Politika

CHP Grup Başkanvekili Altay'dan 'tezkere' açıklaması

CHP Grup Başkanvekili Altay, "Türkiye'ye yönelik terör örgütlerini kapsayan, terörle mücadeleyi esas alan, Türkiye'ye yönelik terör tehditlerini bertaraf etmeye yönelik içerikteyse tezkereye elbette destek vereceğiz." dedi.

CHP Grup Başkanvekili Altay'dan 'tezkere' açıklaması
22-09-2017 16:24

TBMM (AA) - CHP Grup BaÅŸkanvekili Engin Altay, TBMM'de düzenlediÄŸi basın toplantısında gündemdeki konuları deÄŸerlendirdi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Altay, Milli EÄŸitim Åžura YönetmeliÄŸinin, ÅŸuraya katılımcıları belirleme tasarrufunu bakandan alıp bilimsel ölçülere baÄŸlayarak deÄŸiÅŸtirilmesini ve çok acele ÅŸekilde Milli EÄŸitim Åžurası'nın toplanması gerektiÄŸini kaydetti.

Bakanlığa, hükümete ve AK Parti Genel BaÅŸkanı'na çaÄŸrı yaptığını dile getiren Altay, "Bu milletin vebalini almayın, eÄŸitim gibi önemli bir konuyu siyasetin malzemesi yapmayın. EÄŸitim sistemini tesadüfler zincirine terk edemezsiniz." dedi.

Okulların bütçesinin bulunmadığını anımsatan Altay, özel okulların desteklenmesi yerine bu paranın, devlet okullarına bütçe yapmakla kullanılması gerektiÄŸini ifade etti.

"Elitaş'ın kullanma hakkı yok"

Altay, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili Mustafa ElitaÅŸ'ın, TBMM Genel Kurulu'nun yarın saat 16.00'da Irak ve Suriye tezkeresinin görüÅŸülmesi için olaÄŸanüstü toplanacağına yönelik açıklamasını da deÄŸerlendirdi.

Parlamentonun, yürütme organının tasallutunda, tahakkümünde olduÄŸunun çok acı örneÄŸini dün yaÅŸadıklarını öne süren Altay, Meclis'in üç ÅŸekilde toplantıya çaÄŸrılabileceÄŸini anımsattı.

Altay, CumhurbaÅŸkanı, Meclis BaÅŸkanı ve beÅŸte bir milletvekilinin imzasıyla Meclis'in olaÄŸanüstü toplantıya çaÄŸrılabileceÄŸini, Meclis BaÅŸkanı'nın da 7 gün içinde bu çaÄŸrıya uygun daveti yaptığını anlattı.

ElitaÅŸ'ın, dün tarih vererek Meclis'in toplanmasını istediÄŸine iÅŸaret eden Altay, daha Meclis'e 110 imzalı baÅŸvuru gelmediÄŸini, gelirse bile Meclis BaÅŸkanı'nın takdir ve tasarrufunu, ElitaÅŸ'ın kullanma hakkı olmadığını savundu.

Altay, ÅŸunları söyledi:

"TBMM BaÅŸkanı Ä°smail Kahraman, senin hukukunu, saygınlığını da ben mi savunmak zorundayım. Çok ayıp. Meclis BaÅŸkanı'nın uhdesindeki tasarrufun, bir siyasi parti tarafından kullanılması, TBMM'ye yapılmış en büyük saygısızlıktır. Gerekçe, kuzey Irak'ta yapılması öngörülen referandumla ilgili akıllarınca oraya gözdağı vermek. Tezkerenin 30 Ekim'e kadar zamanı var, daha 40 gün var. 1 Ekim'de Meclis zaten açılacak. Siyaseti, AK Parti'nin biraz daha ciddi, parlamentoya saygılı, ayakları yere basarak yapmasını tavsiye ediyoruz. Rahatsızlığımız, TBMM BaÅŸkanı'na ait yetkinin, AK Parti Grup BaÅŸkanvekili tarafından kullanılmasını, TBMM ve aziz milletimize saygının gereÄŸi olarak kabul etmiyoruz. Meclis, bölgede yaÅŸanan her konuda her an toplanacak kabiliyete sahiptir ama TBMM'ye ait yetkiyi AK Parti'nin kullanması doÄŸru deÄŸil."

"TSK'nın elini güçlendirecekse..."

TBMM Genel Kurulu'na gelecek olan tezkereye destek verip vermeyeceklerine iliÅŸkin soruya Altay, ÅŸöyle yanıt verdi:

"Tezkere ne, görmedik. En sonki tezkereye, peÅŸinen evet oyu vereceÄŸimizi söylemiÅŸtim. Irak ve Suriye'de yaÅŸananlar, AK Parti'nin 10 yıllık uyguladığı politikaların, vahim, trajik sonuçlarıdır. Tezkere, Türkiye'ye yönelik terör örgütlerini kapsayan, terörle mücadeleyi esas alan, Türkiye'ye yönelik terör tehditlerini bertaraf etmeye yönelik içerikteyse hiç ÅŸüpheniz olmasın elbette destek vereceÄŸiz. Biz 2014'te bir tezkereye ret oyu verdik. O tezkere Suriye merkezi yönetimini direkt hedef alan, Suriye, Åžam yönetimine savaÅŸ ilanı kapsamında bir tezkereydi, ret verdik. Bunun dışında Türkiye'nin terör örgütleriyle mücadelesine imkan verecek, TSK'nın elini güçlendirecek tezkerelere CHP hep kabul oyu vermiÅŸtir zaten. Bu tezkereyi görmediÄŸimiz, içeriÄŸini bilmediÄŸimiz için ÅŸu anda söyleyebileceÄŸim; terörle mücadelede TSK'nın elini güçlendirecekse elbette evet deriz."

MGK'dan nasıl bir sonuç beklediÄŸinin sorulması üzerine Altay, buradan bol bol esip gürleme çıkacağını, ciddi, tutarlı yaptırım konusunda endiÅŸelerinin bulunduÄŸunu bildirdi.

Muhabir: Meltem Öztürk

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER