Genel

BM'den Arakan eyaletine engelsiz insani erişim çağrısı

BMMYK Sözcüsü Edwards, "Mültecilerin gönüllü olarak, güvenli ve onur bir şekilde dönme haklarını sağlamak için Myanmar'ı, Arakan eyaletine engelsiz insani erişime izin vermeye davet ediyoruz." dedi.

BM'den Arakan eyaletine engelsiz insani erişim çağrısı
23-01-2018 21:33

ANKARA (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸi (BMMYK), Myanmar hükümetinden Arakan eyaletine engelsiz insani eriÅŸime izin vermesini talep etti.

Arakanlı Müslümanların BangladeÅŸ'e kaçışı sürüyorArakanlı Müslüman örgütler Myanmar'a geri dönüÅŸten endiÅŸeliBM Özel Raportöründen Myanmar kararıArakan'da polis protestocuların üzerine ateÅŸ açtı: 7 ölüBMMYK'dan Arakanlı Müslümanlar için eve dönüÅŸ açıklaması2017'de Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik zirve yaptı

BMMYK'nin sitesindeki habere göre, Sözcü Adrian Edwards, Ä°sviçre'nin Cenevre kentinde düzenlediÄŸi basın toplantısında, Arakanlı Müslümanlar'ın (Rohingyalar) geri dönmesi için gerekli önlemlerin halen alınmadığını, yardım kuruluÅŸları, basın ve diÄŸer bağımsız gözlemciler için halen kısıtlamalar bulunduÄŸunu belirtti.

Halen zulümden kaçan Arakanlı Müslümanlar'ın BangladeÅŸ'e gitmeye devam ettiÄŸini kaydeden Edwards, "Mültecilerin gönüllü olarak, güvenli ve onurlu bir ÅŸekilde dönme haklarını saÄŸlamak için Myanmar'ı, Arakan eyaletine engelsiz insani eriÅŸime izin vermeye davet ediyoruz. Ayrıca gerçek ve kalıcı bir çözüm için gerekli koÅŸulları oluÅŸturmaya çağırıyoruz. " ifadelerini kullandı.

Myanmar’dan kaçanların sayısı artık daha az ancak acısı aynı

Canlarını kurtarmak için hala gelmeye devam eden az sayıdaki Arakanlı Müslümanın neredeyse tamamı kadın ve çocuklardan oluÅŸuyor pic.twitter.com/gf7ks1lxEt

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) December 2, 2017

SaÄŸlanacak eriÅŸimin, Arakan eyaletindeki koÅŸulların deÄŸerlendirilmesinde hayati öneme sahip olduÄŸunu vurgulayan Edwards, "DönüÅŸlerin gönüllü, güvenli ve sürdürülebilir olması için mülteciler bu koÅŸullar hakkında uygun bir ÅŸekilde bilgilendirilmelidir." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Sözcü Edwards, Myanmar yönetiminin, Arakan Danışma Komisyonu'nun "Arakan eyaletindeki tüm topluluklar için barış ve güvenlik, diyalog, hareket özgürlüÄŸü, geçim kaynaklarına eriÅŸim ile Müslüman toplumların hukuki ve vatandaÅŸlık statüsü kazanması konusundaki" tavsiyelerini uygulama sözünü yerine getirmesi gerektiÄŸine iÅŸaret etti.

Åžiddetin yeniden alevlenebileceÄŸi bir ortama dönüÅŸ riskinin gözardı edilemeyecek kadar büyüklüÄŸüne vurgu yapan Edwards, BM kurumlarının krizin uzun vadeli çözümü için Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleriyle iÅŸ birliÄŸine hazır olduÄŸunu bildirdi.

Arakanlı Müslümanlar'ın eve dönüÅŸ bilmecesi

BangladeÅŸ yönetimi, Arakanlı Müslümanlar'ın topraklarına dönüÅŸü için sık sık çaÄŸrılarda bulunuyordu. Bu kapsamda, Myanmar ve BangladeÅŸ hükümetleri arasında 23 Kasım'da bir anlaÅŸma imzalanmıştı.

AnlaÅŸmaya göre, Myanmar'a dönmek isteyenler, BangladeÅŸ'e geçmeden önce Myanmar'da yaÅŸadıklarına dair belge sunmak zorunda olsalar da 1982'de vatandaÅŸlık hakları ellerinden alınan Arakanlı Müslümanlar'ın, Myanmar'da kayıtlarının bulunmaması ciddi sorun yaratıyor. AnlaÅŸmada, BangladeÅŸ'e geçen Arakanlı Müslümanlar'a bu ülkede verilen belgelerin de Myanmar hükümetinin "onay" sürecinden geçmesi gerektiÄŸi belirtiliyor.

Muhabir: AyÅŸe DoÄŸru

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER