Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği ortak payda yaratma fırsatı doğurdu

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, anayasa değişikliğinin demokrasi konusunda ortak payda yaratma fırsatı doğurduğunu belirterek, "Bu ülkenin bütün vatandaşları, hepimiz demokrasi istiyoruz." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği ortak payda yaratma fırsatı doğurdu
09-04-2017 18:21

Ä°STANBUL

CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Leyla Gencer Tiyatro Salonu'nda gerçekleÅŸtirilen Fox TV canlı yayında gazeteci Ä°smail Küçükkaya'nın sorularını yanıtladı.

Küçükkaya'nın, "Son bir haftaya nasıl giriyorsunuz. Ä°ç duygunuz ne diyor?" sorusu üzerine KılıçdaroÄŸlu, kampanyanın başından itibaren tüm vatandaÅŸlara 18 maddeyi okumalarını, düÅŸünmelerini, vicdanlarında tartmalarını, ondan sonra sandığa gitmelerini söylediÄŸini belirtti.

Ülkenin geleceÄŸi, bayrak, birlikte yaÅŸama iradesini ortaya koymak için herkesin sandığa gitmesi gerektiÄŸini vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin herkesi ilgilendiren bir deÄŸiÅŸiklik olduÄŸunu, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin neyi getirdiÄŸinin iyi bilinmesi, öÄŸrenilmesi ve tartışılması gerektiÄŸini söyledi.

"Gerek CumhurbaÅŸkanı, gerek BaÅŸbakan hatta Sayın Devlet Bahçeli bu referandumun ana omurgasına sizi oturtuyorlar. Siz neden bu kampanyanın ana omurgası oldunuz?" sorusunu yönelten Küçükkaya'ya, KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu yanıtı verdi:

"Bir düÅŸman yaratmak ve o düÅŸman üzerinden siyaset yapma anlayışı var. Bu yanlış ve demokrasilerde olmaması gereken bir anlayıştır. Birileri 18 maddeye evet oyu isteyebilir, bu onun en doÄŸal hakkıdır. Ama vatandaÅŸlara veya kendi kitlesine, neden vatandaşın evet oyu vermesi gerektiÄŸini anlatması lazım. Ama bunu anlatamıyorlar. O zaman ne diyorlar? 'Kemal KılıçdaroÄŸlu kötüdür, Kemal KılıçdaroÄŸlu ÅŸöyledir.'. Ben de dün Trabzon'da espri yaptım. Dedim ki arkadaÅŸlara 'Bu 18 madde içinde Kemal KılıçdaroÄŸlu'na yönelik bir ÅŸey var mı? Acaba okuduk da atladık mı böyle bir ÅŸeyi?' Yok böyle bir ÅŸey. O zaman neden ben tartışılıyorum. Emin olun anlamakta zorluk çekiyorum. Neden?"

"Başbakanlıktan niye istifa etti?"

Kendilerinin eleÅŸtirildiÄŸine deÄŸinen KılıçdaroÄŸlu, "Sayın DavutoÄŸlu yüzde 49,5 oy aldı. AK Parti'nin en yüksek oyunu saÄŸladı 1 Kasım seçimlerinde. Peki BaÅŸbakanlıktan niye istifa etti? VatandaÅŸ mı istedi? Kurultay yaptılar, kurultayda seçime girdi kaybetti mi? Hayır bunların hiçbiri olmadı. Tek adam istedi, istifa etmek zorunda kaldı. Bu mekanizmayı iÅŸleten kiÅŸi veya kiÅŸiler bize demokrasi dersi veremezler. Benim kalıp kalmayacağıma elbette partililer karar verir. Bu süreç, bir partinin genel baÅŸkanı gidecek, bir partinin genel baÅŸkanı gelecek süreci deÄŸil. Özellikle bunu, partiler arasında bir yarışmış gibi güçlü bir medya desteÄŸiyle kamuoyuna sunmak istiyorlar." diye konuÅŸtu.

"CHP'ye gönül vermiÅŸ olup da Sayın CumhurbaÅŸkanının çaÄŸrısına uyup, sizden kurtulmak için evet diyecek vatandaÅŸ olabilir mi?" sorusuna karşılık KılıçdaroÄŸlu, bir kiÅŸinin bile olmayacağını, vatandaşın bilinçli olduÄŸunu belirterek, vatandaÅŸların, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin Türkiye ve ülkenin geleceÄŸi için neleri getirdiÄŸini, neleri götürdüÄŸünü tartması gerektiÄŸini dile getirdi.

"AK Parti'ye oy ve gönül vermiÅŸlere, siz nasıl seslenmek istersiniz?" sorusu üzerine KılıçdaroÄŸlu, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin bir kiÅŸi veya parti deÄŸil, ülke meselesi olduÄŸunu, olaya böyle bakmak gerektiÄŸini vurguladı.

Sanki ömür boyu, 10,20,30,40 yıl bir kiÅŸi yönetecekmiÅŸ gibi bir düÅŸünceden herkesin kurtulması gerektiÄŸini belirten KılıçdaroÄŸlu, "Bu yetki, en sevmediÄŸimiz adamın eline geçerse ne olur ve Türkiye'yi nasıl bir felaket bekler?" dedi.

"Bana terörü engelleyecek bir madde söyleyin"

KılıçdaroÄŸlu, "Sayın CumhurbaÅŸkanı ile bir programda bir araya gelseniz, ona ne demek isterdiniz bu referandumla ilgili" sorusuna, ÅŸu yanıtı verdi:

"VatandaÅŸtan evet oyu istiyorsunuz ama bir gerekçe söyleyemiyorsunuz. Åžimdi ben karşınızdayım. Evet demem için beni ikna edin. Ben ÅŸunu söylerim, 15 yıldır siz hükümet deÄŸil misiniz? 15 yıldır siz terörü önlemek istediniz de ben karşı mı çıktım? Siz terörle mücadele konusunda bir karar aldınız da ben karşı mı çıktım? Terörle mücadele için parlamentoya bir kanun getirdiniz de biz karşı mı çıktık, baÅŸkaları karşı mı çıktı? 15 yıldır yapamadığınız bir olayı, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi ile yapacağınızı söylüyorsunuz. Bana terörü engelleyecek bir madde söyleyin. 18 maddeden hangisi terörle mücadele maddesidir. Bir madde. Veremez, yok böyle bir madde."

Her partinin elbette tek başına iktidara gelmek isteyeceÄŸini, kendi adayının cumhurbaÅŸkanı olmasını isteyeceÄŸini dile getiren KılıçdaroÄŸlu, "Bizim de hedeflerimizde o var ama bunlar nasıl olur? Demokratik bir ortam içinde, eÅŸit koÅŸullarda olur. Ben devletin her türlü imkanını, arabalarını, uçaklarını, paralarını, televizyonlarını kullanacağım ondan sonra diyeceÄŸim ki 'eÅŸit ÅŸartlarda gidiyoruz.'. Hangi eÅŸit ÅŸartlarda gidiyoruz? EÅŸit koÅŸullarda yarışma demokrasinin olmazsa olmazıdır. Sadece CHP'liler için demiyorum, diÄŸer partililer için de demiyorum, Allah aÅŸkına Adalet ve Kalkınma Partisi'ne oy veren vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. Elinizi vicdanınıza koyun, 'biz eÅŸit koÅŸullarda referandum yapıyor muyuz, yapmıyor muyuz?' diye kendinize sorun." ifadelerini kullandı.

Kemal KılıçdaroÄŸlu, "tek adam" konusuna iliÅŸkin, anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin gerçekleÅŸmesi halinde CumhurbaÅŸkanı'nın bir kararnameyle, TBMM'nin çıkardığı kanunları tek başına çıkarabileceÄŸini, devletin yapısı ve iÅŸleyiÅŸi, ekonomik ve sosyal haklarla ilgili kararı tek başına alabileceÄŸini söyledi.

"Bu sistem Türkiye'yi Irak, Suriye gibi yapar"

"Bu sistem tek adam mı üretir, Türkiye'yi Irak, Suriye gibi mi yapar?" ÅŸeklindeki soru üzerine KılıçdaroÄŸlu, "Tek adam üretir. Kesinlikle öyle yapar. Bütün yetkiyi verdiniz, bir adam çıktı istediÄŸini yaptı, nasıl engel olacaksınız?" diye konuÅŸtu. "Türkiye'nin birikimi, medyası, iÅŸ dünyası, kurumları..." ÅŸeklinde araya girilmesi üzerine KılıçdaroÄŸlu, "Hangi medya, hangi birikim, hangi iÅŸ dünyası, hangi üniversiteler? Son 2,5 yıldır fiili baÅŸkanlık sistemi deÄŸil mi? Anayasa deÄŸiÅŸiyor, bir hukuk fakültesi çıkıp görüÅŸünü beyan etti mi? Niçin konuÅŸmuyor? Demokrasi var niye konuÅŸmuyor? Benim üstüme niye bu kadar saldırıyorlar? Çünkü ben halka doÄŸruları anlatıyorum ve bundan rahatsız oluyorlar." diye konuÅŸtu.

Tarafsızlık yemini

"Bir partinin genel baÅŸkanı nasıl gelip tarafsızlık üzerine, namusu ÅŸerefi üzerine yemin eder? Olamaz. Yani bu ülkenin namus ve ÅŸeref kavramı için bu ülke vatandaÅŸları için ne kadar önemli olduÄŸunu hepimiz biliyoruz. Nasıl gelip yemin edecek?" diyen KılıçdaroÄŸlu, "Yeminin kaldırılması gerektiÄŸini düÅŸünüyor musunuz?" ÅŸeklindeki soruya, "Ben o yeminin orada aynen kalacağını düÅŸünüyorum çünkü hayır oyu çıkacak. Bu ülke vatanını seviyor. Bu ülke tarafsız bir cumhurbaÅŸkanı istiyor. Bu ülke bayrağını temsil eden kiÅŸinin tarafsız olmasını istiyor. Seçilecek cumhurbaÅŸkanı hangi partiden, hangi kimlikten, hangi inançtan olursa olsun benim cumhurbaÅŸkanımdır diyebileceÄŸi bir adam olmasını istiyor. Saygı duyulan bir kiÅŸi olsun diyor." dedi.

"(Kaygılarım var ama ben Reis için 'evet' diyeceÄŸim) diyenler var. Onlara ne söylerdiniz?" ÅŸeklindeki soru üzerine KılıçdaroÄŸlu, "Bir kiÅŸi için anayasa yapmıyoruz. Åžu madde olsaydı onların taleplerini anlayışla karşılayabilirdik. Bu yetkiler Sayın ErdoÄŸan'ın görev süresiyle sınırlı olarak verilmiÅŸtir. Ben onu anlardım o zaman. Derdim ki sadece bu yetkiler görev süresiyle sınırlı, görevi bitince bu yetkiler de bitecek... Böyle bir madde var mı? Yok." diye konuÅŸtu.

"Elbette görev süresi doluncaya kadar CumhurbaÅŸkanı görevinin başında olacak"

Küçükkaya'nın, "Referandum sonucunu aldığımız dakikada, diyelim ki yüzde 51'le, 52'yle, 55'le 'hayır' çıktı. O gece hangi açıklamayı yapacaksınız?" sorusu üzerine KılıçdaroÄŸlu, Türkiye'de demokrasinin kazandığını, vatandaşın demokrasiye sahip çıktığını söyleyeceklerini ifade etti.

Bundan daha güzel açıklama olmayacağını belirten KılıçdaroÄŸlu, "Türkiye'de her partiden vatandaÅŸ demokrasiye sahip çıktı, tek adam rejimine karşı çıktı. Tek adam rejiminin getirdiÄŸi riskleri gördü. Ben demokrasiye, parlamentoya, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Gazi Meclise sahip çıktım. Gazi Meclisin yetkileri bir kiÅŸiye verilemez. Bir kiÅŸiye verilmesi çok tehlikelidir. Ä°leride büyük riskler görür. Bu tehlikeyi vatandaşımız gördü ve 'hayır' oyu verdi. Söylenecek budur." diye konuÅŸtu.

Küçükkaya'nın, "CumhurbaÅŸkanını veya hükümeti seçime davet etmeyeceksiniz." ifadeleri üzerine KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle konuÅŸtu:

"Efendim niye davet edelim. Sayın CumhurbaÅŸkanını ben mi seçtim? Hayır. Kim seçti, halk seçti. Halkın iradesine saygı duymayacak mıyız, saygı duyacağız. Ben de saygı duyacağım, baÅŸkaları da saygı duyacak. Benim adayım kazanmadı, o kazandı. Oraya kim seçti, vatandaÅŸ seçti. Vatandaşın iradesine saygı duymak zaten demokrasinin olmazsa olmazıdır. Ben de saygı duyacağım, Sayın ErdoÄŸan da saygı duyacak, Sayın Devlet Bahçeli de saygı duyacak. Herkes saygı duyacak buna. Elbette görev süresi doluncaya kadar Sayın CumhurbaÅŸkanı görevinin başında olacak. Kimse buna niye itiraz etsin ve niye tartışma konusu yapsın."

"Bir parti, kiÅŸi meselesi deÄŸil"

CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, yapılmak istenenin bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi olduÄŸunu dile getirdi. Düzenlemenin bir parti ya da bir kiÅŸiyle ilgili olmadığını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, ÅŸöyle devam etti:

"Rejimi deÄŸiÅŸtirelim mi, deÄŸiÅŸtirmeyelim mi? Demokratik parlamenter sistemden otoriter tek adam rejimine geçelim mi geçmeyelim mi? Otoriter tek adam rejimi olsun diyenler 'evet' oyu kullanacak, parlamenter demokratik sistem daha uygundur, doÄŸrusu budur diyenler de 'hayır' oyu kullanacak. Bunun için de her partiden insanlarımız olacak. Dolayısıyla olayı bir parti, bir kiÅŸi meselesi haline getirmek yanlıştır. EÄŸer bu noktadan bakar ve bu noktadan deÄŸerlendirirsek Türkiye'nin geleceÄŸini tehlikeye atmış oluruz. Bu konuda hepimizin sorumluluÄŸu var. Anne baba olan herkesin sorumluluÄŸu var. Özellikle annelerin sorumluluÄŸu var. Bu memleketin huzura ihtiyacı var, kavgaya deÄŸil. Bakın ÅŸunu çok rahatlıkla söyleyebilirim, evet demenin vebali çok ağırdır."

"Amerikan tarzı baÅŸkanlık düÅŸünülebilir, tartışılabilir"

KılıçdaroÄŸlu, "Amerikan tarzı bir baÅŸkanlık gelse ona da karşı çıkar mısınız?" sorusuna iliÅŸkin, "Amerikan tarzı bir baÅŸkanlık oturulup düÅŸünülebilir, tartışılabilir zaten. Biz yüzde yüz hayır biz buna karşıyız deÄŸil. Her ÅŸey oturulup, düÅŸünülüp tartışılabilir. Artısını eksisini oturur düÅŸünür tartışırız. Bir ülkenin rejimini o ülkenin tarihi belirler. O ülkenin sosyolojik yapısı belirler. O ülkenin kültürü belirler. Amerika'daki baÅŸkanlık sistemi, Amerikan tarihinin, Amerikan koÅŸullarının sosyolojik koÅŸullarının belirlediÄŸi bir modeldir. Orada baÅŸkan en zayıf halkadır. BaÅŸkan hakim tayin edemez, baÅŸkan büyükelçi tayin edemez. Amerikan Senatosu der ki sen önerebilirsin ben onayladıktan sonra ancak o olur. Bizde bir kiÅŸi herkesi tayin edecek. Nasıl olacak. Ve o kiÅŸi aynı zamanda bir partinin genel baÅŸkanı olacak." ifadelerini kullandı.

"Bu anayasa değişikliği ortak payda yaratma fırsatı doğurdu"

Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin demokrasi konusunda bir ortak payda yaratma fırsatı doÄŸurduÄŸunu vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "Bu ülkenin milliyetçisi, ülkücüsü, mütedeyyini, sosyal demokratı, liberali ve siyasete uzak duran bütün vatandaÅŸları, hepimiz demokrasi istiyoruz. Çünkü hepimiz huzur içinde yaÅŸamak istiyoruz. Hepimiz bir adamın baskısı altında kalmak istemiyoruz. Tek adam rejimi istemiyoruz. Koalisyonları oluÅŸturan kim? Ben mi koalisyonları kuruyorum? Hayır. Kim? Milli irade. Siz milli iradeye nasıl saygısızlık yaparsanız? 'Milli irade parlamentoda nasıl tecelli ediyorsa, bunun hepimizin başı üzerinde yeri var' diyeceÄŸiz. Öyle çalışacağız, çabalayacağız. Hedefimiz, tek başına iktidar olmak ve Türkiye'yi çaÄŸdaÅŸ uygarlığa, muasır medeniyetlerin seviyesine çıkarmaktır. Bunu yaparken demokrasi içerisinde yapacağız." ifadelerini kullandı.

"Hayatım FETÖ'yü eleÅŸtirmekle geçti"

KılıçdaroÄŸlu, referandum sürecinde kendilerine yönelik eleÅŸtirilerin hatırlatılması üzerine, ÅŸunları söyledi:

"Bütün hayatım FETÖ'yü eleÅŸtirmekle geçmiÅŸtir. 2010 referandumu yapılırken bunun Türkiye için nasıl bir felaket getireceÄŸini söyledim. Yargıtay'a FETÖ'cü hakim tayin edildiÄŸi zaman çıkıp Meclis kürsüsünde '160 tane militan tayin ederek adaleti alt üst ettiniz' diyen benim. PKK mücadelesinde, PKK'nın saldırısına uÄŸrayan tek kiÅŸi benim. PKK bana saldırdı, öldürmek istedi. Hayatım boyunca terörün her türüne her zaman karşı çıktım, IŞİD'e, PKK'ya, DHPK-C'ye, FETÖ'ye. Ben demokrasiden, düÅŸünce özgürlüÄŸünden yanayım. Nereden ve kimden gelirse gelsin terörün her türüne karşıyım. Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin de terörle birlikte adlandırılmasına da karşıyım. IŞİD'e silahlı yardım yapılırken karşı çıktım. FETÖ devletin en tepe noktalarına getirilirken karşı çıktım. Valiyi, kaymakamı, rektörü, MÄ°T elemanlarını, emniyet müdürünü onlar tayin etti. Åžimdi niye ben suçlanıyorum ki, ben onu anlamıyorum. VatandaÅŸlarımdan ÅŸunu istiyorum. Demokrasi güzel bir ÅŸey. Beni eleÅŸtirebilirler. Birbirimizi medeni insanlar gibi dinlersek hiçbir sorunumuz yok."

"Sandığa gidin" çaÄŸrısı

"Bir kere hangi partiden olursa olsun bütün vatandaÅŸlar sandığa gitmeli" diyen KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları kaydetti:

"Hiçbir siyasi partiye üye olmayan, siyasete ilgi göstermeyen vatandaÅŸlarımız dahil her vatandaÅŸ sandığa gitmeli. Son bir haftaya giriyoruz. Ciddi manipülasyonlar, tahrikler olabilir. Bütün vatandaÅŸlarıma sesleniyorum; Tahriklere kapılmayalım, kavgaların içine asla girmeyelim. Sakin bir ÅŸekilde sandığa gidip vatandaÅŸlık görevimizi yapalım. Ayrıca bu hafta içinde büyük ölçüde manipülasyon yapılacaktır. Büyük kuruluÅŸlara, 'evetler çok önde' diye anketler açıklayacaklar. Hiç kimse en ufak bir endiÅŸeye kapılmasın. Bu ülkenin insanları, demokrasiyi, çocuklarını seviyor."

Muhabir: ÇiÄŸdem Alyanak-Etem Geylan-Adem Demir

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER