Genel

BM Özel Temsilcisi Mistura'dan Doğu Guta'da acil ateşkes çağrısı

BM Suriye Özel Temsilcisi Mistura, rejiminin sivillere yönelik saldırılarını sürdürdüğü Doğu Guta bölgesinde acil ateşkes çağrısında bulundu.

BM Özel Temsilcisi Mistura'dan Doğu Guta'da acil ateşkes çağrısı
23-02-2018 17:43

CENEVRE (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'de BeÅŸÅŸar Esed rejiminin sivillere yönelik saldırılarını sürdürdüÄŸü DoÄŸu Guta'da acil ateÅŸkes çaÄŸrısı yaptı.

BM Cenevre Ofisi Sözcüsü Alessandra Vellucci, haftalık basın toplantısında Mistura'nın ofisinden DoÄŸu Guta'daki geliÅŸmelere iliÅŸkin yapılan açıklamayı okudu.

Buna göre Mistura, garantör ülkeler Türkiye, Rusya ve Ä°ran'a "gerilimi düÅŸürme bölgelerinin" yeniden saÄŸlanması için acil toplantı çaÄŸrısında bulundu.

Abluka altındaki DoÄŸu Guta'ya yönelik Esed rejiminin "dehÅŸet verici" bombardımanının durdurulması için acil ateÅŸkes çaÄŸrısı yapan Mistura, ateÅŸkesin hemen ardından DoÄŸu Guta'ya insani yardımların ulaÅŸtırılabilmesi için acil ve engelsiz eriÅŸim izni verilmesi gerektiÄŸinin altını çizdi.

10 soruda #DoÄŸuGuta'da neler yaÅŸanıyor?#Suriye'de Esed rejiminin baÅŸkent #Åžam'da abluka altında tuttuÄŸu DoÄŸu #Guta'da yaÅŸananları 10 soruda özetledik https://t.co/e9VlzSaeC5 pic.twitter.com/H247gkMQJo

— ANADOLU AJANSI (@anadoluajansi) February 23, 2018

AteÅŸkesi takiben DoÄŸu Guta'taki yaralı ve hastaların tahliye edilmesi gerektiÄŸini vurgulayan Mistura, ayrıca Åžam'a yönelik saldırılara da son verilmesini istedi.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Suriye'de bir ay insani ateÅŸkes talep edilen BM Güvenlik Konseyi (BMGK) karar tasarısını, deÄŸiÅŸikler yapılmadan desteklemeyeceklerini söylemiÅŸti.

Dün BM Güvenlik Konseyi'nde konuÅŸan konuÅŸan Nebenzia, Ä°sveç ve Kuveyt tarafından sunulan ve Suriye'de bir ay insani ateÅŸkes talep edilen tasarı için ''gerçekçi deÄŸil'' deÄŸerlendirmesinde bulunarak, tasarı üzerinde uzlaÅŸma olmadığını ifade etmiÅŸti.

400 bin sivil abluka altında

Muhaliflerin kontrolünde bulunan DoÄŸu Guta'da yaklaşık 400 bin sivil bulunuyor.

DoÄŸu Guta, Astana anlaÅŸmalarında gerginliÄŸi azaltma bölgesi ilan edilmiÅŸti ancak Rusya'nın garantörlüÄŸünü üstlendiÄŸi Esed rejimi, geçen yıl nisan ayından itibaren bölgeye yönelik ablukasını yoÄŸunlaÅŸtırdı ve son aylarda saldırılarını ÅŸiddetlendirdi.

Ä°nsani krizin derinleÅŸtiÄŸi bölgede, yüzlercesi acil durumda hasta binlerce sivil tahliye edilmeyi bekliyor. Bunların birçoÄŸu çocuk veya ileri evre kanser hastası. DoÄŸu Gutalı çok sayıda bebek ve çocuk açlık ve ilaçsızlık yüzünden yaÅŸamını yitirdi. Son 3 günde düzenlenen saldırılarda ölenlerin sayısı 300'ü geçti.

Muhabir: Bayram AltuÄŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER