GAZİANTEP - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR
Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında teröristlerden temizlenen Cerablus'a dönüşler sürerken, Anadolu Platformu üyeleri, DAEŞ'in baskısıyla sokağa çıkamayan çocuklara unuttukları oyunları hatırlattı.
Türk Silahlı Kuvvetleri Müşterek Özel Görev Kuvveti ve Koalisyon Hava Kuvvetlerince Suriye'nin Türkiye sınırındaki Cerablus bölgesinde terör tehditlerine karşı yürütülen Fırat Kalkanı Harekatı devam ediyor.
Harekatla terör örgütü militanlarından temizlendikten sonra Türkiye'nin su ve elektrik götürdüğü, yeniden yaşanılabilir bir yer haline getirmeye çalıştığı Cerablus'ta çocuklar unutulmadı.
Uzun yıllar bölgedeki belirsizlik ve son olarak da DAEŞ'in baskısıyla sokağa çıkıp oyun bile oynayamayan çocuklar, hayırseverlerin desteğiyle düzenlenen organizasyonla tekrar oyunla tanıştı.
Gaziantep'ten Cerablus'a giden gençler, yanlarında götürdükleri top, ip, halkalarla çocuklara oyun oynamayı öğretti. Sağlanan huzur ortamı sayesinde yıllardır hapsoldukları evlerinden çıkan çocuklar, ilçenin sokaklarını kahkahalarıyla şenlendirdi.
Anadolu Platformu Başkanı Turgay Aldemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Fırat Kalkanı Harekatı'nın bölgede güven ortamı oluşturduğunu söyledi.
Çocuklar top oynamaya korktu
DAEŞ zulmünden kurtulan Cerablusluların coşku içinde olduklarını anlatan Aldemir, "(Acaba bu bir rüya mı?) diyorlar." ifadesini kullandı.
Aldemir, bölge halkının DAEŞ ya da PYD'nin zulmüne yeniden maruz kalmanın endişesini yaşadığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Askerin oluşturduğu bu güvenlik çemberinin içinde Cerablus'ta, köylerde sosyal faaliyetler yürütüyoruz. Özellikle çocuklara dönük çalışmalar yapıyoruz. Orada Ankara Keçiören Belediyesi ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi çocuk parkları yaptı. Bu parklara biz de elimizden geldiği kadar destek verdik. Şimdi o parklarda, parkların önünde çocuklara oyun öğretiyoruz. Gittik önce topu ortaya koyduk, kimse gelmedi, korktular. Çünkü IŞİD militanları kesik insan başlarıyla orada top oynamış. Çocuklar bunu görmüş. Babalarının nasıl şehit edildiğini, evlerin nasıl talan edildiğini, kardeşinin nasıl götürüldüğünü görmüş, çok büyük acılara şahit olmuş bu çocuklar."
Oyuna katılmak isteyen çocuk sayının teşvikleriyle giderek arttığını 3-5 kişiden 20-30'a çıktığını dile getiren Aldemir, şöyle dedi:
"Bizim gençlerimizle top oynadılar. Sokak oyunları oynadılar. Çember çevirdiler. Mendil kapmaca oynadılar. Bir anda çocuklar inanılmaz bir mutluluğun içerisine düştüler. Önce ürkek gözlerle duvar ve pencere kenarlarından, kapı aralıklarından bakarken, kendilerini sokakta buldular. Ondan sonra sevinç içerisinde oynamaya başladılar. Mutluluğu tattılar. Bayramı, coşkuyu, mutluluğu yaşadılar. Oyunlar bitip bizim dönüş saatimiz geldiğinde arkamızdan çoğu ağladı. 'Tekrar gelin' dediler ama 'Bizi de götürün' demediler. Artık orayı yeniden vatanları evleri olarak görüyorlar demek ki."
Aldemir, çocukların hafızalarının taze olduğunu, unuttukları mutlulukları, oyunları hemen hatırladıklarını veya yeniden öğrendiklerini vurgulayarak, onların mutlu olduğunu gören annelerin de durumu sevinç gözyaşlarıyla izlediklerini aktardı.
Turgay Aldemir, hedeflerinin, çabalarının Suriyeli çocukların kendi kültürleri içerisinde oyunlarıyla, sevinçleriyle normal hayatlarına kavuşmalarını sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.
dikGAZETE.com