Genel

Bulgaristan Başbakanı Borisov: Türkiye olmasaydı göç dalgası Avrupa'yı silip süpürebilirdi

Bulgaristan Başbakanı Borisov, Türkiye-Avrupa Birliği (AB) ilişkilerine yönelik, "Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi." dedi.

Bulgaristan Başbakanı Borisov: Türkiye olmasaydı göç dalgası Avrupa'yı silip süpürebilirdi
13-06-2017 23:10

ANKARA (AA) - Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, Türkiye-Avrupa BirliÄŸi (AB) iliÅŸkilerine yönelik, "Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi. Ve o zaman yapılan en akıllıca ÅŸey Türkiye ile AB arasındaki anlaÅŸmaydı ve biz de bu anlaÅŸmanın devam etmesini istiyoruz. Çünkü hiçbir sınır 3-4 milyon mülteciyle baÅŸ edemez." dedi.

Resmi ziyaret için Ankara'da bulunan Bulgaristan BaÅŸbakanı Borisov, BaÅŸbakan Binali Yıldırım ile Çankaya KöÅŸkü'nde baÅŸ baÅŸa ve heyetlerarası görüÅŸmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Paris ve Berlin'den sonra Ankara'ya yaptığı ziyaretin iÅŸaret niteliÄŸi taşıdığını dile getiren Borisov, Avrupa ile Asya arasında bulunan bir ülke olan Bulgaristan'ın aynı zamanda Avrupa ailesinin de bir üyesi olduÄŸunu söyledi.

BaÅŸbakan Borisov, ülkesinin ayrıca Türkiye ile komÅŸu olduÄŸunu anımsatarak, "Dolayısıyla Türkiye ile iliÅŸkilere çok büyük önem veriyoruz. Türkiye ile önümüzdeki dönemlerde ortaklaÅŸa birçok alanda çalışacağız. Biz elimizden geldiÄŸi kadar Türkiye ile AB arasındaki iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi yönünde çabalar sarf edeceÄŸiz." ifadelerini kullandı.

Mülteci konusuna deÄŸinen Borisov, "O dönemde, Türk yetkililerle gece-gündüz konuÅŸuyorduk. Ortak sınırımızı korumaya çalışıyorduk. Çünkü bu sadece Bulgaristan'ın sınırı deÄŸil aynı zamanda Avrupa'nın da dış sınırı. Åžu anda sınırımızda herhangi bir baskı yok. Bunun baÅŸlıca nedeni Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaÅŸmadır. Türkiye'nin bu konuda yapmış olduÄŸu gerçekten saygıya deÄŸer. Çünkü bu akımı bir anlamda sınırlardan uzak tutmayı baÅŸardı." diye konuÅŸtu.

Türkiye'nin Bulgaristan'da çok büyük yatırımları bulunduÄŸuna dikkati çeken Borisov, yatırımlar sayesinde 10 binin üzerinde Bulgar vatandaşının iÅŸ bulduÄŸunu belirtti.

Borisov, BaÅŸbakan Yıldırım ile enerji baÅŸta olmak üzere birçok konuyu ele aldıklarını söyledi. Türk akımı konusunda ise Borisov, "Bulgaristan bir anlamda bu borunun toprakları üzerinden geçmesini arzu ediyor, istiyor. Önümüzdeki dönemde bu konular üzerinde daha ayrıntılı ÅŸekilde konuÅŸacağız. Bu alanda Rusya ile iliÅŸkilerimizi de geliÅŸtiriyoruz. Ümit ediyorum ki bunlar gerçekleÅŸecek. Ümit ediyorum ki bu anlaÅŸmalara Azerbaycan doÄŸalgazı da dahil edilsin. DoÄŸalgazın tabii ki Bulgaristan üzerinden geçmesi gerekiyor. Bence, aslında test olarak bir miktar doÄŸalgaz Selanik üzerinden Bulgaristan'dan Avrupa'ya nakledilebilir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Borisov, Meriç ve Tunca nehirleri üzerinde çalışılması gerektiÄŸine dikkati çekti.

Bulgaristan BaÅŸbakanı Boyko Borisov, dünyanın zor bir dönemden geçtiÄŸini, ortaklaÅŸa çabalarla bu dönemden baÅŸarılı ÅŸekilde çıkılması gerektiÄŸini anlattı.

