Genel

BM uzmanlarından Doğu Guta'da acil tahliye çağrısı

BM insan hakları uzmanları, Doğu Guta'da mahsur kalan 435 hastanın acilen tahliye edilmesi çağrısında bulunuldu.

BM uzmanlarından Doğu Guta'da acil tahliye çağrısı
11-11-2017 01:04

CENEVRE (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) insan hakları uzmanları, Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejiminin kuÅŸatmasındaki DoÄŸu Guta'da mahsur kalan 435 hastanın acilen tahliye edilmesi için çaÄŸrıda bulundu.

BM Gıda Hakkı Özel Raportörü Hilal Elver ve BM'nin SaÄŸlık Konusundaki Özel Raportörü Dainius Puras yaptıkları ortak yazılı açıklamada, uluslararası hukuk çerçevesinde Esed rejiminin DoÄŸu Guta'daki hasta ve yaralıların tedavi edilmesi ve yaÅŸamsal insani malzemelerin bölgeye güvenli ÅŸekilde ulaÅŸtırılmasında yükümlülüÄŸü olduÄŸu anımsatıldı.

Açıklamada, rejimin vakit geçirmeden tıbbi tahliyelere izin vermesi gerektiÄŸi ve bölgeye tıbbi malzemeler ile temel gıdaların sevkiyatının yapılabilmesi için güvenli ve sürdürülebilir eriÅŸimi saÄŸlamakla yükümlü olduÄŸunun altı çizildi.

DoÄŸu Guta'da yüz binlerce sivilin yıllardır kuÅŸatma altında yaÅŸadığına dikkat çekilen açıklamada, 5 yaÅŸ altı çocuklar da dahil 435 hastanın acilen tıbbi tahliyesinin yapılması gerektiÄŸi vurgulandı.

Binden fazla çocuk ölüm riskinde

Esed rejiminin ve destekçilerinin 5 yıldır ablukada tuttuÄŸu DoÄŸu Guta bölgesinde, yaklaşık 400 bin sivil yoksulluk, açlık ve zor ÅŸartlar altında yaÅŸam mücadelesi veriyor.

DoÄŸu Guta'daki AA muhabirlerinin Duma ilçesindeki saÄŸlık merkezinden aldığı bilgiye göre, 14 aylık Mutasim ArbaÅŸ isimli bir bebek, yeterli beslenemediÄŸi ve tedavi edilemediÄŸi için dün akÅŸam saatlerinde hayatını kaybetmiÅŸti.

Sabah saatlerinde Hammuriye beldesinden yaşı bilinmeyen Üsame Teysir Hassun isimli genç de aynı nedenlerle yaÅŸamını yitirmiÅŸti.

Rejimin 7 aydır sıklaÅŸtırdığı abluka yüzünden bölgeye kaçak yollarla sokulabilen temel gıda ürünleri ve ilaçların giriÅŸi durdu.

Sivil yerel meclislerin verilerine göre, DoÄŸu Guta'da binden fazla çocuk, besin ve ilaç eksikliÄŸi nedeniyle ölüm riskiyle karşı karşıya.

BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın Danışmanı Jan Egeland, dünkü açıklamasında, DoÄŸu Guta'ya eriÅŸim izinlerinin olmadığını belirterek, yüzlerce hastanın acil tıbbi tahliyeye ihtiyaç duyduÄŸunu, 7 sivilin tahliye edilmediÄŸi için yaÅŸamını yitirdiÄŸini söylemiÅŸti.

Egeland, bu hastalardan 18'i çocuk olmak üzere 29'unun hayati riski bulunduÄŸuna dikkati çekmiÅŸti.

Muhabir: Bayram AltuÄŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER