CENEVRE
Uluslararası Suriye Destek Grubunun İnsani Erişim Çalışma Grubu toplantısı İsviçre'nin Cenevre kentinde gerçekleştirildi.
Toplantının ardından Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde basın toplantısı düzenleyen BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın özel danışmanı Jan Egeland, BM'nin kasım ayında sadece Humus'un kuzeyindeki Rastan ilçesindeki 107 binden fazla sivile 50 tırla insani yardım ulaştırabildiğini söyledi.
Egeland, insani yardım yüklü yüzlerce tırın Esed rejiminin gerekli izinleri vermemesi, sahadaki güvenlik kaygıları ve kontrol noktalarındaki sayısız sorundan dolayı bekletildiğini anlattı.
Suriye'deki bütün taraflardan acil insani yardım bekleyen sivillere yönelik hazır bekletilen yardım konvoylarının için "yeşil ışık" beklediklerini belirten Egeland, "Şimdi, Suriye'de 900 bin kişi kuşatılmış bölgelerde yaşıyor. Benim hatırladığım kadarıyla bu, Suriye'deki savaş başladığından bu yana en yüksek rakam. Neden daha fazla insan kuşatma altında? Çünkü, savaşın şekli değişmeye başladı. Son 3 ayda insani yardım izni yok, sivillerin serbest dolaşım hakkı yok, ama yüksek oranda çatışma var." konuştu.
"Muhaliflerin BM planını yazılı olarak onayladı"
Egeland, kuşatma altındaki en büyük bölgenin Halep'in doğusu olduğunu aktararak, buradaki muhaliflerin BM'nin insani yardım operasyonları ve yaralıların tahliyesini içeren planını prensipte yazılı olarak onayladığını açıkladı. Rusya'dan da sözlü destek aldıklarını bildiren Egeland, "Rusya'dan koşulsuz desteği yazılı olarak almamız gerekiyor. Ayrıca Esed rejiminden de cevap bekliyoruz." dedi.
Acil insani yardım ve tıbbi malzeme taşıyan yüzlerce tırın Halep'in doğusuna hareket etmek için her an hazır bekletildiği bilgisini paylayan Egeland, "Tırlar hazır, insani yardım çalışanları hazır. Umarım bir kaç gün içinde bütün taraflardan izin alınarak bu gerçekleşebilir." diye konuştu.
Egeland, Halep'in doğusunda sağlık kuruluşlarının durmaksızın hedef alındığını anımsatarak, bunun bir savaş suçu olduğunu vurguladı.
"Sadece 72 saatimiz var"
BM'nin bu konvoyların geçişi için gerekli güvenceleri alamaması durumunda ne yapacaklarına ilişkin soruya ise Egeland, şöyle cevap verdi:
"Yardım tırlarımız Türkiye sınırında bekletiliyor. Ayrıca Halep'in batı kesiminde bekleyen yardım tırlarımız da mevcut. Bizim (Halep'in doğusuna yardım ulaştırılabilmesi için) silahlı muhalif gruplar, Rusya ve Esed rejiminden yeşil ışık alabilmemiz için sadece 72 saatimiz var. B planımıza gelince, ben şahsen muazzam bir sorumluluk hissediyorum. Gece gündüz çalışıyoruz, bütün taraflara çağrılarda bulunuyoruz. Sadece Halep'in doğusu değil kuşatma altında yaşayan bütün sivillerin çığlığı artarak yükselmeye devam ediyor. Bu 5. kış Suriye'de uzun zamandır kuşatma altındaki sivil halk için en kötüsü olacak.
dikGAZETE.com