Gündem

“Çanakkale Deniz Savaşlarına katılabilmek için yaşları hakkında yalan söylemişlerdi”

5. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Konferansı’nın ikinci gününde “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi” gezildi.

“Çanakkale Deniz Savaşlarına katılabilmek için yaşları hakkında yalan söylemişlerdi”
04-04-2016 12:48

Girne Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen 5. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Konferansı’nın ikinci gününde, katılımcılar Girne Üniversitesi kampüsünde sergilenen Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi’ni gezdi.

“5. Uluslararası Kıbrıs Eğitim Araştırmaları Konferansı” katılımcıları, Çanakkale Deniz Savaşlarını tasvir eden yağlı boya tabloların, fotoğrafların, gemi modellerinin, dioramaların, propaganda posterlerinin, savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendillerin, çeşitli objelerin, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribimizin tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikalarının, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panoların yer aldığı sergiyi, Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek’in anlatımları ve açıklamaları eşliğinde gezme fırsatı buldu. Serginin gezilmesi sırasında katılımcılara hem sergi hem de Çanakkale Deniz Savaşları hakkında detaylı bilgi veren Ali Rıza İşipek, Çanakkale Deniz Savaşlarının Türk tarihi açısından taşıdığı anlamı ve önemi vurgulayarak, katılımcıların sergi ve Çanakkale Deniz Savaşları hakkındaki sorularına da cevaplar verdi.

“AVUSTRALYALI BİRİ OLARAK SERGİDEN ÇOK ETKİLENDİM”

Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi’ni gezen, konferansa Avustralya’dan katılan Dr. Sharon Lierse, sergiyi gezerken yaptığı açıklamada; “Sergiden çok etkilendim. I. Dünya Savaşı’ndan önce ülkem Avustralya olarak tanınmıyordu. İngiliz İmparatorluğu’nun bir kolonisiydi. Bizler için en anlamlı ve önemli an Çanakkale Savaşı’ydı. Bu savaşa katılan askerler 14-16 yaşları arasındaydılar ve savaşa katılabilmek için yaşları hakkında yalan söylemişlerdi. Bu, onlar için çok önemliydi. Türkiye hakkında da hiçbir şey bilmiyorlardı. Çoğu geri dönemedi. Anzaklar bizim için önemlidir. Her sene Avustralyalılar anmak için Türkiye’ye gelip saygı duruşunda bulunurlar” dedi.

“GİRNE ÜNİVERSİTESİ ÇOK ÖNEMLİ BİR SERGİYE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Bilinmeyen Yönleriyle Çanakkale Deniz Savaşları Sergisi’ni gezen Ankara Üniversitesi Dekanı ve Müze Eğitimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan ise yapığı açıklamada; “Denizle ilgili bir serginin yine deniz kenarında bulunan bir mekanda, üniversitede gerçekleşiyor olması çok güzel” dedi. Girne Üniversitesi’nin çok önemli bir adım attığına vurgu yapan Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan, “Girne Üniversitesi, Denizcilik eğitiminin yanı sıra Denizcilik tarihine de sahip çıkıyor; bu gerçekten çok önemli bir nokta. Tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Böyle bir vizyona sahip bir üniversitede okumak gerçekten bir ayrıcalıktır” dedi.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER