MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin yayınlanmasına yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan gazeteci Can Dündar, 3 dava kapsamında hakim karşısına çıktı.
Tekzip davasından beraat eden Dündar’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret suçundan yargılandığı dava ertelendi. Dündar’ın şu sıralar Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve bazı işadamlarına karşı hakaret suçunda yargılandığı davaya devam ediliyor.MİT TIR’larına ilişkin görüntülerin yayınlanmasına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında “silahlı terör örgütüne yardım” , “devletin gizli kalması gereken bilgileri açıklama”, “siyasal ve askeri casusluk” suçlarından tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar 3 farklı basın davası kapsamında hakim karşısına çıktı.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Dündar askerler eşliğinde getirildi. Dündar’a destek için yaklaşık 100 avukatın yanı sıra ailesi, CHP Milletvekilleri Gürsel Tekin, Enis Berberoğlu, ünlü oyuncu Tarık Akan gazeteciler Ruşen Çakır, Mete Çubukçu ve çok sayıda sevenleri katıldı.
Duruşma kalabalık nedeniyle Adliyenin büyük salonunda görülürken Dündar salona girişi sırasında izleyiciler tarafından alkışlandı.
TEKZİP DAVASINDAN BERAAT
Dündar ilk olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı hakkındaki bir habere ilişkin tekzip davasında ifade verdi. Dava konusu tekzibi yayınladıklarını belirten Dündar beraatini talep etti. Kararını açıklayan hakim Dündar’ın suçun unsurları oluşmadığından beraatine karar verdi.
“İSPAT İÇİN RIZALARI SORULSUN”
Mahkeme daha sonra Dündar’ın kaleme aldığı iki farklı köşe yazısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan’a hakaret ettiği dava doyası görüldü. Bu yargılama sırasında Dündar’ın avukatları usule ilişkin talepleri ile başladı.
Dündar’ın avukatı Akın Atalay, yasada isnadın ispatı düzenlemesi bulunduğunu kaydetti. Kamu yararı olması veya şikayetçilerin rızası olması durumunda ispat haklarını kullanabileceklerini kaydeden Atalay, şikayetçilere rızaları olup olmadığının sorulmasını talep etti.
Bilal Erdoğan’ın avukatı Hatice Özay, söz konusu soruşturmasında takipsizlik verildiği için yazılarda ifade edilen isnatların geçersiz olduğunun görüldüğünü söyledi. Ayrıca bir ispata gerek olmadığını kaydeden Özay, bu talebin yargılamayı sürüncemede bırakmaya yönelik olduğunu savundu.
Tarafları dinleyen mahkeme, bu yönde bir karar gözetilmeden yargılamaya devam edilmesine hükmetti.
17-25 ARALIK DOSYASI GÖNDERİLSİN
Dündar’ın avukatı Bülent Utku söz alarak 17 -25 Aralık dosyasının tamamını istediklerini belirtti. Avukat Utku ayrıca fezlekenin de tam halinin gönderilmesini talep etti. Bunun üzerine hakim esprili bir şekilde “900 sayfa civarında fezleke var zaten dosyamızda, 80 sayfa bilirkişi raporu var Mahkememizin kağıt stokunu bitirdiniz” demesi salonda gülüşmelere yol açtı.
“AÇIK KAYNAKLARDAN EDİNDİM”
Talepler üzerine Hakim sanık Can Dündar’a Gizlilik devam ederken yazı dizisindeki bilgileri nereden aldığını sordu. Bunun üzerine Dündar, "O zaman hükümet sözcüsü Hüseyin Çelik, ‘fezlekelerde endişelenecek bir durum yok. Fezlekeler internet ortamında var. İsteyen varsa internetten görebilir’ demişti. Bende internet üzerine açık kaynaklardan fezlekeyi edindim. Yazıları açık kaynaklardan bilgilerle yazdım. Eğer fezleke gelirse ne kadarının doğru olduğunu görürüz" dedi.
DURUŞMA ERTELENDİ
Mahkeme, dava dosyasına fezleke gelmesi yönündeki talepleri reddetti. Taraflara esas hakkındaki savunmalarını hazırlamak üzere süre veren mahkeme duruşmayı erteledi.
İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde şu sıralar Can Dündar’ın Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve bazı iş adamlarına yönelik hakaret suçundan yargılandığı davaya devam ediliyor.
(İHA)