Gündem

BURHANDER'den "15 Temmuz'u unutma ve unutturma" etkinliği

Burhan Eğitim Kültür ve Dayanışma Derneğince (BURHANDER) düzenlenen ''15 Temmuz'u unutma, unutturma'' etkinliği çerçevesinde, İzmir'den gelen lise ve üniversite öğrencileriyle 15 Temmuz gazileri buluştu.

BURHANDER'den
10-10-2017 12:52

İSTANBUL

Burhan Eğitim ve Dayanışma Derneği'nce (BURHANDER) İstanbul Büyükşehir Belediyesi sponsorluğunda düzenlenen ''15 Temmuz'u unutma ve unutturma'' etkinliği çerçevesinde İzmir'den İstanbul'a gelen 45 kız öğrenci, 15 Temmuz şehitlerinin Edirnekapı'daki mezarlarını ve şehit Tolga Ecebalın'ın Balat'ta müzeye dönüştürülen evini ziyaret etti.

Edirnekapı Şehitliği'nde bulunan 15 Temmuz şehitlerinin mezarlarını ziyaret eden öğrencilere şehidin babası Tarkan Ecebalın da eşlik etti. Öğrenciler şehitler için dua ederken gözyaşı döktü.

Daha sonra öğrenciler, 15 Temmuz'da, Saraçhane'deki İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde şehit olan Tolga Ecebalın'ın Balat'ta müzeye dönüştürülen evini ziyaret ettiler.


15 Temmuz şehidi Tolga Ecebalın'ın Balat'ta müzeye dönüştürülen eviTarkan Ecebalın, müzeye dönüştürdüğü evi öğrencilere gezdirerek, oğluyla ilgili hatıralarını aktardı.

Müzeye dönüştürülen evi ziyaret edenlerin şehit çocukları ve anneleri için bu vatana sahip çıkmaları gerektiğini vurgulayan Ecebalın, 15 Temmuz'da yaşadıklarını gözleri dolarak şöyle anlattı:

"Oğlum işten çıktıktan sonra beni aradı. 'Ortalık çok karışık, Vatan Caddesi'nde tanklar var, yol vermiyorlar. Dua et bana.' dedi. Sonra eve geldi, yemek yemeden dışarı çıktı. İlk önce Eyüp Sultan Hazretleri'ne gidiyor, orayı koruyacakmış. Orada dua ediyor. Beni aradı, nerede olduğumu sordu. Saraçhane'de olduğumu söyledim. 'Geliyorum baba.' dedi. Gelme diyecektim, kapattı telefonu. Daha sonra geldi. 'Niye geldin?' dedim baba yüreğiyle. Gözlerimin içine bakarak 'Baba bu iş başka.' dedi. 'Büyükler bize dışarı çıkın dediyse, Allah bize belki şehitliği nasip eder.' dedi. Ortalık karıştı. Kardeşim ateş hattında kalmıştı. Onu kurtarmaya gittim, geri geldim. Çok yoğun bir ateş vardı. Yerde beyaz pantolonlu bir çocuk olduğunu gördüm. Eyvah dedim. Baktım Tolga. Hastaneye gittik ama şehit olmuştu. İstediği olmuştu.''

Öğrencilere geldiklerini için teşekkür eden Ecebalın, "Bu evi müzeye dönüştürmekteki amacımız 15 Temmuz'u unutturmamak. Vatan sağ olsun." diye konuştu.

BURHANDER Başkanı Salih Güzel ise gezi programının amacının 15 Temmuz hain darbe girişimini unutmamak ve unutturmamak olduğunu belirtti.

Güzel, ''Tarkan amca ve onun gibi şehit ailelerinin kaybettikleri bir evladı var ama kazandıkları 70 milyon can evlatları var. 'Vatan sağ olsun.' dedi ama bunu söylemek kolay değil. Şehitlik için canlarını vermeye hazır onurlu bir milletimiz var.'' ifadelerini kullandı.

Programa katılan Nurcihan Yeşil de Osmanlı'da tokat atabilmek için yetiştirilen askerlere "delibaş" denildiğini belirterek, 15 Temmuz gecesinde halkın darbeci askerlere Osmanlı tokadı attığını söyledi.

Şehidin evini ziyaret eden öğrencilerden Sabriye Üresin ise şehit aileleri ve gazilerle beraber olmak için İstanbul'a geldiklerini vurgulayarak, "Bize hayat dersi verdiler. Gerçek davamızın, gerçek millet olma bilincinin ne olduğunu öğrettiler. Aslında onlara çok borcumuz var. Hem can yönünden hem de manevi olarak borçluyuz. Kabul ederlerse eğer biz onların evlatlarıyız. İman gücü nedir, o gün görmüş olduk. Allah hepsinden razı olsun.'' diye konuştu.

Öğrenciler 15 Temmuz gazileriyle yemekte buluştu

Emirgan Korusu'nda, İzmir'den gelen 45 kız öğrenci ile 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazilerinin buluştuğu yemekte konuşan BURHANDER Başkanı Salih Güzel, "(15 Temmuz şehitlerinin) Bedenleri toprakta yatıyor olabilir ama ruhları ve maneviyatları 70 milyonun gönlünde taht kurdu, orada istirahate çekildi." dedi.

Hain darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde bir oğlunu şehit veren, bir oğlu da gazi olan İhsan Ayanoğlu da, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hislerin en derinini, en güzelini Rabbül Alemin bana yaşattı. Onun için Allah'ıma şükrediyorum. Bu hainler bu memlekete diz çöktüremediler, bir evladımı şehit, bir evladımı da gazi verdim. Yine iki evladım daha var ve kendim varım. Devletimiz ne zaman ihtiyaç duyarsa hizmetine hazırız." diye konuştu.

"Şehit olanlar sadece ülkeyi değil, ümmeti kurtardı"

15 Temmuz'dan bir buçuk, iki ay sonra 61 yaşına gelmiş bir insanın yaşayacağı bütün duyguları yaşadığını kaydeden Ayanoğlu, "Ne yaşadım? Gururu, üzüntüyü, haysiyeti, şerefi hepsini yaşadım. Şehit babası oldum, gazi babası oldum. Ne devletinden ne de milletimden bir talebim yok. Hepsinden Allah razı olsun. 15 Temmuz'da Onur Ensar Ayanoğlu benim evladımdı, 16 Temmuz'da bu memleketin, bu milletin evladı oldu. 15 Temmuz gecesi şehit olanlar sadece bu ülkeyi değil ümmeti de kurtardı." ifadelerini kullandı.

Programa katılan üniversite öğrencisi Hande Erdoğan, "İzmir'den İstanbul'a şehit olan ablalarımız, abilerimiz ve kardeşlerimizin acılarını daha iyi anlayabilmek ve daha derinden hissedebilmek için yola çıktık. Televizyondan izlemekle onların ağzından duymak arasında büyük fark var. Duygularımızın daha derinleştiğini ve içtenleştiğini fark ettik. Bu tarz etkinliklerin daha çok yerlerde daha çok şehirlerde yapılmasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

Öğrenciler gazilerle beraber

Bu arada, öğrencilerin gazilerle buluştukları bir başka etkinlikte BURHANDER Başkanı Güzel, etkinlik sırasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da yaşanan acıları unutmamak ve unutturmamak için öğrencilere yönelik bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, ''Bu etkinlikteki asıl sloganımız, '15 Temmuz'u unutma, unutturma' etkinliği altında bu nesillere, bu vatanın kolay kazanılmadığını ve kolay kazanılmayan bir vatanın da kolay kaybettirilmeyeceğini gösterme düşüncesi.'' dedi.

"İlk hedefim o geceyi anlatmak ve unutturmamak"

15 Temmuz gazisi Kenan Ekşioğlu da, o geceyi anlatmak için kelimelerin yetersiz kaldığını vurgulayarak, ''O gün için kendimi her zaman çok özel, seçilmiş hissediyorum. Dinim, devletim, bayrağım ve vatanım için kayda değer bir şey yaptığıma inanıyorum. O gece burayı savunabilmek için her şeye rağmen mücadele ettik ve Allah'a şükür kazandık.'' diye konuştu.

Ekşioğlu, 15 Temmuz gecesi eşi ve çocuklarıyla vedalaşarak evden çıktığına dikkati çekerek, ilk hedeflerinin o geceyi anlatmak ve unutturmamak olduğunu, devletin bütünlüğü için her şeyi yapacaklarını kaydetti.

Programa katılan yüksek lisans öğrencisi Sabriye Üresin ise, 15 Temmuz gazilerinin acılarını paylaşmak için geldiklerini ifade ederek, o geceyi kendi ağızlarından tekrar dinleyebilmek, unutmamak ve unutturmamak için burada olduklarını dile getirdi.

Lise ve üniversiteden 45 kız öğrenciden oluşan grup, etkinlik çerçevesinde yarın 15 Temmuz Şehidler Abidesi'ni ziyaret edecek.

Muhabir: Halis Akyıldız, Kerem Alperen Kaya, Zeynep Rakipoğlu

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER