Ekonomi

Bursa'da yetişti 49 ülkede tüketildi

Dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen ve sadece Bursa'da yetişen "Bursa siyahı", bu yıl Çin'den Kanada'ya Katar'dan Hong Kong'a kadar 49 ülkeye ihraç edildi.

Bursa'da yetişti 49 ülkede tüketildi
13-12-2017 16:13

BURSA (AA) - İngiliz Kraliyet ailesinin mutfağına kadar giren, lezzeti, raf ömrü ve görünümüyle dünyanın en kaliteli inciri kabul edilen "Bursa siyahı", bu yıl 49 ülkeye ihraç edildi.

AA muhabirinin Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (UYMSİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, bu yıl Bursa siyahı incirde dış satım 2016'ya göre miktar bazında yüzde 14 artışla 16 bin 122 tona, değer bazında ise yüzde 46 artışla 46 milyon 245 bin dolara çıktı.

Sadece Bursa'da yetişen bu ürün, 2017 sezonunda Kanada, Çin, Katar, İsveç, Malezya, İtalya, Rusya, Almanya, İngiltere, Hollanda, Kuveyt ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 49 ülkeye satıldı.

Değer bazında miktara oranla daha fazla artış görülmesi, ürünün pazarlanma değerinin yükselmesinden kaynaklandı. Geçen yıl kilogram başına 2,25 dolar olan dış satım fiyatı, bu yıl 2,87 dolara yükseldi.

Yarısını Almanya, Hollanda ve İngiltere tüketti

Bu yıl en fazla Bursa siyahı ihracatı yapılan ve en fazla gelir elde edilen ülkeler, 15 milyon 733 dolarla Almanya, 5 milyon 429 dolarla Hollanda ve 5 milyon 126 dolarla İngiltere oldu.

Söz konusu 3 ülkeye yapılan Bursa siyahı dış satımı, toplam ihracatın yüzde 56'sını oluşturdu.

Bu dönemde Hong Kong'a yapılan ihracatın tutarı, geçen yıla kıyasla yüzde 93 artarak 3 milyon 203 bin dolara çıktı. Bu pazardaki artış incirin Uzak Doğu pazarında gelecekte yer alacağı konusunda önemli bir referans oluşturdu.

Dış satımda Bursa siyahına kilogram başına en fazla ödemeyi yapan ülkeler ise 4,43 dolarla Hong Kong ve 4,5 dolarla Kanada oldu.

İhracat gelirinin yüzde 100'ün üzerinde arttığı ülkeler

Bursa siyahının ihracatından sağlanan gelirin yüzde 100'ün üzerinde arttığı ülkeler ise yüzde 134 ile Rusya (2 milyon 567 bin dolar), yüzde 109 ile Kanada (624 bin dolar), yüzde 106 ile Singapur (217 bin dolar), yüzde 129 ile Malezya (98 bin dolar) olarak kayıtlara geçti.

Bu sezon ayrıca geçen yıl ürün gönderilmeyen İsrail ve Çin Halk Cumhuriyeti'ne de ihracat yapıldı.

Alternatifi yok

UYMSİB Başkanı Senih Yazgan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon siyah incirin daha değerli olarak pazarlandığına dikkati çekti.

Bu yıl kuraklığın yol açtığı boy sıkıntısına rağmen ürünü değerli pazarladıklarını dile getiren Yazgan, "O sıkıntı da olmasaydı gelir hanemize yazılacak rakam çok daha fazla olabilecekti diye düşünüyorum." dedi.

Yazgan, Avrupa'da meyvenin taneyle alındığına işaret ederek, şunları söyledi:

"Avrupa'da bu değerli ürünün özellikleri tanındıkça tüketim miktarı da artacaktır. Halen bunu nasıl yiyeceklerini bilmiyorlar. Nasıl yiyeceklerini onlara anlatmaya çalışıyoruz. O nedenle süreç uzun ama ümitvar bir ürün. Üretici ile ihracatçı arasındaki fiyat dengesinin çok iyi sağlanması gerekiyor. Üretici, fiyatlandırmanın düşüklüğü ya da yüksekliği konusunda bazen basını kullanarak, mesajlar iletmeye, ihracatçıya, resmi kurumlara ulaşmaya çalışıyor.

Her türlü mesaj, uluslararası düzeyde yer buluyor ve bu geriye döndüğünde bize ihracat açısından olumsuz yansıyabiliyor. Bu, bizim için son derece değerli bir ürün. Yaşanabilecek her türlü olumlu ya da olumsuz durum, bizler tarafından paylaşılmalı ve bizler bunu kendi içimizde değerlendirip ona göre Avrupa'daki statümüzü oluşturmalıyız. Bu konudaki mesajlar, Avrupa'daki marketler adına aleyhte kullanılabiliyor."

Yazgan, bazı ülkelerin Bursa siyah incirini üretmeyi denediğine dikkati çekerek, "Hatta ülkemizde de farklı bölgelere götürülüp dikildi, bahçeler kuruldu. Bursa siyahının yetiştirildiği bu iklim koşullarında oluşan meyve lezzeti, kalitesi, bırakın başka ülkelerde, Türkiye'nin diğer bölgelerinde bile elde edilemiyor. Bu, doğanın bu bölgeye verdiği bir lütuf ve o lütuf sonucunda ortaya çıkan bir ürün. Bursa siyahı, çok değerli bir ürün. Uluslararası bir alternatifi yok. Sadece bu bölgede yetiştiriliyor." diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER