Kültür Sanat

Bulduğu 2 bin 500 yıllık kiliseye bekçi oldu

Antalya Korkuteli’nde kaçak kazıda 2 bin 500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yerini yaptığı kaçak kazı sırasında tesadüfen ortaya çıkaran Zekeriya Kara, tarih gün ışığına çıkıncaya kadar tarihi eserin korunmasında...

Bulduğu 2 bin 500 yıllık kiliseye bekçi oldu
14-05-2016 19:05
Antalya Korkuteli’nde kaçak kazıda 2 bin 500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yerini yaptığı kaçak kazı sırasında tesadüfen ortaya çıkaran Zekeriya Kara, tarih gün ışığına çıkıncaya kadar tarihi eserin korunmasında görevlendirildi.
Kaçak kazı yaparken yakalanan ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılan Zekeriya Kara ile görüşen Korkuteli Kaymakam Erol Tanrıkulu, evi bölgeye yakın olan Kara’ya bölgeye göz kulak olma görevi verdi. Kaymakam Tanrıkulu, "Sen bir hata yaptın, keşke ilk bulduğunda bize haber verseydin o zaman iş daha farklı olacaktı. Bu saatten sonra bunlara sahip çıkacaksın evin de burada. İnşallah bu eser ortaya çıkınca bu bölgedeki herkese faydası olacak" dediği Zekeriya Kara’yı gönüllü bekçi olarak görevlendirdi. Zekeriya Kara ise yaptığından pişman olduğunu söyledi.

NASIL ORTAYA ÇIKMIŞTI
Antalya’nın Korkuteli ilçesinde jandarma ekiplerinin kaçak kazı ihbarı üzerine operasyon düzenlediği bölgede yapılan incelemede, 15 dönümlük bir arazi içinde tabanı mozaik kaplı Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yeri ortaya çıkmıştı. Kaçak kazı yapan Zekeriya Kara, jandarma tarafından gözaltına alınmış, ev ve tarlada yapılan aramada dibek taşı, büyük boş küp ele geçirilmişti. Jandarma ekipleri, araziyi koruma altına alırken, olay yerine gelen müze yetkilileri, 15 dönümlük arazide geniş bir inceleme yaparak alanı koruma altına almıştı.
2500 yıllık Bizans dönemine ait kilise ve yerleşim yeri ortaya çıkmasının ardından Elmalı Müze Müdürlüğü ekipleri bölgede kazı çalışmalarına başladı. Elmalı Müze Müdürlüğünde görevli 6 kişilik ekip, 2500 yıllık Bizans dönemine ait kilisenin etrafını şeritle kapatarak kazı çalışmasını başlattılar. Müze ekipleri, çalışmalarla geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Korkuteli, arkeolojisi açısından önemli arkeolojik verileri ortaya çıkaracaklar.
Yerleşimde öncelikle iskânın ne kadarlık bir alana yayıldığını saptamak amacıyla sistematik buluntu toplama çalışmaları yapılmış ve topografik plan oluşturuldu. Oluşturulan topografik plan çerçevesinde başlatılan kazı çalışmalarında ortaya çıkacak. Kaçak kazı sonrası taban mozaikleri ve arkeolojik eserlerin nasıl korunması gerektiğine ise Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından karar verileceği bildirildi.
Ulucak Susuz mahallesinde kaçak kazı sonucu ortaya çıkartılan Bizans dönemine ait taban mozaiklerinin bulunduğu alanın 1. derece sit alanı olarak ilan edileceği, alanda da bilimsel ve arkeolojik kazı çalışılmaları hemen başlayacağı öğrenildi.
(İHA)
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER