık olduk. Mutabık olunan durum CHP’nin seçimden önce vaatleriyle seçimden sonra gelinen süreci çok iyi yönettiğidir. Partili partisiz hatta iktidar partisine oy vermiş seçmeninde CHP’nin tavrını tebrik ediyoruz, CHP’deki bu olumlu yaklaşımı takdir ediyoruz ifadelerini, neredeyse tüm milletvekilleri sahada duyup toplantı salonuna taşıdılar. Sahada MHP’ye ciddi bir tepki olduğunu, MHP’lilerin MHP’ye oy verdikleri için pişman olduğunu ifade ediyor milletvekillerimiz. 14 ilke üzerinde ve 5 temel sorun alanı üzerinde tam mutabakatlarını ifade ettiler. Eğer yarın bu koalisyon kurulmayacak olursa sayın genel başkanımızın ifadesidir, Davutoğlu’na bu koalisyonun niçin kurulamayacağını açıklamasını bekleyeceğiz dedi genel başkan. Biz de bunu duyacağız. Milletvekillerimiz başta kendi illeri olmak üzere dolaşmaya başlayacak. Daha sonra koalisyon kurulamazsa biz nasıl bir koalisyonun tarafı olmak istedik ve bizi niçin bu koalisyonun dışında tuttular milletvekillerimiz bunu anlatmış olacaklar. Tüm partilerin seçimden önce dokuman üretmeleri normaldir. Türkiye’de de öyle oluyor. Ama seçimden sonra seçimden önce sözler unutuluyor. CHP önce koalisyon ilkelerini ardından da kitapçığıyla seçimden sonra da dokuman üreten bunları somutlaştıran, partiler üzerinde ve ezberler üzerinden değil ilkeler üzerinden çizgisini sürdürme kararlılığındadır. Bundan sonraki süreçte de konuştuğumuz şeyi yazmaya, yazdığımız şeyi uygulamaya eğer bir şeyler gerçekleşmiyorsa da bu konuda ki iyi niyeti ve iyi niyetli olmama durumunu sorgulamaya devam edeceğiz.”

“BUGÜNE KADAR HER ŞEYE ‘HAYIR’ DİYEN MHP’NİN BELKİ AKP’YE ‘EVET’ DİYEBİLECEĞİNİ VE BİR KOALİSYON GÖRÜŞMESİ YAPABİLECEKLERİNİ DE ÖN GÖRÜYORUZ”
Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Özel, koalisyon olmazsa eğer bu dağıtılan broşürün seçime hazırlık çalışması olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği sorusu üzerine şöyle konuştu:
“Şüphesiz seçmen söylüyor biz yapıyoruz. CHP samimiyetle ve fedakarlıkla sürdürdüğü bir sürecin son gününde. Tüm milletvekillerimizin mutabakatı şudur; bu ilkeler dahilinde yapılacak olan bir koalisyonda biz bunu tabanımıza da, halkada anlatırız. Bu ülkenin de menfaatine olan bir iştir. Ama bu ilkelerden taviz vermemizi bir başka koalisyonun içinde olmamızı istiyorlarsa orada yer almamamız gerektiği noktasında da hepimiz hemfikiriz. Salondaki ortak hava ve genel başkanımızın iradesi görüşmeleri sürdüren heyetimizin de iradesi şudur; birilerinin elinde ülkenin direksiyonu, bizim elimizde kırmızı plakalı araçlarımızın direksiyonuyla ülkeyi yönetmenin peşinde değiliz. Eğer bu ülkeyi 13 yılda ortaya çıkan tüm tahribatı ortadan kaldıracak onarım hükümetiyle, eşitlik birbirine güven ilkeleriyle yönetebileceksek ve yüz güldüreceksek bu koalisyonun içinde oluruz. Kırmızı plaka merakıyla, bakanlık sayılarıyla değil. Şu ana kadar koalisyon masasına bakanlık sayılarını, bakanlık isimlerini ve bir takım partimize yönelik beklentileri hiç dile getirmedik. Masada sadece ve sadece vatandaşa verdiğimiz sözler var. Sadece ve sadece akan kanı ve akan gözyaşını nasıl durduracağımızı konuşuyoruz. Bu ülkedeki yaşanan tüm sorunlara çözüm üretip, vatandaşın yüzünü bir nebze nasıl güldürebiliriz öyle bir koalisyonu tartışıyoruz. Bunun dışındaki süreçlerin içinde olmayacağız. Yarın koalisyon olmazsa biz erken seçimin tek seçenek olması değil, bugüne kadar her şeye ‘hayır’ diyen MHP’nin belki AKP’ye ‘evet’ diyebileceğini ve bir koalisyon görüşmesi yapabileceklerini de ön görüyoruz. O olursa o süreci de dikkatle ve yapıcılık içinde takip edeceğimizin de bilinmesini isteriz.”
Toplantıda terör konusunun gündeme gelip gelmediğinin sorulması üzerine Özel, “Terör konusu gündeme geldi. Arkadaşlar şehit cenazelerinden yaşanmışlıkları anlattılar. Orada önemli tepkilerden bir tanesinin de geçtiğimiz haftalarda Meclis’in terörü görüşmek üzere toplanıp bu komisyonu kurmadan ayrılmış olmasına tepki gösterildiğini de söylediler. Çok sayıda milletvekilimiz bu konuda CHP’nin olumlu yaklaşımına rağmen bu komisyonun kurulmamış olmasına vatandaşında hatta bir cenaze töreninde şehit annesinin de tepki gösterdiğini de milletvekillerimizle paylaştılar” dedi.

“BURADA ESNEKLİK YOKTUR DEMESİNİ KENDİSİNE AİT BİR PLANIN UYGULAMA SÜRECİNİN İÇİNDE OLDUĞU DIŞINDA BİR YORUM YAPMAK MÜMKÜN DEĞİL”
Toplantıda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 45 günlük süre konusunda esnetme yapılamayacağı yönündeki açıklamasının gündeme gelip gelmediği sorusuna Özel, “Kısmen geldi. Oradaki kurumsal tavrımız da şudur; anayasanın ilgili maddesi fevkalade açık. O maddede 45 günlük süre içinde bir hükümet kurulamaz ya da kurulan hükümet güvenoyu almazsa Cumhurbaşkanı Meclis Başkanı’yla görüşerek seçimleri yenileyebilir diyor. Anayasamızda pek çok kesin kati hüküm varken Cumhurbaşkanı tarafsızlığı gibi bu hükümlerin tamamını esneten ve kendisinde bunları esnetmeyi hak gören bir kişinin anayasanın sayılı esnek hükümlerinden bir tanesine burada esneklik yok demesini kendisine ait bir tanesine burada esneklik yoktur demesini kendisine ait bir planın uygulama sürecinin içinde olduğu dışında bir yorum yapmak mümkün değil. Geldiğimiz nokta şudur; o hüküm herkes biliyor ki fevkalade esnek bir hükümdür. Bu konuda partimizin kurumsal tavrı da budur. Bu konuda buna benzer yaklaşımlar dile getirildi” yanıtını verdi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER