Genel

Bursa’nın içme suyunu Japon balıkları test ediyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son günlerde kamuoyunda baraj havzasındaki suyun doğrudan şebekeye verildiği gibi yanlış bir algı oluştuğunu belirterek, oysa barajdan gelen suyun arıtma tesislerinde fiziksel ve kimyasal arıtma işlemlerinin

Bursa’nın içme suyunu Japon balıkları test ediyor
02-07-2015 23:45

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, son günlerde kamuoyunda baraj havzasındaki suyun doğrudan şebekeye verildiği gibi yanlış bir algı oluştuğunu belirterek, oysa barajdan gelen suyun arıtma tesislerinde fiziksel ve kimyasal arıtma işlemlerinin ardından en sağlıklı şekilde şebekeye verildiğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Doğancı Barajı’ndan gelen içme suyunun arıtıldığı BUSKİ’nin Dobruca’daki arıtma tesislerinde incelemelerde bulundu. Suyun barajdan gelişten, şebekeye verilinceye kadarki süreçte gördüğü fiziksel ve kimyasal arıtma yöntemleri hakkında BUSKİ Genel Müdürü İsmail Hakkı Çetinavcı’dan bilgi alan Başkan Altepe, barajdan gelen ham suyu test eden Japon balıklarının bulunduğu akvaryumu da bir süre inceledi. Son zamanlarda kamuoyunda barajdaki suyun sanki hiçbir arıtmaya tabi tutulmadan şebekeye veriliyormuş gibi yanlış bir algı oluştuğunu ifade eden Başkan Altepe, Dünya Sağlık Örgütü tarafından akredite edilen modern arıtma tesislerine sahip olduklarını ve barajdan gelen suyun arıtma işlemlerinin ardından en sağlıklı şekilde şebekeye verildiğini kaydetti.
Doğancı barajından gelen suyun ilk olarak Japon balıklarıyla dolu bir akvaryumda test edildiğini ve suda canlı yaşamını tehdit edecek bir unsur olup olmadığının burada rahatlıkla gözlendiğini açıklayan Başkan Altepe, “En hassas balıkların bile burada rahatlıkla yaşadıklarını görüyoruz. Daha sonra su arıtma tesislerimizde her türlü fiziksel ve kimyasal işlemlerden geçirildikten sonra içilebilir, sağlıklı halde şebekeye veriliyor. Biz baraj havzasındaki suyu şebekeye vermiyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulama yok. Nehirden, barajdan veya bir kaynaktan alınan su, arıtma tesislerinde işlendikten sonra şebekeye verilir” dedi.
Bursa’da suyun çeşmeden içilebilmesinin diğer şehirlere göre önemli bir ayrıcalık olduğunu ifade eden Başkan Altepe, periyodik olarak kentin 30 farklı noktasından içme suyu numuneleri alındığını ve suyun uygun olup olmadığının test edildiğini hatırlattı. İl Sağlık Müdürlüğü, ilçe belediyeleri ve bazı akademik odalar tarafından içme suyu analizlerinin belirli aralıklarla yapıldığını ancak bugüne kadar herhangi bir sorun çıkmadığını vurgulayan Başkan Altepe, “Bursa’da en sağlıklı su çeşmeden akan sudur. Çünkü her türlü filtrasyondan geçirilen su, hiç güneş görmeden 15-16 saat sonra musluktan akıyor. Sürekli tazeliğini koruyor. Ayrıca kireç ve mineraller bakımından uzmanlar çeşme suyu içilmesini tavsiye ediyor. Çünkü bu su ile hem çocukların kemik gelişimi sağlanıyor, hem de yaşlılarda kireçlenmenin önüne geçilmiş oluyor” diye konuştu.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER