Genel

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 19 yıkık, 107 ağır hasarlı, 37 orta hasarlı, 171 de az hasarlı bina tespit ettik

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde Elazığ merkez ve Sivrice ilçemizde 19 yıkık, 107 ağır hasarlı, 37 orta hasarlı, 171 de az hasarlı bina tespit ettik" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum: 19 yıkık, 107 ağır hasarlı, 37 orta hasarlı, 171 de az hasarlı bina tespit ettik
26-01-2020 04:27

ELAZIÄž (AA) - Çevre ve Åžehircilik Bakanı Murat Kurum, Ä°çiÅŸleri Bakanı Süleyman Soylu ile SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca ile , enkaz bölgelerindeki incelemelerinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, üst yapı ve alt yapı çalışmalarını baÅŸlattıklarını söyledi.

Depremde hasar gören binaların durumuna iliÅŸkin bilgi veren Kurum, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde Elazığ merkez ve Sivrice ilçemizde 19 yıkık, 107 ağır hasarlı, 37 orta hasarlı, 171 de az hasarlı bina tespit ettik. Bu, bugün yapmış olduÄŸumuz tespitler. Çalışmalarımız devam ediyor. Malatya DoÄŸanyol ve Pütürge ilçelerimizde 25 konut yıkık, 29 metruk bina yıkık olduÄŸu, ağır hasarlı 418 binanın, orta hasarlı 4 bina, bir de adliye binası, az hasarlı 199 bina tespitlerini yaptık. Tespitlerimiz yoÄŸun ÅŸekilde devam ediyor. En kısa zamanda çalışmalarımızı tamamlayacağız." diye konuÅŸtu.

Alt yapıya iliÅŸkin tespitlerinin devam ettiÄŸini ve buralarda çok ciddi problemlerin olmadığını dile getiren Kurum, Ä°ller Bankası Genel MüdürlüÄŸü personelince içme suyu, atık su arıtma tesisi, yaÄŸmur suyu hatları, doÄŸal gaz hatlarının yerinde tespitlerinin yapıldığını ve yapılması gereken onarımların da yapıldığını belirtti.

Kurum, şunları kaydetti:

"EÄŸer riskli, ağır hasarlı bina varsa alanda mevcutta kentsel dönüÅŸüm projesini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Tespitlerimizi yapacağız, bu çerçevede hızlı bir ÅŸekilde vatandaÅŸlarımızın ihtiyaçlarını giderecek projeyi gerçekleÅŸtireceÄŸiz. TOKÄ° bünyesinde yaptığımız 400 rezerv konutumuz var. Bu konutlardan da yapacağımız kesin hasar tespit sonucunda vatandaÅŸlarımıza hak sahibi olma imkanını vereceÄŸiz. DiÄŸer taraftan da Elazığ'da belirleyeceÄŸimiz birkaç alanda da konutlar üreteceÄŸiz ve vatandaÅŸlarımızın barınma ihtiyacını inÅŸallah en kısa zamanda gidermiÅŸ olacağız."

"Karot numuneleri alınacak, tespitler yapılacak"

Bakan Kurum, yıkılan binalara yönelik bir ihmal tespitinin olup olmadığına iliÅŸkin soruyu ÅŸöyle yanıtladı:

"Mustafa PaÅŸa mahallemizde enkaz çalışması biten yıkıktaki bodrum katta bir kolonun kesildiÄŸine dair oturan vatandaÅŸlarımızın böyle bir durumu, ÅŸikayeti var. Tabi enkaz çalışmalarını bitireceÄŸiz, tamamlayacağız. EÄŸer betonarme projesine uygun olmayan bir durum söz konusuysa da hem bu iÅŸlemi yapanlarla ilgili hem izin verenlerle ilgili gerekli cezai iÅŸlemi yapacağız ama enkaz kaldırma çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Bunun dışında da diÄŸer binalarımızda da böyle bir durum söz konusu olması halinde kanuni iÅŸlemlerimizi bu noktada yapacağız."

Gezici laboratuvarlarının sahada bulunduÄŸunu, betonlardan numune alabilecek durumda olduklarını aktaran Kurum, "Bu noktada biraz daha hazırlıklıyız diyebiliriz. Tabi ki bu binaların yarın hasar tespit çalışmaları yapılacak ve aynı zamanda karot numuneleri de alınacak. Sadece yıkılan binalar deÄŸil mahallede ne kadar riskli bina varsa tespitlerini yapıp yıkımlarını gerçekleÅŸtireceÄŸiz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER