Politika

CHP 'çiftlik bank' ve benzeri yapılanmaların araştırılmasını istedi

CHP Milletvekili Tamaylıgil ve arkadaşlarının imzasıyla hazırlanan önergede, yüksek kar vaadi ile saadet zinciri benzeri yapılanmalarla kurulan internet siteleri ve şirketlerin araştırılması talep edildi.

CHP 'çiftlik bank' ve benzeri yapılanmaların araştırılmasını istedi
23-03-2018 20:13

TBMM (AA) - CHP, yüksek kar vaadi ve saadet zinciri benzeri yapılanmalarla kurulan "Çiftlik Bank" benzeri internet siteleri ve ÅŸirketlerin, bunlar aracılığıyla yapılan dolandırıcılıkların araÅŸtırılmasını istedi.

CHP Ä°stanbul Milletvekili Bihlun Tamaylıgil ve arkadaÅŸlarının imzasıyla hazırlanan Meclis araÅŸtırma önergesi TBMM BaÅŸkanlığına sunuldu.

Önergede, vatandaÅŸların içinde bulunduÄŸu ekonomik koÅŸulları fırsat bilerek milli ve manevi duyguları kullanıp, yüksek kar vaadi ile saadet zinciri benzeri yapılanmalarla kurulan, internet siteleri ve ÅŸirketler aracılığı ile Türkiye’de yapılan dolandırıcılık olaylarında artış yaÅŸandığı savunuldu.

Meclis'te 2005 yılında kurulan ve kamuoyunda "YeÅŸil Sermaye AraÅŸtırma Komisyonu" olarak bilinen komisyonun raporuna karşın aradan geçen sürede gerekli önlemlerin alınmadığı ifade edilen önergede, "Çiftlik Bank" olayının yeÅŸil sermaye ve saadet zinciri benzeri oluÅŸumlar aracılığı ile vatandaÅŸların maÄŸdur edilmesinin önüne hala geçilemediÄŸini gösterdiÄŸi belirtildi.

Önergede, ÅŸunlar kaydedildi:

"VatandaÅŸların can güvenliÄŸini korumanın yanında, mal güvenliÄŸini de korumak devletin en önemli asli görevleri arasında yer almaktadır. Anayasal olarak da güvence altına alınan vatandaÅŸların mal güvenliklerinin, dolandırıcılık zinciri ÅŸeklinde çalışan ÅŸirketler ve internet siteleri aracılığı ile ortadan kaldırılmaması için alınması gereken tedbirler ve yapılması gereken yasal düzenlemelerin vakit kaybetmeden belirlenmesi ve hayata geçirilmesi, devletin güvenilirliÄŸi açısından zorunluluk haline gelmiÅŸtir. Bütün bunların yanı sıra söz konusu ÅŸirketlerin mali açıdan denetimlerinin yetersiz kaldığı ve yurt dışında kurulan ÅŸirketler aracılığı ile devlete verilen vergilerde ciddi kayıp ve kaçaklar yaÅŸandığı da yetkililer tarafından sıkça dile getirilmektedir."

Önergede, devlet ve vatandaÅŸlar açısından maddi ve manevi açıdan ciddi maÄŸduriyetlerin yaÅŸamasına yol açan bu durumun ortadan kaldırılması için Anayasa'nın 98. ve TBMM Ä°çtüzüÄŸünün 104 ve 105. maddeleri uyarınca Meclis AraÅŸtırma Komisyonu kurulması talep edildi.

Muhabir: Seval Güler

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER