Politika

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği dipsiz kuyuya benziyor

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Bu anayasa değişikliği sonu belli olmayan dipsiz kuyuya benziyor. Benim için olsa dahi istemem. Demokrasiye, insan haklarına aykırı bu." dedi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu: Bu anayasa değişikliği dipsiz kuyuya benziyor
24-03-2017 17:14

ANKARA (AA) - CHP Genel BaÅŸkanı Kemal KılıçdaroÄŸlu, Radyo Viva canlı yayınında gündeme iliÅŸkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı.

Bir soru üzerine oÄŸlu Kerem KılıçdaroÄŸlu'nun, Güney Kore'de sürdürdüÄŸü doktorayı tamamlayarak, Türkiye'ye döndüÄŸünü belirten KılıçdaroÄŸlu, oÄŸlunun askerden kaçtığı iddialarının ise doÄŸru olmadığını ifade etti.

Kemal KılıçdaroÄŸlu, oÄŸlu Kerem'in hakkı olduÄŸu halde bedelli askerlik yapmadığını, normal bir ÅŸekilde gidip askerliÄŸini yapacağını bildirdi.

Bu aralar oÄŸluna bir kız isteme durumu olduÄŸu yönündeki bilgilerin sorulması üzerine KılıçdaroÄŸlu, "Evet, doÄŸru. Ä°nÅŸallah Trabzonlu bir gelinimiz olacak." dedi.

16 Nisan'da yapılacak halk oylaması öncesi Trabzon'a gideceklerini anlatan KılıçdaroÄŸlu, "Hayırlı bir iÅŸi yapacağız." ifadesini kullandı.

Yeni düzenleme ile 18 yaşındakilere milletvekili hakkı tanınmasına yönelik eleÅŸtirilerin hatırlatılması üzerine KılıçdaroÄŸlu, "18 yaşındakilerin siyasetin dışında olması doÄŸru deÄŸil. Buna niye karşı olalım. Tam tersine, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'yi gençlere emanet etti. Dolayısıyla emanet aldığı ülkeye katkı vermesi en büyük arzumuzdur." diye konuÅŸtu.

CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, 18 yaşında milletvekili olan birinin ömür boyu askerlikten muaf tutulması ve 2 yıldan sonra emekli kabul edilmesine itiraz ettiklerini vurguladı.

"Kendi çocukları için ikbal hazırlıyorlar." ifadesini kullanan KılıçdaroÄŸlu, parti olarak anket yaptırmadıklarını ancak "Hayır"ın önde olduÄŸunu savundu.

'BaÅŸkan dahil, hiç kimsenin neredeyse denetlenme imkanı yok'

Kemal KılıçdaroÄŸlu, yeni modelde cumhurbaÅŸkanının istediÄŸi kadar kiÅŸiyi baÅŸkan yardımcısı atayabileceÄŸini, ayrıca OlaÄŸanüstü Hal (OHAL) kararını da alabileceÄŸini bildirdi.

KılıçdaroÄŸlu, "Karar üç ay içinde Meclisin onayına sunulacak. 'Üç aya kadar beÄŸenmediÄŸim 7 iÅŸ adamının mal varlığına el koyarım, üç ay sonra da zaten mesele bitmiÅŸ oluyor.' Ben bu örnekleri verdiÄŸim zaman 'bu olmaz' diyorlar. Niye olmasın? Birisi gelir, yapar. Yetkisi var mı? Var." diye konuÅŸtu.

Yeni modelde cumhurbaÅŸkanının arzu ettiÄŸi kadar bakan, arzu ettiÄŸi kadar baÅŸkan yardımcısını atayabileceÄŸini ayrıca devletin yapısı ve iÅŸleyiÅŸiyle ilgili kararları alabileceÄŸini anlatan KılıçdaroÄŸlu, deÄŸerlendirmelerine ÅŸöyle devam etti:

"Bugün bu kararları TBMM alıyor. Örnek, '3 vilayeti birleÅŸtirdim, oraya bir genel vali atadım' diyebilir. ÖrneÄŸin 'ben kıdem tazminatını kaldırdım.' diye bir kararname çıkarabilir. 'Yapamaz.' Yapamaz da bu yetkiyi veriyoruz biz. A kiÅŸisi yapmaz, B kiÅŸisi gelir yapar. Biz bir rejimi tümüyle deÄŸiÅŸtiriyoruz. Demokratik parlamenter sistemden vazgeçiyoruz, yerine 'tek adam' rejimi oluÅŸturuyoruz. Bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi, sonu belli olmayan dipsiz kuyuya benziyor. Benim için olsa dahi istemem. Demokrasiye, insan haklarına aykırı bu. Freni olmayan kamyon bu. BaÅŸkan dahil, hiç kimsenin neredeyse denetlenme imkanı yok."

'Evet çıkacağına inanmıyorum'

Türk milletinin demokrasiyi sevdiÄŸini ve sahiplendiÄŸini belirten KılıçdaroÄŸlu, halk oylamasından "Evet" çıkacağına ise inanmadığını vurguladı.

KılıçdaroÄŸlu, "Hayır" çıkarsa tüm partilerin demokratik parlamenter sistemi güçlendirmek için bir araya gelmesi gerekeceÄŸini de belirtti.

"Halk oylamasından 'Hayır' çıkması durumunda MHP'de, 'evet' çıkması durumunda CHP'de genel baÅŸkan deÄŸiÅŸikliÄŸi olur mu? Bir deprem yaÅŸanır mı?" yönündeki soruyu da KılıçdaroÄŸlu, ÅŸu yanıtı verdi:

"Bu bir siyasi parti seçimi deÄŸil, bu bir referandum. Dolayısıyla bir partinin geleceÄŸini oylamıyoruz. Ben öyle ciddi, büyük depremler olacağını falan sanmıyorum. Sayın Bahçeli'nin savunduÄŸu bir anlayış var, 'Evet'ten yana bir tavır takındı. Kendi partisi içinde ciddi bir grup da 'Hayır'dan yana tavır aldı. CHP'de böyle bir tablo yok. Bizde herkes 'Hayır'dan yana, demokrasiden yana. 'Hayır' çıkarsa Türkiye rahat bir nefes alacak. Partilerin kendi kongreleri var. Bizde adaylar çıkar, demokrasinin gereÄŸinden çekinmemeliyiz. Demokrasilerde koltuk kiÅŸilere özgü deÄŸildir."

Muhabir: Barış GündoÄŸan

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER