Genel

BMGK'den Suriye'de insani ateşkesin derhal uygulanması çağrısı

BM Güvenlik Konseyi, kabul edilmesinin üzerinden 11 gün geçmesine rağmen yürürlüğe girmeyen Suriye'de 30 gün insani ateşkes talep eden kararın derhal uygulanması çağrısında bulundu.

BMGK'den Suriye'de insani ateşkesin derhal uygulanması çağrısı
08-03-2018 01:07

BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Suriye'de 30 gün insani ateÅŸkes talep eden kararın derhal uygulanması çaÄŸrısı yaptı.

Esed rejimi ve destekçileri DoÄŸu Guta'da 28 sivili öldürdü

BMGK mart ayı Dönem BaÅŸkanı ve Hollanda'nın BM Daimi Temsilcisi Karel van Oosterom, Suriye'de "uygulanamayan" ateÅŸkes kararının görüÅŸüldüÄŸü toplantının ardından gazetecilere açıklamada bulundu.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Cenevre'den telekonferans yoluyla konseyi bilgilendirdiÄŸini anlatan Oosterom, BMGK'nin Suriye'deki insani durumdan son derece endiÅŸe duyduÄŸunu ve 30 gün insani ateÅŸkes talep eden kararın derhal uygulanması çaÄŸrısını yinelediÄŸini söyledi.

Oosterom, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamadan ayrıldı.

Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi Francois Delattre ise toplantı öncesi yaptığı açılamada, BMGK'nin Suriye'de uygulanamayan ateÅŸkesi ve üç silahlı grubun, terörist grupları DoÄŸu Guta'dan çıkarma teklifini görüÅŸeceÄŸini ifade etmiÅŸti.

Suriye rejiminin kuÅŸatmaya devam ettiÄŸi DoÄŸu Guta'da kendi halkını bombalamayı sürdürdüÄŸünü, BMGK'nin ateÅŸkes kararını ihlal ettiÄŸini belirten Delattre, rejimin pazartesi günü insani yardımların giriÅŸine izin vermemesinin kabul edilemez olduÄŸunu ve Fransa CumhurbaÅŸkanı Emmanuel Macron'un Rus, Türk ve Ä°ranlı mevkidaÅŸlarıyla telefonda Suriye'deki durumu görüÅŸtüklerini kaydetmiÅŸti.

"Kararının üzerinden 11 gün geçti ve ateÅŸkes yürürlüÄŸe girmedi"

Ä°sveç'in BM Daimi Temsilcisi Olof Skoog ise BMGK'nin Suriye'de 30 gün insani ateÅŸkes talep eden kararının kabul edilmesinin üzerinden 11 gün geçtiÄŸini ve ateÅŸkes hala yürürlüÄŸe girmediÄŸi için büyük hayal kırıklığı yaÅŸadıklarını anlatmıştı.

Rejimin DoÄŸu Guta'da rastgele hava saldırıları düzenlemeye devam ettiÄŸini bildiren Skoog, Suriyeli yetkililerden, ÅŸimdiye kadar ateÅŸkes kararını uygulayacaklarına dair "minimum iÅŸaret" gördüklerini kaydetmiÅŸti.

Skoog, BMGK kararının eksiksiz ve derhal yürürlüÄŸe girmesi, tıbbi malzemelerin giriÅŸine izin verilmesi ve tıbbi tahliyelerin yapılması çaÄŸrısında bulunmuÅŸtu.

BM Güvenlik Konseyi, 24 Åžubat'ta Suriye'ye insani yardım ulaÅŸtırılabilmesi ve özellikle rejim kuÅŸatması altında bulunan DoÄŸu Guta'daki ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateÅŸkes kararı aldı ve gecikmeksizin bu kararın uygulanmasını talep etti ancak taraflar bu kararı hala uygulamıyor.

Muhabir: Betül Yürük

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER