Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı makamı, bizim ortak paydamızdır

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanlığı makamı, bizim ortak paydamızdır, her partilinin, her kişinin. İster çocuk ister yaşlı, ister kadın ister genç, ister erkek ister sade vatandaş olsun, hepimizi temsil ediyor." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Cumhurbaşkanlığı makamı, bizim ortak paydamızdır
10-04-2017 19:07

KOCAELÄ° (AA) - CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Ä°zmit'te muhtar ve azalarla bir araya geldi.

KılıçdaroÄŸlu, burada yaptığı konuÅŸmada, Türk Polis TeÅŸkilatının 172. kuruluÅŸ yıl dönümünü kutladı.

"Yeni yapılan düzenlemeyle cumhurbaÅŸkanı tarafsız olmayacak"

Vatandaşın can ve mal güvenliÄŸini temel haklarla anayasanın saÄŸladığını, Türkiye'nin anayasalarının 1921'le baÅŸladığını anlatan KılıçdaroÄŸlu, 1921 Anayasasının birinci maddesinin "Hakimiyet, bila kaydü ÅŸart milletindir" olduÄŸunu anımsattı.

Meclis kurulmadan bu maddenin anayasaya konulduÄŸunu dile getiren KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Yani hakimiyet sarayın deÄŸil, milletindir denmiÅŸtir. Sonra 1924 Anayasasında da aynı kural vardır birinci maddede. Bugünkü anayasamızda da aynı ifade vardır. 'Egemenlik kayıtsız ÅŸartsız milletindir.' der. Bu yapı içinde en tepedeki kiÅŸi cumhurbaÅŸkanıdır. CumhurbaÅŸkanı tarafsız olmalıdır. BaÅŸtan beri cumhurbaÅŸkanı tarafsızdır. Yeni yapılan düzenlemede cumhurbaÅŸkanı aynı zamanda bir partinin de genel baÅŸkanı olacak. Yani tarafsız olmayacak.

Neden cumhurbaÅŸkanı tarafsız olmak zorundadır? CumhurbaÅŸkanlığı makamı, bizim ortak paydamızdır, her partilinin, her kiÅŸinin. Ä°ster çocuk ister yaÅŸlı, ister kadın ister genç, ister erkek ister sade vatandaÅŸ olsun, hepimizi temsil ediyor. O nedenle CumhurbaÅŸkanlığı makamı ortak paydamızdır. CumhurbaÅŸkanlığı makamını bir partinin makamına dönüÅŸtürürseniz, ortak payda olmaktan çıkar. Kimi temsil eder? Kendisine oy veren partilileri temsil eder. O zaman cumhurun baÅŸkanı olmaz. Oy kullanırken sandığa giderken 'evet' veya 'hayır' oyu kullanırken bunu düÅŸünmek zorundasınız."

"Adalet çok önemli bir kavramdır"

KılıçdaroÄŸlu, adaletin öneminden bahsederek, "Hakim tayin ettiÄŸiniz andan itibaren adaleti çökertirsiniz. Adalet çok önemli bir kavramdır. Hak, hukuk ve adalet çok önemlidir. Hangi inançtan olursanız olun bütün inançların temelinde adalet vardır. Bütün inançların temelinde hak ve hukuk vardır. Siz adaleti, hakkı ve hukuku bir siyasi partinin genel baÅŸkanına teslim ederseniz, ülkenin geleceÄŸini karanlığa yönlendirirsiniz. Bu kadar açık. Tercih milletin." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Evet'in vebalinin ağır olduÄŸunu söyleyen KılıçdaroÄŸlu, "Türkiye nereye gittiÄŸi belli olmayan bir yolculuÄŸa çıkmış olacak. Bir kaosun içine Türkiye sürüklenmiÅŸ olacak. Bir kiÅŸinin yaptığı hata 80 milyona mal olacak. Demokrasi askıya alınacak. Bu ülkeye turist gelmeyecek. Çünkü hukukun üstünlüÄŸü deÄŸil, üstünlerin hukuku olacak." ÅŸeklinde konuÅŸtu.

KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Gelin hep birlikte huzur içinde bir bayram havasında sandığa gidelim. Hayırlı bir iÅŸ yapalım. 'Hayır' oyumuzu kullanalım. Bütün dünyaya ÅŸu mesajı verelim; 'Bütün baskılara raÄŸmen Türkiye Cumhuriyetinin vatandaÅŸları, demokrasiye sahip çıktılar. Demokrasiyi yücelttiler.' Emin olun dünyada en büyük itibarı kazandıran referandum olacak."

Muhabir: Kadir Yıldız


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER