Genel

'ByLock'u yasak ilişkisini saklamak için kullandığını savundu

FETÖ soruşturması sonunda, Doç. Dr. Burcu Kalkan Oğuztürk hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istemiyle dava açıldı.

'ByLock'u yasak ilişkisini saklamak için kullandığını savundu
17-02-2019 17:24

Ä°STANBUL (AA) - ENES CAN - Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruÅŸturması sonunda hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan dava açılan Doç. Dr. Burcu Kalkan OÄŸuztürk, dosyada yer alan ifadesinde, örgütün ÅŸifreli haberleÅŸme programı "ByLock"u kullandığını kabul ederek, "eÅŸiyle arasında problem bulunduÄŸu dönemde eski Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaeddin Kaya'nın damadı Bora Erdem ile tanıştığını ve aralarında duygusal yakınlaÅŸma olduÄŸunu, Erdem'in gizli haberleÅŸme amacıyla telefonuna ByLock yüklediÄŸini" anlattı.

Ä°stanbul Cumhuriyet BaÅŸsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca FETÖ'nün ÅŸifreli mesajlaÅŸma programı ByLock kullananlara yönelik soruÅŸturma kapsamında, daha önce gözaltına alınan ve serbest bırakılan Doç. Dr. Burcu Kalkan OÄŸuztürk hakkında iddianame hazırlandı.

Mahkemece kabul edilen iddianamede, sanık OÄŸuztürk'ün ''silahlı terör örgütüne üye olmak'' suçundan 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması istendi.

Ä°ddianamede, sanığın kullandığı telefon hattına ByLock yüklendiÄŸi ancak hattın babasının üzerine kayıt olduÄŸu belirtilen iddianamede, sanığın ByLock uygulamasında Åžerife YiÄŸit ve FETÖ çatı davasında ağırlaÅŸtırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Zaman gazetesi imtiyaz sahibi Alaeddin Kaya'nın damadı Bora Erdem'in ekli olduÄŸu kaydedildi.

Sanığın gözaltına alındığı sırada ele geçirilen bilgisayar ve diÄŸer dijital materyallerde yapılan incelemeye yer verilen iddianamede, sanığın bilgisayarından örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in fotoÄŸrafları, örgütün yayın organları Zaman, Yarına Bakış, Meydan gazeteleri, Aktif haber ve Rota Haber görüntüleri, cep telefonunda da ByLock ve Kakao Talk uygulamasının kalıntıları, hard diskte ise örgüt elebaşı Gülen'e ait ve Gülen'i anlatan elektronik kitapların bulunduÄŸu aktarıldı.

Ä°ddianamede, yine sanığın kullandığı cep telefonu ve tabletinin veri tabanında "Hocaefendi", "Herkul.org" kelimeleri ile baÄŸlantılı birçok örgütsel ses kaydı tespit edildiÄŸi vurgulanarak, ayrıca telefon içerisinde WhatsApp mesaj kayıtlarında "vazifeye durma, darbe" içerikli kelimelerin geçtiÄŸi birçok mesaj kaydının bulunduÄŸu belirtildi.

Ä°ddianamede yer verilen ifadesinde sanık OÄŸuztürk, ByLock kullandığını kabul ederek, 2013'te geçirdiÄŸi rahatsızlık nedeniyle Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesinde tedavi olduÄŸunu, bu süreçte tanıştığı üniversitenin genel sekreteri Bora Erdem'in kendisiyle sürekli ilgilendiÄŸini ve zamanla aralarında duygusal bir yakınlaÅŸmalarının olduÄŸunu anlattı.

Ä°fadesinde "EÅŸimizle aramıza anlaÅŸmazlıktan kaynaklı soÄŸukluk girince hastalığımın tedavi sürecinde Bora Erdem'in bana ayrı bir ilgi duymasından kaynaklı duygusal temasımız oldu." diyen sanık OÄŸuztürk, iliÅŸkilerinin gizli kalması için Bora Erdem'in 2014'te ByLock programını kendi telefonuna indirdiÄŸini aktardı. OÄŸuztürk, Bora Erdem'in Alaeddin Kaya'nın damadı olduÄŸunu gözaltına alınınca öÄŸrendiÄŸini iddia etti.

EÅŸi de FETÖ sanığı

Sanık OÄŸuztürk, ifadesinde, eÅŸinin de FETÖ'nün Türk Hava Yolları'ndaki (THY) yapılanmasında yer aldığını, örgütün üst düzey isimleriyle temas halinde olduÄŸunu anlatarak, ÅŸunları kaydetti:

"Ben bu durumu özellikle 15 Temmuz'dan sonra yaÅŸananları göz önüne alınca anladım. ÖrneÄŸin, eski CumhurbaÅŸkanı Abdullah Gül'ün danışmanı Muhammet Hakan Ayçiçek halen firari olarak yurt dışındadır. EÅŸim, bu kiÅŸi ile de irtibatlıdır. WhatsApp yazışmalarında yurt dışı seyahatlerinde bu kiÅŸi ile görüÅŸür. En son Almanya'ya gidip geldiÄŸinde, Brüksel'e geçip Hakan ile görüÅŸtüÄŸünü, ülkeden nasıl kaçtıklarını, rahatlarının yerinde olduÄŸunu anlattı."

EÅŸinin irtibatlı olduÄŸu bazı isimleri de tek tek veren sanık OÄŸuztürk, kendisinin kullandığı telefondaki WhatsApp yazışmalarında yer alan ''vazifeye durma, vazife yapma'' ÅŸeklindeki ifadelerin "Cemaat sohbetinden önce yapılan namaz kılma eylemi" olduÄŸunu savundu.

"Sanığın, ifadesinden de anlaşılacağı üzere örgütsel jargonu bilecek derecede örgüte dahil olduÄŸu" vurgulanan iddianamede, sanığın ByLock uygulamasını sadece bir arkadaÅŸlığı gizlemek için kullanılan bir mesaj programı olarak kullandığına dair beyanının "savunma amaçlı" olduÄŸu belirtildi.

Ä°ddianamede, sanığın akademik camia içinde bulunduÄŸu konum, sosyal çevre ve ifadesine bakıldığında etkin piÅŸmanlık hükümlerinden faydalanma görüntüsü altında kanunun lafzına ve ruhuna uygun olmayan eksik açıklamalar yaptığının deÄŸerlendirildiÄŸi kaydedildi.

Sanık Burcu Kalkan OÄŸuztürk, ilerleyen günlerde Ä°stanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.

Bu arada, sanık Burcu Kalkan OÄŸuztürk'ün geçen ay Ä°stanbul Üniversitesi tarafından 3 ay süreyle açığa alındığı, eÅŸi Fırat OÄŸuztürk'ün baÅŸka bir FETÖ dosyasından tutuklu bulunduÄŸu öÄŸrenildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER