Kültür Sanat

'Buz'dan heykellerle Türkiye'yi temsil ediyor

KOÜ Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Konak, dünyada buz heykel alanında gerçekleştirilen organizasyonlarda yaptığı eserlerle beğeni topluyor. - Anadolu Ajansı

'Buz'dan heykellerle Türkiye'yi temsil ediyor
22-10-2016 20:17

KOCAELİ - ŞENGÜL OYMAK

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Değirmendere Ali Özbay Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Ceyhun Konak'ın, Çek Cumhuriyeti, Polonya, Çin, Fransa, Kanada, İtalya ve İsveç'te düzenlenen etkinliklerde yaptığı buz heykeller beğeni topladı.

Yaptığı buz heykellerle Türkiye'yi yurt dışında temsil eden Konak, ABD ve Rusya'dan da davet aldı.

Dr. Ceyhun Konak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Heykel Bölümü'nden mezun olduğunu, yaklaşık 17 yıldır heykel sanatı alanında çalışmalar yürüttüğünü ve üniversitede dersler verdiğini söyledi.

Heykel alanında birçok ulusal ve uluslararası sergi, sempozyum, festival ve workshop'a katıldığını, çeşitli etkinliklerin organizasyon komitelerinde görevler aldığını aktaran Konak, "2015 yılında Çin'in Harbin şehrinde düzenlenen bir buz heykel sempozyumuna yolladığım dosya kabul edildi ve ben sanatçı olarak Çin'e davet edildim. Daha önce farklı sanatsal faaliyetler için yurt dışından davetlere katılıyordum, ancak ilk olarak buz heykelle tanışmam o tarihte Çin'de oldu." ifadelerini kullandı.

"Adeta mücevher gibi işlenmiş eserler elde etmek mümkün"

Ceyhun Konak, günümüz heykel sanatında birçok farklı malzeme kullanılabildiğini, buzun da bu malzemelerden biri olduğunu anımsattı.

Adından da anlaşılacağı üzere bu sanatsal etkinliğin sıfırın altında 5 derece ve altında doğal veya yapay ortamlarda gerçekleştirilebildiğine değinen Konak, şunları kaydetti:

"Malzeme, hem kütleden eksiltme yöntemiyle şekillendirilmeye uygun hem de eklektik şekillendirmeye. Buz blokları bir araya getirerek, kaba kütleyi oluşturmak birinci adım. Daha sonra bu kütleden yontularak heykel oluşturuluyor. Birtakım detayların heykelin dışında hazırlanarak tekrar heykele eklenmesiyle birlikte son derece detaylı, adeta mücevher gibi işlenmiş eserler elde etmek mümkün. Heykelin transparan olma özelliği, farklı efektleri uygulamanıza müsaade ediyor. Son olarak renkli spot ışıkların kullanımı özellikle hava karardığı zamanlarda çok ayrı bir atmosfere taşıyor bu organizasyonları."

Dr. Konak, genelde bir buz heykelin bir hafta gibi bir sürede ortaya çıktığı bilgisini de paylaştı.

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER