Dünya

Cezayir, terör örgütüne fidye vermekle suçladığı Fransa'ya tepkili

Fransa'nın, Mali'de 3 Avrupalı ile 1 Mali vatandaşının serbest bırakılması karşılığında Nusret'ul İslam adlı terör örgütüne fidye ödediği iddiası, aynı örgütle mücadele eden Cezayir'in tepkisini çekti.

Cezayir, terör örgütüne fidye vermekle suçladığı Fransa'ya tepkili
15-12-2020 18:57
Cezayir

Fransa'nın Mali'de 3 Avrupalı (1 Fransız ve 2 İtalyan) ile 1 Mali vatandaşının serbest bırakılması karşılığında Nusret'ul İslam adlı terör örgütüne fidye ödediği iddiası Fransa ile Cezayir arasındaki gerilimi tırmandırdı.

Fransa ve Nusret'ul Ä°slam örgütü arasındaki pazarlık sonucunda, serbest bırakılan militanların Cezayir’in güney sınırlarına yakın bölgelerde faaliyete geçtiÄŸi yönündeki bilgiler, Batı Afrika'daki Sahra Çölü boyunca yer alan Sahil isimli bölgedeki terör örgütleriyle mücadele eden Cezayir'in tepkisini çekti.

Cezayir’deki siyasi partiler, Fransız rehinenin ve diÄŸer rehinelerin kurtarılma tarzı konusundaki endiÅŸelerini dile getirirken, ülkedeki Ä°slami eÄŸilimli Ulusal Bina Hareketi lideri Abdulkadir bin Karine, operasyonun Cezayir ulusal güvenliÄŸi üzerindeki tehlikeli yansımaları konusunda uyarıda bulundu.

Cezayir’den olaya dair ilk resmi açıklama Savunma Bakanlığı'ndan yapıldı. Açıklamada, "yurtdışından tarafların müzakereler yürüterek varılan anlaÅŸma sonucunda, üç Avrupalı ​​rehinenin serbest bırakılması karşılığında 200'den fazla teröristin salıverildiÄŸi ve terörist gruplara önemli miktarda fidye ödendiÄŸi" belirtildi.

AnlaÅŸma kapsamında serbest bırakılanlar arasında bulunan Cezayirli bir militanın tutuklanmasının ardından yapılan açıklamada, olayın “BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in terörist gruplara fidye ödenmesini suç sayan kararlarına aykırı olduÄŸu” ve “terörizmle mücadele çabalarını sekteye uÄŸrattığı” vurgulandı.

"Büyük kaygı duyuyoruz"

Cezayir Başbakanı Abdulaziz Cerrad, pazar günü yaptığı açıklamada ülkesinin sınırı yakınlarında terör örgütleriyle yapılan para ve rehine takasından "büyük bir kaygı" duyduklarını belirtti.

Fransa CumhurbaÅŸkanı Emanuel Macron, Fransa’dan yayınlanan "Jeune Afrique" adlı dergiye yaptığı açıklamada, hükümetin Nusret'ul Ä°slam’ın elindeki rehinelerin kurtarılması için fidye ödemeyi reddettiÄŸini savunmuÅŸtu.

Macron'un rehineler için terör örgütlerine para verilmediği yönündeki açıklamalarının aksini iddia eden Cerrad ise Fransa ve Nusret'ul İslam arasındaki ilişkiye dikkati çekti.

Başbakan Cerrad, Afrika çapında düzenlenen "Silahları Susturmak" adlı zirvede, ülkesinin "rehinelerin serbest bırakılması için büyük miktarda para verilmesini büyük bir endişeyle karşıladığını" vurguladı.

Sınır yakınlarında militanların serbest bırakılması

Cezayir Savunma Bakanlığı, 28 Ekim'de yaptığı açıklamada anlaşmanın bir parçası olarak Mali'de serbest bırakılması sonrasında ülkeye girişinden beri takip edilen Mustafa Dirar adlı örgüt üyesinin ülkenin batısındaki Tilemse vilayetinde tutuklandığını duyurdu.

Cezayir devlet televizyonu ise Dirar'ın 2012 yılında katıldığı terörist gruplarla hikâyesinin anlatıldığı ve Avrupalı ​​rehinelerin kurtarılması anlaÅŸmasının ayrıntılarını açıkça ortaya koyan bir video yayınladı.

Videoda Dirar, "Ömür boyu hapis cezasına çarptırıldığımız Bamako Cezaevi’nde, rehineler karşılığında bizim serbest bırakılacağımız yönünde görüşmeler yapıldığını duyduk." ifadelerini kullandı.

AnlaÅŸmaya iliÅŸkin diÄŸer detayların paraya iliÅŸkin olduÄŸunu söyleyen Dirar, “Önce 6 milyon avro, sonra 10 milyon avro deÄŸerinde bir anlaÅŸma duyduk, sonra bu rakam 30 milyon avroya çıktı." dedi.

Dirar, anlaşma kapsamında 207 militanın serbest bırakıldığını ve hepsinin "Nusret'ul İslam" grubundan olduğunu ifade ederken, örgütün etkin olduğu Mali'nin Cezayir sınırına yakın bölgede militanların serbest bırakılarak 1000 avro aldığını da kaydetti.

Büyük endişe

Güvenlik ve strateji uzmanı Bin Ömer bin Cana, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cezayir'in, elindeki doÄŸrulanmış verilerle konuyu gündeme getirdiÄŸini belirterek, “Takas anlaÅŸmasında serbest bırakılan ve sonrasında tutuklanan iki terörist önemli bilgiler verdi." dedi.

Bin Cana, “Fransa, terörle mücadele konusunda ikiyüzlü hareket ediyor. Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesinin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından suç kabul edilmesine raÄŸmen teröristlere fidye vermesi endiÅŸe verici bir durum." ifadelerini kullandı.

Fransa’nın terör örgütleriyle iliÅŸki kurmasını deÄŸerlendiren Bin Cana, "Bu olaylar, Fransa'nın jeopolitik veya coÄŸrafi ekonomik çıkarlarla iÅŸlevsel amaçlar için terörist gruplarla iliÅŸki kurduÄŸunu kanıtlıyor." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

BirleÅŸmiÅŸ Milletler'in (BM) fidye ödenmesini suç sayan kararın Cezayir'in desteÄŸiyle geçtiÄŸini hatırlatan Bin Cana, Cezayir’in "2012 yılında kaçırılan 4 diplomatının Kuzey Mali'de infaz edilmesi ve fidye ödenmemesi nedeniyle ağır bir bedel ödediÄŸini" ifade etti.

Cezayir’e yönelik faaliyetler

Cezayir'in Fransa’ya yönelik tavrı, sadece BM kararlarını ihlal etmesinden dolayı deÄŸil, aynı zamanda örgütün faaliyet alanını Cezayir’e yönelterek ulusal güvenliÄŸe yönelik tehdit oluÅŸturma durumundan kaynaklanıyor.

Konuyu Cezayir’in EÅŸ-Åžaab gazetesine deÄŸerlendiren Cezayirli uzman Hasan Kasimi, "Terörist grup, bu anlaÅŸmayla ciddi miktarda bir gelirden ve 200 militanının serbest bırakılmasından faydalandı. Bundan yararlanarak silah edinecek ve faaliyetlerine daha hızlı bir ÅŸekilde devam edecekler." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Yapılan anlaşmanın doğrudan Cezayir'in ulusal güvenliğini etkilediğine işaret eden Kasimi, "Cezayir'in serbest kaldıktan sonra tutukladığı teröristler, terör eylemlerini kırsal alanda yeniden başlatmak amacıyla Cezayir topraklarına gönderilmişti." şeklinde konuştu.

Yapılan takas anlaşması kapsamında, 3 Avrupalı (1 Fransız ve 2 İtalyan) ile 1 Mali vatandaşının serbest bırakılmasına karşılık Nusret'ul İslam adlı terör örgütü üyesi 207 militanın serbest bırakıldığı iddia edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER