Çevre-Hayat

Çekme helvanın tadını glikoz kaçırdı

Kastamonu da yüzyıllardır yapılan çekme helvada maliyetleri düşürmek için şeker yerine glikoz kullanan işletmeler nedeniyle hem ürünün tadının bozulduğu hem de doğal yöntemleri tercih edenlerin rekabette zorlandığı belirtildi. - Anadolu Ajansı

Çekme helvanın tadını glikoz kaçırdı
04-09-2016 00:37

SAMSUN - FATİH MEHMET KÜRKÇÜ

Çekme helva yapan bir firmanın sahibi Onur Baritçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "saray tatlısı" olarak da bilinen çekme helvayı tarihi bir yapıdaki imalathanelerinde yaptıklarını söyledi.

Çekme helvayı geleneksel yöntemlerle ve doğal malzemelerden imal ettiklerini vurgulayan Baritçi, bu tarihi lezzeti gelecek kuşaklara aktarmayı amaçladıklarını ifade etti.

Kanuni Sultan Süleyman döneminde 1547 de yaptırılan Yakup Ağa Külliyesi nin imarethane kısmında imalathaneleri bulunduğunu bildiren Baritçi, ürünlerini halka açık yaptıklarını dile getirdi.

"Glikoz şurubu maliyeti düşürüyor ama..."

Çekme helva yapımında maliyetleri düşürmek için kullanılan bazı malzemelerin tatlının lezzetini bozduğunu, diğer taraftan ürünü sağlıksız hale getirdiğini söyleyen Baritçi, şu değerlendirmede bulundu:

"Çekme helva olsun, pişmaniye olsun, unlu ürünlerimizde en çok maliyet şekerden kaynaklanıyor. Maliyeti düşürmek için bazı firmalar glikoz şurubu kullanılıyor. Bu şurubu kullanmak maliyeti düşürüyor ama sağlık yönünden tehlikeye yol açıyor. Haksız rekabete neden olan bu durum nedeniyle doğal çekme helva yapan birçok işletme son yıllarda kapandı, birçoğu ise ayakta durmakta zorlanıyor. Tüketicilerimizin aldıkları her ürünün içindekiler kısmında kullanılan malzemelere bakmalarını, glikoz şurubu kullanılan ürünleri tüketmemelerini öneriyorum."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER