Sağlık

Boyun kırığı Nöromonitörizasyon sistemiyle ameliyat edildi

Bayramın ilk gününde Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi’nde yüksek felç riski ve hayati tehlikesi bulunan İngiliz turistin boyun kırığı Nöromonitörizasyon sistemi kullanılarak ameliyat edildi.

Boyun kırığı Nöromonitörizasyon sistemiyle ameliyat edildi
05-09-2017 18:02

Bisikletten düşme ile yüksek felç riski taşıyan boyun kırığı oluştu

Dr. Suat Günsel Girne Üniversitesi Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Polikliniği’ne şiddetli boyun ağrısı şikâyeti ile müracaat eden İngiliz hasta bir gün öncesinde başında kask ile birlikte bisikletten düştüğünü ve sonrasında şikayetlerinin başladığını ifade etti. Hastanın muayenesinde belirgin bir nörolojik araz saptanmadı. Ancak, yapılan x-ray grafi ve tomografi tetkikinde 2. boyun omurgasında ciddi bir kırık olduğu (Tip II odontoid kırık) ve 1. boyun omurgasının bu kırık kemik parçası ile birlikte omurilik kanalına doğru kaydığı saptandı. Bunun dışında hastanın 7. boyun omurgasının arka kısım kemik yapısında da nispeten daha önemsiz bir kırık saptandı.
Girne Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Bölümü bünyesinde bulunan 3 Tesla yüksek rezolusyonlu MR çekimi ile omurların ön tarafında bulunan güçlü bağ yapısının da yırtık olduğu ve kırık kemik parçasının omuriliği ezmesini sadece omurların arka kısmında bulunan bağ yapısının engellediği görüldü.

Bayramın ilk gününde 3 doktorla birlikte 12 kişiden oluşan anestezi ve ameliyat ekibinin gerçekleştirdiği ameliyat 5 saat sürdü

Bu tür boyun kırıklarının yüksek felç riski taşıması, hatta hayati fonksiyonlarında kayba neden olabileceği düşünülerek hasta acil olarak bayramın 1. günü Dr. Suat Günsel Hastanesi’nde başarılı bir ekip çalışması ile ameliyat boyunca İntraoperatif Nöromonitörizasyon ile hastanın nörolojik durumu takip edilerek ameliyat edildi. Hasta 1 gece yoğun bakımda takip edildikten sonra odasına alındı ve mobilize edildi. Yapılan kontrol radyolojik tetkiklerinde ameliyatın başarılı olduğu ve bir komplikasyon gelişmediği görüldü.

Operasyon Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Halil İbrahim Seçer, Dr. Ramadan Özmanevra ve Dr. Meltem Tabuk önderliğindeki anestezi ve ameliyat ekibi tarafından gerçekleştirildi.

Yüksek teknolojik sistem eşliğinde ameliyatlar başarı ile gerçekleştiriliyor

Doç. Dr. Halil İbrahim Seçer, boynun ikinci omurunun bu tür kırıklarının çok tehlikeli olduğu, en kısa sürede tedavi edilmesi gerektiğini vurguladı. Bu tür kırıklarda bağ yırtılması da varsa kırık kemik parçasının omuriliğe ve beyin sapı alt kısmına bası yaparak hastada ani kol ve bacaklarında felç ve hatta solunumunu durdurarak ani ölümlere neden olabileceğini bildirdi. Bu nedenle hastanın ameliyat pozisyonu verilirken bile nörolojik durumunun takibinin yapılması gerektiğini ve bu esnada da basının artabileceğini, bu tür ameliyatların mutlaka İntraoperatif Nöromonitörizasyon sistemi dediğimiz, omuriliğin tüm nörolojik fonksiyonlarının takip edildiği bir teknolojik sistem eşliğinde yapılması gerektiğini ifade etti. Hastanın bu teknolojik sistem eşliğinde boynun arka tarafından açılarak boynun 1. ve 2. omurlarının vida ve rot sistemleri ile birbirine sabitlendiğini söyledi. Ayrıca ameliyat sırasında vidaların yönlerinin takip edilebilmesi ve vidanın büyük damarlara ve nörolojik yapılara hasar vermemesi için sürekli x-ray takibi yapabilen İntraoperatif Skopi cihazının kullanıldığını vurguladı.

Doç. Dr. Halil İbrahim Seçer, tam donanımlı ameliyathane, yoğun bakım ve yataklı üniteleri ve yüksek teknolojik cihazlara sahip Girne Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Beyin ve Sinir Cerrahisi ile ilgili tüm ameliyatların başarılı bir şekilde yapılabildiğini, yapılan ameliyatlarla da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde birçok ilke imza atıldığını bildirdi. Bu başarılarda başta yönetimimiz olmak üzere multidisipliner bir aile ortamında tüm personelin katkılarının olduğunu ifade etti.
 

Kaynak: IHA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER