ÇANAKKALE (AA) - Çanakkale'de, yaklaşık 4 yıl önce hukuki sorunları nedeniyle seferden men edilerek demirletildiÄŸi Bozcaada açıklarında fırtına yüzünden Beylik Koyu sahiline sürüklenen 88 metre uzunluÄŸunda ve 2 bin 250 groston ağırlığındaki "Mercy God" adlı kuru yük gemisinin sökülmesine baÅŸlandı.
Alınan bilgiye göre, 29 Aralık 2014 tarihinde evrakı eksik olduÄŸu için demirde bekletilirken lodos fırtınasında demirinin taraması nedeniyle Beylik Koyu'nda karaya oturan geminin sökülmesine karar verildi.
Geminin yerinde sökümünün yapılarak kaldırılması kararının ardından Ä°zmir'den bölgeye gelen Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Åžirketi, çalışmalara baÅŸladı.
Yaklaşık 4 yıldır koyda bulunan geminin sökümü için ise adadaki sivil toplum örgütlerince veda partisi düzenlendi. Beylik Koyu'na gelen yüzlerce kiÅŸi gemiyle son kez hatıra fotoÄŸrafı çektirdi.
"Kara yoluyla götüreceÄŸiz"Geminin söküm iÅŸlemini gerçekleÅŸtirecek olan Efekan Gemi Söküm ve Nakliye Åžirketi'nin sahibi Fırat YurtdaÅŸ, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık bir ay önce tüm izinlerin tamamlandığını ve söküm kararının netleÅŸtiÄŸini hatırlattı.
Yaklaşık bir ayda sökümün tamamlanmasının planlandığını ifade eden YurtdaÅŸ, ÅŸöyle konuÅŸtu:
"Türkiye'de karaya oturmuÅŸ yarı batık ve batık olan 140'tan fazla gemi var. Bu gemilerin çoÄŸu artık çevreye zarar verme aÅŸamasında. Biz bir yıl önce olaya müdahil olduk. Geminin biraz sıkıntıları vardı. O sıkıntılarını giderdik. Geminin söküm ile ilgili gerekli iÅŸlemlerini, izinlerini her ÅŸeyini, devletimizden izinlerini aldık. Çevre ve Åžehircilik Bakanlığından, UlaÅŸtırma Bakanlığından, Çanakkale ve Bozcaada Liman BaÅŸkanlığından gerekli izinleri tamamlayarak bugün itibariyle gemiyi sökmeye baÅŸladık. Sökümün yaklaşık bir ay kadar olmasını tahmin ediyoruz. Ä°nÅŸallah kazasız, belasız sökmeyi düÅŸünüyoruz 1 ay içerisinde. Çalışmalarımız 15 kiÅŸilik ekip ile gerçekleÅŸtirilecek. Gemiyi götürmek için 2 yol vardı. Biri deniz yolu biri kara yolu. Deniz yoluyla, gemi çok sığda olduÄŸu için karada olduÄŸu için götürmek mümkün deÄŸil. O yüzden doÄŸal olarak kara yoluyla götüreceÄŸiz."
"Artık geminin buradan alınması gerekiyordu"Bozcaada Belediye BaÅŸkanı Dr. Hakan Can Yılmaz ise "adanın davetsiz misafiri" olarak nitelendirdikleri geminin koydaki ömrünü tamamladığını belirtti.
Beylik Koyu'nun Bozcaada'nın çok özel deÄŸerlerinden olduÄŸuna iÅŸaret eden Yılmaz, "Bozcaada halkı olarak yaklaşık 4 senedir davetsiz bir misafiri ağırlıyoruz. Tabii birçok insan için burası cazibe noktası haline geldi. Bir fotoÄŸraf çekim noktası haline geldi. Beylik Koyu daha tanınır hale geldi. Aslında doÄŸal yaÅŸantı için ilerleyen dönemlerde bunun çok ciddi sıkıntılar içeriyor olma ihtimali çok yüksek." dedi.
Yılmaz, artık bu geminin bulunduÄŸu yerden kaldırılması gerektiÄŸini ada halkının da bildiÄŸini vurgulayarak ÅŸunları söyledi:
"Çünkü yavaÅŸ yavaÅŸ gemide zaten hem yoÄŸun kış ÅŸartlarından hem rüzgardan etkilenmeye baÅŸladı. Ä°lerleyen süreçlerde bu doÄŸal koyun bu bakir koyun çevresine aslında bir zarar vermemesi adına artık bu geminin buradan alınması gerekiyordu. Liman BaÅŸkanlığının giriÅŸimleriyle UlaÅŸtırma Bakanlığı bir ihale kapsamında artık bu gemi yerinde sökülerek buradan bertaraf edilmesi kararını aldı. Yüklenici firmaya da biz de Bozcaada halkı olarak, Bozcaada yerel yönetimi olarak, halkın temsilcisi olarak burada hiçbir çevre problemine sebebiyet vermeyecek ÅŸekilde tüm tedbirlerin alınması kaydıyla bu geminin buradan sökülmesi konusunda hem fikir olduÄŸumuzu söyledik."
"Adanın sembolüydü kendisi. Gitmesi biraz üzücü"Ä°stanbul'dan hafta sonu tatili için adaya gelen Kubilay Küçük de geminin ününü duyduklarını ama ilk kez buraya geldiklerini dile getirerek ÅŸu deÄŸerlendirmeyi yaptı:
"Otel sahibimizden bugün burada böyle bir etkinlik olduÄŸunu öÄŸrendik. ArkadaÅŸlarımız da aynı zamanda bu gemiyle fotoÄŸraf çekinmek istiyordu. Son gününde gelmemiz de enteresan oldu. Adanın sembolüydü kendisi. Gitmesi biraz üzücü. Bakalım ne olacak sonrasında. Hakikaten buranın bir sembolüydü. Ä°nsanlar sırf onun için adaya gelip buraya kamp kurup, akÅŸamları ateÅŸ yakıp, güzel bir ortam saÄŸlıyorlardı kendilerine."
Muhabir: Burak Akay