Ekonomi

Bundesbank Başkanı Weidmann'dan 'düşük faiz' uyarısı

Bundesbank Başkanı Jens Weidmann, Kovid-19 salgınında ekonomilerini desteklemek için kamu borcunu artırmak zorunda kalan Avro Bölgesi’ndeki hükümetleri, ECB'nin faizleri sonsuza kadar düşük tutmasını beklememeleri konusunda uyardı.

Bundesbank Başkanı Weidmann'dan 'düşük faiz' uyarısı
31-12-2020 18:16
Berlin

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) BaÅŸkanı Jens Weidmann, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ekonomilerini desteklemek için kamu borcunu artırmak zorunda kalan Avro Bölgesi’ndeki hükümetleri, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) faizleri sonsuza kadar düşük tutmasını beklememeleri konusunda uyardı.

Aynı zamanda ECB Yönetim Konseyi Ãœyesi de olan Weidmann, Almanya’nın etkili gazetelerinden Rheinische Post’a verdiÄŸi röportajda, ECB’nin, fiyat istikrarını saÄŸlama görevi daha yüksek faizleri gerektirmesi durumunda kamu borçlanma maliyetlerini dikkate almayacağını söyledi.

Weidmann, "(Avro Bölgesi’ndeki) Hükümetlerin bir faiz artırımına hazırlanmaları ve borç yüklerini kolaylıkla taşıyacaklarını sanmamaları kendi çıkarlarına olur." ifadesini kullandı.

Düşük faizler Kovid-19 krizinde şirketleri destekledi

Bu arada, ECB, 10 Aralık’ta, piyasa beklentileri doÄŸrultusunda politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizi de yüzde 0,25'te sabit tutarken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) toplam büyüklüğünü 500 milyar avro artırarak 1,85 trilyon avroya yükseltmiÅŸti.

ECB, faiz oranlarını, enflasyon görünümü yüzde 2 hedefine yeterince yaklaşana kadar düşük kalacağı mesajı da vererek, döviz kuruna ilişkin gelişmelerinin yakından izleneceğini vurgulamıştı.

ECB’nin faiz oranlarını çok düşük seviyede tutmasının, kamunun, hane halkının ve ÅŸirketlerin çok düşük maliyetle borçlanabilmesinin yolunu açtığı ve Avro Bölgesi ekonomilerine Kovid-19 krizinde yardımcı olduÄŸu deÄŸerlendiriliyor.

Kovid-19 krizinde hükümetlerin teÅŸvikler için borçlanması kamu borcunun GSYH'ye oranını artırırken, 2020’de Avro Bölgesi’nin en büyük ekonomileri olan Almanya’da bu oranın yaklaşık yüzde 74, Fransa'da yüzde 116 ve Ä°talya'da yüzde 160 olması bekleniyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER