Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Araştırmaları Derneği (GİMDES) Başkanı Dr. Hüseyin Kami Büyüközer, günlük yaşamda kullanılan fırçalar hakkında vatandaşları uyardı. Ülke olarak halen domuz kılından yapılmış fırçaların konuşulduğunu ve kullanıldığını belirten Büyüközer, “Fırça deyip hemen geçmeyin, günlük hayatımızda çok yönlü yer alan bir eşya. Dişlerimiz için diş fırçası, elbisemiz için elbise fırçası, ayakkabımız için ayakkabı fırçası, sakal tıraşımız için sakal fırçası, saç tıraşımız için berber fırçası, badana için badana fırçası, yağlı boyamız için boya fırçası, ev temizliği için temizlik fırçası, hamur işlerimizin yüzlerine yağ ve yumurta sürmek için yağlama fırçası, hanımlar için rimel fırçası, oje fırçası ve sanayide kullanılan sıyırma fırçası ve daha sayamadığımız birçok fırça var. Bu tür fırçaların köken bilgisini bilmiyorsanız kullanmayınız” dedi.
Müslümanların helal ve tayyip şartlara dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Büyüközer, “Domuz İslam dini gereğince yasak fakat insanların bilinçsizlikten dolayı bir şekilde domuzdan elde edilen ürünleri kullanıyor” şeklinde konuştu. Fırınlarda, restoranlarda, pide, pizza, lahmacun gibi hamur işlerinin yağlanmasında kullanılan fırçaların aynı kategoride olduğunu ve bunların domuz kılı fırçası olduğunu söyleyen Büyüközer, “Makarna üretiminde, un değirmenlerinde kullanılan sıyırma fırçalarında da maalesef çoğunlukla domuz kılı kullanılmaktadır. Halbuki bütün bu iş kollarında da rahatlıkla plastik elyaflı fırçalar kullanılabilmektedir. Kuaförlerde kullanılan sakal fırçaları domuz kılından elde edilen fırçalardan olup dikkat edilmesini sizlere bildirmekle yükümlü olduğumuzu düşünüyoruz. Elbise fırçalarından, badana ve duvar boyama fırçalarından tutun hanımların rimel, tırnak cilası ve benzeri fırçalarda da domuz kıllı alarmı söz konusudur” dedi.
Bu tür fırçalara alternatif olarak, naylon elyaftan mamul fırçaların piyasada var olduğunu ve bunların kullanılması gerektiğini vurgulayan Büyüközer şu ifadelere yer verdi: "Domuz kılı dahil tüm hayvan orjinli doğal kıllar, gözenekli yapısı nedeniyle tam bir mikrop yuvasıdır. Mikroorganizma kılın bu keratin yapısına sıkıca yapışır ve çoğalır. Üstelik dezenfeksiyon için kimyasal solüsyonlara koyunca doğal kıllar derhal deforme olup kullanılamaz hale gelir. Halbuki sentetik malzeme kıllar çok daha kolay dezenfekte olabildiği için sağlıklıdır".
"HAYVAN KILINI AYIRT ETMENİN YOLLARI"
GİMDES Başkanı, hayvan kılını ayırt etmenin yolunu, “Bunun için, bu eşyalarımızdan birer kıl kopartalım ve kibritle ucundan yakalım. Yanan kısım, yanmayan kısmın tepesinde bir topak oluşturur. Bu kısmı parmaklarımız arasında ufalamaya çalıştığımızda ufalanmıyorsa bu kıl plastiktir, ufalanıp dağılıyorsa bu kıl da hayvan kılı demektir” sözleriyle gösterdi.
Bu durumda Müslüman tüketicilerin dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Büyüközer, “Her zaman ifade ettiğimiz gibi bu konuda da teklifimiz, önce sorgulamak, sonra güven vermeyen ürün, üretici ve satıcıları boykot etmektir. Sorgulamaya önce kendimizden ve evimizden başlamalıyız. Elbise fırçamızdan, ayakkabı fırçamıza, temizlik fırçamızdan tıraş fırçamıza, hamur yağlama fırçamızdan diş, rimel, oje ve diğer tuvalet fırçamıza kadar bütün şüphelendiğimiz fırçalardan kurtulmalıyız” dedi.
İlgili bakanlıklara muhakkak mesajlar gönderilmesinin gerektiğini ifade eden Büyüközer sözlerini şöyle tamamladı: “Hiçbir kimsenin bizi bilgimizin dışında aldatmaya ve gerçekleri gizlemeye hakkı yoktur. Onun için her ürünün üzerinde köken bilgileri yazılmalı tüketici bilgilendirilmelidir”.