Berlin
Bundesbank, gelecek yıl için takvim etkisinden arındırılmış gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 1,1’den 0,2’ye indirdi. Banka, 2026 için yüzde 0,8 ve 2027 için de yüzde 0,9'luk büyüme oranları öngördü.
Bankanın ekonomiye yönelik tahmin raporunda Alman ekonomisinin bu kış durgun kalacağı, sonrasında özel tüketimde beklenen artışın öngörülenden daha az olacağı belirtilerek, iş gücü piyasasının daha da zayıflayabileceği ve şirket yatırımları ancak yavaş şekilde düzelebileceği için ekonominin mümkün olan en yavaş hızda toparlanacağına işaret edildi.
Raporda, ekonominin bu yıl yüzde 0,2 küçülmesinin beklendiÄŸi bildirildi. Bundesbank, haziran tahmininde ise bu yıl için GSYH’de yüzde 0,3 büyüme öngörmüştü.
Bundesbank'ın raporunda, "Mevcut görünüm, Alman ekonomisinin sadece kalıcı ekonomik rüzgarlarla değil aynı zamanda önemli yapısal sorunlarla da mücadele ettiğini giderek daha açık bir şekilde ortaya koyuyor. Özellikle ihracat odaklı sanayi, uyum sağlama konusundaki yüksek baskıdan muzdarip. Yurt içinde ise artan enerji maliyetleri ve iklim nötr ekonomiye geçişin gerekliliklerinin yanı sıra demografik değişimin sonuçlarına da uyum sağlamak zorunda." değerlendirmesinde bulunuldu.
Ayrıca Alman ÅŸirketlerinin küresel pazarlarda korumacı eÄŸilimler ve geliÅŸmekte olan ekonomilerin artan rekabetiyle giderek daha fazla karşı karşıya kaldığı belirtilen raporda “Özellikle Çin, Alman endüstrisi için özellikle önemli olan otomotiv ve kimya endüstrilerinin yanı sıra makine mühendisliÄŸi gibi sektörlerde önemli ölçüde ve gözle görülür ÅŸekilde pazar payı kazandı.” tespitine yer verildi.
Raporda ABD’de yeniden baÅŸkan seçilen Donald Trump’ın planladığı ticaret politikaları nedeniyle risklerin aÅŸağı yönlü olduÄŸu ve yeni gümrük tarifelerinin Alman ekonomisinin ihracata baÄŸlı olması sebebiyle kırılganlığını artırabileceÄŸi konusunda uyarıda bulunuldu.
Enflasyon hedefine 2026'da ulaşılacak
Bundesbank, raporda enflasyon konusunda beklentilerini de hazirandaki tahminlerine göre aÅŸağı yönlü revize etti. Rapora göre, Avrupa BirliÄŸi (AB) uyumlu enflasyonun gelecek yıl yüzde 2,4’e gerilemesi bekleniyor. Banka, haziranda 2025’te yüzde 2,5’lik yıllık enflasyon öngörmüştü.
Bu yıl için bankanın enflasyon beklentisi de yüzde 2,8'den yüzde 2,5'e düşürüldü. Banka, 2026'da ise yüzde 2,1'lik yıllık enflasyon öngörüyor.
Bundesbank'ın raporunda Åžubat 2025’te yapılacak federal seçimlerin de mali görünümü deÄŸiÅŸtirebileceÄŸine iÅŸaret edilerek, seçimden sonra ekonomik politikanın yönü konusunda belirsizliÄŸin bulunduÄŸu kaydedildi.
"Alman ekonomisi, yapısal sorunlarla da mücadele ediyor"
Bundesbank Başkanı Joachim Nagel, Alman ekonomisinin bu yıl art arda ikinci kez küçüleceğini, ekonomide toparlanmanın ABD ile olası ticaret çatışmasıyla daha da kötüleşebileceğini belirtti.
“Alman ekonomisi, sadece kalıcı ekonomik rüzgarlarla deÄŸil aynı zamanda yapısal sorunlarla da mücadele ediyor.” ifadesini kullanan Nagel, ÅŸu anda ekonomide tahminler için en büyük belirsizlik faktörünün küresel korumacılıkta olası artış olduÄŸunu bildirdi.
Bundesbank BaÅŸkanı Nagel, 13 Kasım’da, ABD'nin 47. BaÅŸkanı seçilen Donald Trump'ın yeni gümrük vergilerini yürürlüğe koymasının Almanya'nın ekonomik üretiminde yüzde 1 kayba neden olabileceÄŸini bildirmiÅŸti.
Trump'ın gümrük vergisi
Trump, AB'den yapılan tüm ithalata yüzde 10 ya da 20 yüzde gümrük vergisi uygulamak istiyor. ABD, Alman mallarının en büyük alıcısı konumunda bulunuyor. Almanya’nın ihracatının yaklaşık yüzde 10'u dünyanın en büyük ekonomisi ABD’ye gerçekleÅŸtiriliyor.
Alman Otomobilciler Birliği'nin (VDA) verilerine göre, geçen yıl Almanya'dan ABD'ye yaklaşık 400 bin otomobil ihraç edildi. 2024'ün ilk yarısında ABD, Alman otomobil sektörünün en önemli alıcısı oldu.
Analistler, Trump’ın AB ithalatına gümrük vergileri yoluyla daha fazla korumacı politika uygulamasının ihracata dayalı Alman ekonomisi için iyiye iÅŸaret olmadığını kaydediyor.
Alman ekonomisi, büyümede zorluk yaşıyor
Alman ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 0,3 küçülmesinin ardından yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 0,2 büyüme kaydederek teknik resesyona girmekten kurtuldu. Alman ekonomisi, özellikle bölgedeki diğer ülkelere oranla daha büyük bir rol oynayan imalat sektöründeki kalıcı zayıflık nedeniyle kırılganlığını koruyor.
Ekonomi, artan faiz oranları, konjonktürel riskler ve yapısal değişiklikler gibi nedenlerle büyümede zorluk yaşıyor.
Ülke ekonomisi, geçen yıl alışılmışın dışında yüksek düzeydeki enflasyonun satın alma gücünü etkilemesi, yüksek enerji fiyatları, düşen yatırımlar, zayıf dış talep ve faiz oranlarının yüksekliği gibi nedenlerle bir önceki yıla göre yüzde 0,3 daraldı. Almanya, böylece G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke oldu.
Hükümet, ekonomide bu yıl yüzde 0,2 küçülme bekliyor. Almanya, bu yıl da küçülürse 2023'te olduğu gibi G7 ekonomileri arasında daralan tek ülke olacak.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com