"AB ülkelerindeki meslektaÅŸlarımın da Türkiye ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmelerini bekliyorum"

Borisov, son seçimde ülkesindeki Müslümanların partisine gerçekten büyük teveccüh gösterdiÄŸini belirterek, Müslümanların iki ülke arasında köprü olduÄŸunu söyledi.

Borisov, "AB ülkelerindeki meslektaÅŸlarımın da Türkiye ile iliÅŸkilerini normalleÅŸtirmelerini bekliyorum. Çünkü AB ekonomisi ile Türkiye ekonomisi birbirine çok sıkı ÅŸekilde baÄŸlı. Dolayısıyla bu konuda herhangi bir sorun yaÅŸanmaması gerekiyor." dedi.

Borisov, Türkiye’nin geleceÄŸini AB’de gördüÄŸünü ancak son dönemde bir çok ülkenin Türkiye’nin yerini AB’de görmediÄŸini anlatarak, bu alanda dışiÅŸleri bakanlıklarının çok aktif bir ÅŸekilde çalışmaları gerektiÄŸini kaydetti. Borisov, “Çünkü biz Avrupa ile Asya arasında bulunan potansiyeli yüksek iki ülkeyiz.” ÅŸeklinde konuÅŸtu.

AB-Türkiye iliÅŸkilerine yönelik soru üzerine Borisov, gerçekçi olmak gerekirse taraflar arasındaki iliÅŸkinin ÅŸu anda en düÅŸük noktada olduÄŸunu ifade etti. Avrupa ülkelerinin seçim sürecinde normal zamanda alınmayacak kararlar aldığını ve deÄŸerlendirmeler yaptığını anımsatan Borisov, ancak bu ülkelerin çoÄŸunun sınırdan uzak olduÄŸunu vurguladı. Önlerine çok uzun hedefler koymadıklarının altını çizen Borisov, ÅŸunları söyledi:

“Biz diplomatik yollarla iliÅŸkilerin normalleÅŸmesi yönünde çaba harcayacağız. Birkaç yıl önce büyük göç dalgası Türkiye tarafından tutulmamış olsaydı, bütün Avrupa’yı silip süpürebilirdi. Ve o zaman yapılan en akıllıca ÅŸey Türkiye ile AB arasındaki anlaÅŸmaydı. Biz de bu anlaÅŸmanın devam etmesini istiyoruz. Çünkü hiçbir sınır 3-4 milyon mülteciyle baÅŸ edemez. Bu nedenle kendilerine her zaman teÅŸekkür ediyorum.

Bulgaristan olarak ‘Türkiye’nin üyeliÄŸini garanti ediyoruz’ dememiz gerçekçi olmaz. Çünkü biz küçük bir ülkeyiz ama içinde bulunduÄŸumuz aile ile komÅŸumuz olan ülke arasındaki iliÅŸkilerin iyileÅŸmesi yönünde çok katkı saÄŸlayabiliriz. Sınırın iki tarafında birbirine çok yakın Bulgar ve Türk vatandaÅŸları var. Bunlar arasında baÄŸların kurulması gerekiyor. Ticaretin geliÅŸtirilmesi yönünde çaba harcamamız gerekiyor. Bunları yapabilirsek baÅŸarı olarak göreceÄŸiz. Bizim amacımız sınırımızı ve yatırımlarımızı korumak. Bunun ötesinde bir ÅŸeyler daha yapılabilirse çok iyi olacak. Bunun bilinmesi gerekiyor. Hiçbir ÅŸekilde kendimize gerçekte yapamayacağımız bir hedef seçmiyoruz.”

Türkiye’nin NATO’nun güney kanadında Bulgaristan’ın partneri olduÄŸuna deÄŸinen Borisov, “Bunun hiç kimse tarafından hiçbir ÅŸekilde unutulmaması gerekir. Türkiye'siz bu kanat kesinlikle olamaz.” diye konuÅŸtu. Borisov, bu nedenle AB-Türkiye iliÅŸkilerinin ÅŸu anda çok iyi bir noktada olmasa da aklıselimin üstün geleceÄŸine ve iliÅŸkilerin çok yakın zamanda normal bir çalışma temposuna kavuÅŸacağına olan inancını dile getirdi.

Muhabir: Sultan ÇoÄŸalan-Meltem Bulur

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER