Genel

Bosna Hersek'te koşullar düzensiz göçmenler için çok ağır

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Bihaç şehri yakınlarında kurulan Vucjak Kampı'nda kalan yüzlerce düzensiz göçmen, kötü koşullarda yaşam mücadelesi veriyor.

Bosna Hersek'te koşullar düzensiz göçmenler için çok ağır
21-11-2019 15:26

BÄ°HAÇ (AA) - Hırvatistan sınırına yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan ve sadece çadırlardan oluÅŸan kampta kalan çoÄŸu Pakistan ve Afganistan'dan 700'e yakın düzensiz göçmen, Batı Avrupa ülkelerine ulaÅŸmanın hayaliyle aç ve susuz, soÄŸuktan ve yaÄŸmurdan korunmaya çalışarak önce Hırvatistan'a, oradan da diÄŸer Avrupa ülkelerine geçmenin planlarını yapıyor.

Ä°çme suyunun bulunmadığı, etrafta çöp yığınları oluÅŸan ve günde iki kez yardım kuruluÅŸlarınca yemek dağıtılan kamp, adeta "arafta" kalmış göçmenlerle dolmuÅŸ vaziyette. Burada kalan tamamı erkek göçmenler, ormandan topladıkları odunlarla yaktıkları ateÅŸlerde hem ısınmaya hem de karınlarını doyuracak bir ÅŸeyler piÅŸirmeye çalışıyor.

Gün içinde yakındaki Bihaç ÅŸehrine giderek buradaki marketlerden alışveriÅŸ yapan göçmenler, akÅŸam üzeri yine kampa dönüyor. Havanın kararmasından hemen önce ise bir grup göçmen, ormanlık yolu kullanarak Avrupa BirliÄŸi (AB) üyesi Hırvatistan'a geçmek için kamptan ayrılıyor.

Kamptaki göçmenlerden biri, ormanın içine doÄŸru ilerleyen toprak yolu göstererek, "Ä°ÅŸte bu yol Ä°talya'ya gidiyor." ifadelerini kullanıyor.

Göçmenlerden kimi küçük bir jeneratör ile ürettikleri elektrikte para karşılığında telefonlarını ÅŸarj ederken, kimi ise yaktıkları ateÅŸte piÅŸirdikleri yöresel yemekleri diÄŸer göçmenlere satarak, yoluna devam edebilmek için gereken parayı kazanmaya çalışıyor.

Göçmenler Hırvatistan polisinin ÅŸiddet uygulamasından ÅŸikayetçi

BirçoÄŸu daha önce defalarca sınırı geçmeyi denemiÅŸ ancak Hırvatistan polisi tarafından yakalanarak Bosna Hersek'e iade edilmiÅŸ göçmenlerin en büyük sıkıntılarından biri de Hırvat polisinin kendilerine kötü davranması.

Pakistan'dan bir yıl önce yola çıkan Mustafa, daha önce beÅŸ kez sınırı geçmeyi denediÄŸini belirterek, "Ä°talya'ya gitmek istiyorum ama her denememde yakalandım. Hırvatistan polisi bizi yakaladığı zaman üzerimizde ne varsa alıyor. Hatta ayakkabılarımızı ve montlarımızı da alıp bizi bu soÄŸuk havalarda öylece geri yolluyor." dedi.

Geçtikleri güzergahtaki insanları rahatsız etmek istemediklerini ve bu nedenle sürekli ormanlık yollardan ilerlediklerini anlatan Mustafa, sınırda maruz kaldıkları muamelenin "insanlık dışı" olduÄŸunu ifade etti.

Pakistan'dan Bosna Hersek'e yürüyerek geldiÄŸini söyleyen Mustafa, "Buradaki herkes farklı bir Avrupa ülkesine gitmek istiyor. Oraya gidip çalışmak, para kazanmak ve geride kalan ailelerimize bakmak istiyoruz." diye konuÅŸtu.

Bosna Hersek'e gelmeden önce bir yıl kadar Türkiye'de kalan Afganistanlı Ömer de Vucjak Kampı'nda çok problem olduÄŸunu belirterek, "Burada su yok, yemek yok, ayakkabılarımız bile yok." dedi.

Türkiye'de bir yıl kaldıktan sonra Yunanistan-Kuzey Makedonya-Sırbistan güzergahını izleyerek Bosna Hersek'e ulaÅŸtığını söyleyen Ömer, Hırvatistan ve Slovenya üzerinden Ä°talya'ya, oradan da Belçika'ya gitmek istediÄŸini belirtti.

Almanya'ya gitmek istediÄŸini dile getiren Pakistanlı Enver ise Vucjak Kampı'ndaki durumun çok kötü olduÄŸunu belirterek, "Tuvalet yok, yemek yok, yatacak yerimiz yok." ifadelerini kullandı.

Kışın yaklaÅŸtığını dile getiren Enver, "En büyük problemimiz suyun olmaması. Ayrıca yerde uyuyoruz, en çok ihtiyacımız olan ÅŸeylerden biri de battaniye." dedi.

Günde iki öÄŸün yemek veriliyor

Kızılhaç Örgütü Bihaç mobil ekip lideri Muhamed Cehic de Vucjak Kampı'nda halihazırda 700 civarında göçmen bulunduÄŸunu ancak sayının her gün arttığını belirterek, Kızılhaç olarak ellerinden geldiÄŸince buradaki insanlara yardım etmeye çalıştıklarını anlattı.

Her gün kahvaltı ve öÄŸle yemeÄŸi olmak üzere iki öÄŸün yemek verdiklerini söyleyen Cehic, ''Buradakilerin hiçbiri Bosna Hersek'te kalmayı düÅŸünmüyor. Kışın geldiÄŸini ve buradaki ÅŸartları görüyorlar.'' dedi.

Öte yandan çadırlardan oluÅŸan kampta kış hazırlıkları adına da henüz hiçbir ÅŸey yapılmış deÄŸil. Türk Kızılay tarafından bu bölgedeki göçmenlere gönderilen 5 tır dolusu yardım malzemesi, bir süreliÄŸine buradaki insanlara yardımcı olabilecek.

AB'nin defalarca uyarmasına raÄŸmen Vucjak'taki kamp için alternatif bir yer henüz bulunamadı. Sert geçmesi beklenen kışa hazırlıksız olan göçmenlerin içinde bulunduÄŸu kriz, gelecek dönemde çare bulunamadığı takdirde daha da büyüyeceÄŸe benziyor.

Bihaç ve etrafındaki bazı yerleÅŸim yerlerinin tüm bu göçmen krizinin yükünü taşıması da baÅŸka bir sorun olarak ön plana çıkıyor. Sınıra yakın olması nedeniyle sığınmacıların yoÄŸun ÅŸekilde bu bölgeye gelmesi de sıkıntıları her geçen gün artırıyor.

Muhabir: Kayhan Gül

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER