PARİS - YUSUF ÖZCAN
Fransa'da uzmanlar, yeni Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın yetersiz ve etkisiz olduğu görüşünü savunuyor.
Fransa'daki Müslüman ve Arap Dünyası Çalışmaları Merkezi (IREMAM) Araştırma Direktörü François Burgat, yeni Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'na ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.
Burgat, geçen haftalarda Senato'da onaylanan ve sonbaharda Ulusal Meclis'e gönderilmesi planlanan tasarıya OHAL sırasında uygulanan güvenlik önlemlerinin dahil edildiğini söyledi.
Burgat, protesto ve gösteri hakkına birtakım kısıtlamalar getirecek tasarının başka bir amaca hizmet edebileceği gerekçesiyle eleştirildiğini hatırlatarak, "Fransa ve Avrupa'nın terörle mücadele konusunda aldığı önlemler yetersizdir." dedi.
"Macron’un terör sorununu anlamadığı görünüyor"
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un seçim kampanyasında terörle mücadelede diğer siyasetçilerden farklı bir görüşü savunduğuna dikkati çeken Burgat, seçildikten sonra Macron'un tek taraflı anlayış içine girerek fikirlerini değiştirdiğini savundu.
Burgat, bu anlayışın terör sorununu daha da derinleştirdiğini belirterek, "ötekine" uygulanan şiddetle ilgili Fransa'nın kendi sorumluluğunu reddettiğini kaydetti.
Sadece DEAŞ'a karşı mücadelenin terör sorununu çözmediğine işaret eden Burgat, "Sonuç olarak Macron’un terör sorununu anlamadığı görünüyor." ifadelerini kullandı.
"Terörle Mücadele Yasası, etkili bir yasa değil"
Liogier, askerlerin caddelerde görünür olmasının terör saldırısı gerçekleştirmek isteyenlere cesaret verdiğini öne sürdü.
Fransız hükümetinin bu uygulamayla vatandaşlarını koruduğu imajı yaratmaya çalıştığını vurgulayan Liogier, aslında vatandaşların güvenliğinin tehlikeye atıldığını savundu.
Liogier, "Terörle mücadele için insanların özgürlüklerini kısıtlayan yasa çıkarmamak gerekiyor. Bu yasa terörle mücadelede etkili bir yasa değil." değerlendirmesinde bulundu.
Yeni Terörle Mücadele Yasası
Fransa'da Senato, yaklaşık 10 gün önce Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'ndaki değişiklikleri onaylamıştı.
Hükümetin, 1 Kasım'dan önce çıkarılması için yoğun çaba sarf ettiği tasarının sonbaharda Ulusal Meclis'in gündemine gelmesi bekleniyor. Söz konusu tasarı yasalaştıktan sonra Fransa'da 6'ncı kez uzatılan OHAL uygulamasına 1 Kasım'da son verilmesi hedefleniyor.
OHAL'in getirdiği yetki ve kısıtlamalar, hükümetin hazırladığı terörle mücadele tasarısının kapsamına dahil ediliyor. Yeni düzenlemede adli makamların birçok yetkisi valiliklere devrediliyor. OHAL uygulamaları arasında yer alan, adres baskınları, aramalar, güvenlik bölgesi ilan etme, ev hapisleri gibi çok sayıda güvenlik önlemi yeni yasada yer alacak ve valiliklerin yetkisinde olacak.
dikGAZETE.com