Medicalpark Antalya Kalp Hastanesi, 10-17 Nisan Kalp Sağlığı Haftası kapsamında Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nde(AGC) bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya; Kalp Hastanesi Medikal Direktörü Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, Avrupa Kardiyovasküler Endüyovasküler Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto, Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Mehmet Kabukçu, Kardiyoloji Bölümünden Uzman Dr. Hızır Okuyan, Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünden Op.Dr. İlker Tekin katıldı.
Kalp Hastanesi Medikal Direktörü Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, dünyada tüm ölümlerinde yüzde 30 ile yüzde 40’ını kalp damar hastalıklarının oluşturduğunu kaydetti.Dünyada her yıl 20 milyon kişinin kap damar hastalıklarından yaşamını yitirdiğini dile getiren Prof. Dr. Okutan, hastalıkların ise önlenebilir olmasına dikkat çekti.Prof.Dr. Okutan, risk faktörlerinin başında genetik, erkekler, sigara, tansiyon, şeker, beslenme bozukluğu, egzersiz eksikliği ve obezitenin geldiğini kaydetti.Prof.Dr. Okutan, Antalya’da 1 milyon nüfusta yaklaşık bin 100 kalp krizi geçirme sayısı ve ameliyatının yapıldığını kaydetti.
“350 BİN KİŞİYE 1 KALP MERKEZİ”
Türkiye’de kalp merkez sayısının İngiltere’den çok daha fazla olduğunu dile getiren Prof.Dr. Okutan, “İngiltere’de 1.5 milyon nüfusa 1 kalp merkezi düşerken, ülkemizde 350 bin kişiye bir kalp merkezi düşüyor. Türkiye’de yılda 70 bin açık kalp ameliyatı yapılıyor. Akdeniz Bölgesi’nde 13-14kalp merkezi var. Bu merkezlerde dünyada yapılan tüm ameliyatlar başarılı şekilde yapılıyor” dedi.Avrupa Kalp Damar Cerrahisi Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztekin Oto, dünyada kardiyovaskülerin hastalıklar en fazla öldüren hastalık olduğunun altını çizdi.
“YÜZDE 25 HEDEFİMİZ OLMALI”
Dernek olarak yürüttükleri 25-25 çalışması hakkında da bilgiler veren Prof. Dr. Öztekin Oto, “Kalp damar hastalıklarında ölümler yüzde 25 azaltılabilir. Burada bir hedef kondu, 2025 yılında risk faktörlerini yüzde 25 azaltmak için. Türkiye’de de hedefin bu olması gerekiyor. Önlemeye çalışmamız gerekiyor” diye konuştu.
“BÖLGELER ARASINDA EŞİT”
Kardiyovasküler risklerin bölgeler arasında eşit dağıldığını aktaran Prof.Dr. Oto, “Ölüm de bölgeler arasında eşit dağılıyor. Kırsal kesim ve endüstrileşmenin daha az olduğu yerlerde risk daha az olabilir. Orada da doktora ulaşma sorunu olabilir. Son zamanlarda ülkemizin halkın ayağına doktor gitmesinde ciddi gelişmeler oldu. Sokakta yürürken bile rahatlıkla hastaneye ulaşabiliyorsunuz. Özel hastaneler arttı ve ambulans hizmetleri hızlandı. Çocuk ve bebek ambulans sistemi kuruldu. Sağlık Bakanlığı’na teşekkür ediyoruz. Ülkemizde sağlık sisteminin geldiği nokta övünç vericidir. Avrupa’nın pek çok yerine göre hızlı bir sistemimiz var. By pass içinde bekleme listemiz hemen hemen yok” diye konuştu.
“2023’TE KALP NAKLİ BEKLEYEN KİŞİ 2 KATINA ÇIKACAK”
Kalp nakline de değinen Prof. Dr. Prof. Dr. Oto, “ Organ nakli yaşamsal bir önemi olduğunu biliyoruz. Yaşamsal bu önemli olayda, bazı organ nakilleri deneysel amaçlı yapıldı. Buda organ nakillerinde ciddi azalmalara neden oldu. Azalmada bazı başka nedenlerde olabilir. Beklenen noktada kalp nakli konusunda organ artışı olmadı. Kalp yetmezliği sayısı gittikçe artıyor. 2023’te kalp nakli bekleyen hasta sayısı 3 katına çıkacaktır. Son dönem kalp yetmezliğiyle ilgili ciddi önlemle almak gerekiyor. Organ naklinin yerini yapay kalbin daha fazla alması dikkat çekici hale geliyor. Donör konusunda ciddi sıkıntı var. Dünyada 2000 yılından bu yana yılda 2000 kalp nakli yapıldı. Bu süreç Türkiye’de de aynı seviyede devam ediyor” ifadelerine yer verdi.
“CEP TELEFONU ZARARSIZ”
Prof. Dr. Oto, cep telefonu ile ilgili ise şu bilgileri verdi: “ Kalp pili olmadığı sürece cep telefonun kalbe doğrudan doğruya zararı yok. Vücudun çeşitleri yerlerinde taşınmasının kanser etkisi oluşturduğu biliniyor. Ama cep telefonunun doğrudan doğruya kalbe bir zararı yok. Kalp pili taşıyanlar cep telefonu sağ cebine koyup, sağ kulaktan konuşmalarını öneriyoruz.”Prof.Dr. Oto, dünyada her yıl 500 atletizm sporcusunun kalpten kaynaklı hastalıktan dolayı hayatını kaybettiğine dikkati çekerek, “Avrupa Atletizm Federasyonu derneğimizden yardım istedi. Ölümler önüne geçmek için iyi bir muayene ve 12 kanallı EKG’nin yapılmasının yeterli olduğu tespit edildi. Bu noktada ülkemizde de çalışma yürütülmelidir” dedi.Prof. Dr. Mehmet Kabukçu ise en sık gördüğü rahatsızlıkların başında kalp yetmezliği geldiğini belirterek, “ Polikliniğimde yıllık 2 bin civarında kalp yetmezliği görüyorum. Kalp yetmezliği ilaç verilse de kökünden çözülebilen bir hastalık değil. Kesin çözüm kalp nakli. Ölüm riski yüksek bir hastalık” dedi.Uz. Dr. Hızır Okuyan, kalp damar hastalıklarında en büyük risk faktörlerinden birisinin stres olduğunu vurgulayarak, “ Çocuklarda ani ölümlerde kalp çok önemlidir. Bir kişi yürürken bacaklarında ağrı varsa ve durduğunda geçiyorsa kalp rahatsızlığı olabilir. Bu noktada kişi en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır” şeklinde konuştu.
dikGAZETE.com