Genel

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya İdlib çağrısı: Rusya'nın taahhütlerine uymasını bekliyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, İdlib'de durumun hala kritik olduğunu belirterek, Beşşar Esed rejiminin garantörü olarak Rusya'nın ateşkes konusundaki taahhütlerine uymasını beklediklerini söyledi.

Çavuşoğlu'ndan Rusya'ya İdlib çağrısı: Rusya'nın taahhütlerine uymasını bekliyoruz
22-01-2020 17:19

DAVOS (AA) - DışiÅŸleri Bakanı Mevlüt ÇavuÅŸoÄŸlu, Ä°sviçre'nin Davos kasabasında devam eden 50'nci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında düzenlenen "OrtadoÄŸu ve Afrika'nın Jeopolitik Görünümü" baÅŸlıklı açık oturumda konuÅŸtu.

ModeratörlüÄŸünü WEF BaÅŸkanı Borge Brende'nin yaptığı oturumda ÇavuÅŸoÄŸlu, 10 yıl önce Orta DoÄŸu'daki temel sorunun Ä°srail-Filistin ihtilafı olduÄŸunu anımsattı. ÇavuÅŸoÄŸlu, bu sorunun halen daha da derinleÅŸerek sürdüÄŸüne dikkati çekerek, "Çünkü Ä°srail yasa dışı iÅŸgali ve uzlaÅŸmaz politikalarını sürdürüyor." dedi.

ÇavuÅŸoÄŸlu, aradan geçen sürede Orta DoÄŸu'da Filistin sorununa ek olarak çok sayıda kriz yaÅŸandığına iÅŸaret ederek, 9 yıldır devam eden Suriye kriziyle Yemen, Libya ve Irak'taki sorunların tüm dünyayı etkilediÄŸini vurguladı.

"Bütün bu sorunların çözümünde Türkiye olarak aktif çaba gösteriyoruz." diyen ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Suriye krizinin insani boyutunda 3,6 milyon kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yaptığını, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü ve güvenli ÅŸekilde dönmeleri konusunda çalıştığını anlattı.

ÇavuÅŸoÄŸlu, sorunları ve krizleri sadece yönetmek deÄŸil çözmek için uÄŸraşılması gerektiÄŸini vurgulayarak, "Kriz yönetimi er ya da geç hepimizi olumsuz etkileyecek." ifadesini kullandı.

"Rejimin İdlib'deki saldırıları kabul edilemez"

Moderatör Brende'nin, Türkiye'nin Rusya'yla iliÅŸkilerine yönelik sorusu üzerine ÇavuÅŸoÄŸlu, Türkiye'nin Rusya'yla Kırım'ın yasa dışı ilhakı, Gürcistan ve Ukrayna gibi baÅŸka konularda da ihtilafları bulunduÄŸunu ve Rusya'nın Suriye'de rejime verdiÄŸi desteÄŸi de tasvip etmediklerini söyledi.

Bu sorunlara raÄŸmen Rusya ile Suriye ve Libya gibi önemli krizlerin çözümünde birlikte çalıştıklarını ifade eden ÇavuÅŸoÄŸlu, bu sayede Ä°dlib'de insani krizin önüne geçebildiklerini söyledi.

Tüm bunlara raÄŸmen Ä°dlib'de durumun hala kritik olduÄŸuna iÅŸaret eden ÇavuÅŸoÄŸlu, "Rejimin ayrım gözetmeksizin sivillere yönelik saldırıları kabul edilemez. Rejimin garantörü olarak Rusya'nın ateÅŸkes konusunda taahhütlerine uymasını bekliyoruz. CumhurbaÅŸkanımız Berlin'de de bunu Putin'e tekrar hatırlattı." diye konuÅŸtu.

Türkiye'nin Rusya ile farklı konularda ayrı düÅŸünmesinin önemli konularda çözüm için iÅŸ birliÄŸi yapılmasına engel olmadığına deÄŸinen ÇavuÅŸoÄŸlu, aynı ÅŸekilde Ä°ran'la da Suriye konusunda diyalog halinde bulunduklarını kaydetti.

Öte yandan Bakan ÇavuÅŸoÄŸlu, Libya'daki temel sorunun Hafter olduÄŸunu vurgulayarak, sözlerini ÅŸöyle sürdürdü:

"Ne Moskova'daki ortak açıklamayı imzaladı ne Berlin'de açık bir destek taahhüdünde bulundu. MeÅŸru Sarraj hükümeti ise iki konuda da yapıcı davranıp desteÄŸini açıkladı. Türkiye'nin ÅŸu anda sadece askeri danışmanı ve eÄŸitmeni var. AteÅŸkese uyulmasını bekliyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER