Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Huzurun ölçüsü hukukun üstünlüğünde yatar

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bu güzel ülkede huzur içinde yaşamak istediklerini dile getirerek, "Huzurun ölçüsü nedir? Nasıl huzur içinde yaşayacağız? Huzurun ölçüsü şudur; huzurun ölçüsü hukukun üstünlüğünde yatar" dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Huzurun ölçüsü hukukun üstünlüğünde yatar
10-04-2017 00:46

SÄ°NOP (AA) - CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, partisi tarafından düzenlenecek mitinge katılmak üzere Sinop Boyabat'a geldi.

Partisinin eski ilçe BaÅŸkanı Abdullah ÅžiÅŸek'i evinde ziyaret eden KılıçdaroÄŸlu, önceki gün annesi vefat eden ÅžiÅŸek'e baÅŸsaÄŸlığı diledi.

Daha sonra ilçe meydanında seçim otobüsü üzerinden halka hitap eden KılıçdaroÄŸlu, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile neler olduÄŸunu millete anlatmak için mitingler düzenlediÄŸini belirtti.

Demokrasiye inandığını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, kendi gibi düÅŸünmeyenlerin de düÅŸüncelerini özgürce dile getirmesini istediÄŸini söyledi.

KılıçdaroÄŸlu, bu güzel ülkede huzur içinde yaÅŸamak istediklerini dile getirerek, "Huzurun ölçüsü nedir? Nasıl huzur içinde yaÅŸayacağız? Huzurun ölçüsü ÅŸudur; huzurun ölçüsü hukukun üstünlüÄŸünde yatar. Devlet güçlüdür. Devletin cumhurbaÅŸkanı var, baÅŸbakanları var, valileri var, kaymakamları var, polisleri var, dünyanın her tarafında devlet güçlüdür. Vatandaşın ise polisi olmaz, istihbarat örgütü olmaz, ordusu olmaz ama biz hep beraber ordumuzu ve polisimizi oluÅŸtururuz ama onlar devletin ordusu ve devletin polisidir. Vatandaşın hakkını güvence altına alan temel kanunun adı anayasadır." diye konuÅŸtu.

Vatandaşın hakkını devlete karşı koruyan temel kuralın hukukun üstünlüÄŸü olduÄŸuna iÅŸaret eden KılıçdaroÄŸlu, anayasaların normal kanunlar gibi olmadığını, deÄŸiÅŸtirilmesinin zor olduÄŸunu ama hazırlanmasının uzun görüÅŸmeler ve tartışmalar gerektirdiÄŸini savundu.

"Siz terörü bitirdiniz de elinizden tutan mı oldu?"

KılıçdaroÄŸlu, Türkiye'nin önüne bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi geldiÄŸini anımsatarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine önce ÅŸöyle bakalım; bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi bu memleketin veya vatandaşımın hangi sorununu çözüyor? Ä°ÅŸsizlik sorununu çözüyor mu? Esnafın sorununu çözüyor mu? Çiftçinin sorununu çözüyor mu? Terör sorununu çözüyor mu? Devletin itibarını koruyacak bir madde var mı? O zaman sorun ÅŸu; bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi niye geliyor? Åžu soruyu yine bütün Boyabatlı kardeÅŸlerim kendi kendilerine sorsunlar. Deniyor ki 'Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi olursa terör bitecek. Ä°yi de kardeÅŸim siz 15 yıldır iktidardasınız. Siz terörü bitirdiniz de elinizden tutan mı oldu? Terörü bitirdiniz de birisi sizin çıkardığınız kanuna engel mi oldu? Yok böyle bir ÅŸey. Ne zaman dediler ki 'Biz terörü bitireceÄŸiz, bize destek verin' her türlü desteÄŸi verdik. Vermeye de devam edeceÄŸiz. Çünkü terörden hepimiz muzdaribiz. Hepimiz istemiyoruz. Hepimiz karşıyız."

Üreticinin maÄŸdur olduÄŸunu, emeÄŸinin karşılığını alamadığını savunan KılıçdaroÄŸlu, "Bu anayasa deÄŸiÅŸikliyle sen çiftçinin derdini çözdün de biri kalktı sana engel mi oldu? Önünüze gelen mesele ÅŸudur; biz demokratik parlamenter sistemi mi tercih edeceÄŸiz? Yoksa otoriter tek adam rejimini mi tercih edeceÄŸiz, iÅŸin özü budur." ifadesini kullandı.

KılıçdaroÄŸlu, tek adam rejimi olursa her ÅŸeyin çok hızlı olacağının söylendiÄŸini belirterek, "Biz de güzel bir söz vardır. Babalarımız, dedelerimiz büyüklerimiz bize öÄŸretti, acele iÅŸe ÅŸeytan karışır. Niye acele ediyorsun? Niye acele ediyorsun bir ÅŸey olduÄŸu zaman? Oturuyoruz 550 milletvekili Meclis'te. 550 milletvekili kanun geldiÄŸi zaman görüÅŸüyorlar. Sadece geçen ay Meclis'ten geçen kanun sayısı 100'ün üzerinde. Demek ki çalışıyor Meclis, üretiyor Meclis, neden Meclis'in yetkilerini elinden alıyorsunuz da bir kiÅŸiye veriyorsunuz? Neden? Bana bir Allah'ın kulu çıksın desin ki Meclis'in elinden alıyoruz ÅŸu gerekçeyle veriyoruz, ÅŸu gerekçeyle veriyoruz. Biz de bilelim. Bunlar millete öÄŸretilmiyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Güzel bir Türkiye için oyunuzu kullanın"

KılıçdaroÄŸlu, Türkiye'de 4 milyon Suriyeli bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek alandakilere "Suriyelilere vatandaÅŸlık vereceÄŸiz, diyorlar. Razı mısınız?" diye sordu. "Hayır" yanıtı üzerine KılıçdaroÄŸlu, Suriyelilere vatandaÅŸlık verilmesini doÄŸru bulmadıklarını ifade etti. KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Suriyeli bizim ülkemizde birinci sınıf vatandaÅŸ, bizim vatandaşımız ikinci sınıf vatandaÅŸ. Suriyeli gider hastaneye para vermez, benim vatandaşım para öder, Suriyeli esnaf vergi vermez, benim esnafım vergi verir. Bunun neresi adalet? 'Evet oyu verin, onlara vatandaÅŸlık vereceÄŸiz' diyorlar. Neden vatandaÅŸlık veriyoruz, bizim gencecik, pırlanta gibi çocuklarımızı El Bab'a göndereceÄŸiz, Suriye'nin gençleri Türkiye'de volta atacaksınız. Ya vicdan var mı, Allah aÅŸkına vicdan var mı burada? Ä°ÅŸin özeti ÅŸudur, 16 Nisan'da gidip oy kullanmanızı isterim. Oyunuz ne olursa olsun, sandığa gidin ve oyunuzu kullanın çünkü burada bir parti seçmiyoruz, bir kiÅŸiyi de seçmiyoruz, geleceÄŸimizi oyluyoruz. Güzel bir Türkiye için, demokrasinin olduÄŸu bir Türkiye için, meclisin güçlü olduÄŸu bir Türkiye için oyunuzu kullanın."

"Neden kaos olsun?"

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine "hayır" denmesi halinde bazılarının ülkenin kaosa sürükleneceÄŸini söylediÄŸini aktaran KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi:

"Neden kaos olsun? CumhurbaÅŸkanı yerinde. Ne zamana kadar, 2019. Kim seçti, halk seçti. MeÅŸruiyeti tartışılır mı, tartışılmaz. Neden? Çünkü seçen halk, ben seçmedim ki siz de seçmediniz. 80 milyon vatandaÅŸ gitti, sandıklarda oy kullandı, CumhurbaÅŸkanını seçti, hepimiz saygı duyacağız. Sayın BaÅŸbakan o da yerinde, bir sorun var mı, hayır yok. Bakanlar hepsi yerinde olacak. Bir sorun var mı, yine sorun yok. Türkiye Büyük Millet Meclisi görevinin başında. Dolayısıyla bir sorun çıkmaz. Peki 'evet' çıkarsa ne olur? Sevgili anneler, sizler freni patlayan otobüse çocuklarınızı bindirir misiniz? Sevgili babalar, sizler nereye gittiÄŸi beli olmayan bir trene ailenizi, çocuklarınızı bindirir misiniz? Åžimdi deniyor ki freni olmayan ve nereye gittiÄŸi belli olmayan bir otobüse 80 milyonu bindireceÄŸiz."

"Bir partinin genel başkanı mahkemeye hakim tayin edemez"

KılıçdaroÄŸlu, sadece Türkiye'de deÄŸil, tüm dünyada hukukun saygınlığına zarar verecek uygulamalardan kaçınılması gerektiÄŸini anlatarak ÅŸu görüÅŸlerini dile getirdi:

"Bir partinin genel baÅŸkanı mahkemeye hakim tayin etmemeli. Ben de etsem yanlıştır. Sayın ErdoÄŸan, Bahçeli ve Binali Yıldırım da tayin etse yanlıştır. Bakın Sayın ErdoÄŸan tarafsızlığını koruduÄŸu sürece mahkemelere tayin yapabilir ama bir partinin genel baÅŸkanı olursa mahkemelere hakim tayin edemezsiniz. Benim tayin ettiÄŸim bir hakim düÅŸünün. Benim gibi düÅŸünmeyen baÅŸka bir partiden vatandaşın iÅŸi oraya düÅŸtü. O vatandaÅŸ diyebilir mi burada adalet olur? Diyemez, neden? Falan partinin genel baÅŸkanı bunu tayin etti, bu benim deÄŸil partinin genel baÅŸkanının sözünü dinleyecek. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaseti sokmayın. Camiye, kışlaya, adliyeye siyaset girerse devlette adalet olmaz, devlette düzen tutmaz. Camide siyaset olur mu? Her görüÅŸten vatandaşımız camiye gidiyor. Kışlada siyaset olur mu, hepimizin çocukları askere gidiyor. Adliyede siyaset olur mu, her vatandaşın davası adliyede görüÅŸülür."

Yeni sistemin yasalaÅŸması halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi baÅŸkanının baÅŸkan seçilen kiÅŸiye vekalet edemeyeceÄŸini dile getiren KılıçdaroÄŸlu, mevcut sistemde seçimle gelen bir kiÅŸinin cumhurbaÅŸkanına vekalet ettiÄŸini hatırlattı. KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Neden seçimle gelen biri Sayın CumhurbaÅŸkanını temsil etmesin? Kenan Evren seçimle mi geldi? Neden ÅŸimdi geriye gidiyoruz da ileriye gitmiyoruz. Bunların iyi düÅŸünülmesi gerekiyor. O nedenle ben bu ülkenin 80 milyonuna sesleniyorum. Bu anayasa hepimizin anayasası olacak. Bir kiÅŸiye tek başına olaÄŸanüstü hal yetkisi veriliyor. EÄŸer bir kiÅŸiye bu kadar yetki verilmesini istemiyorsanız 16 Nisan'da vereceÄŸiniz karar belli."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER