Genel

BM Özel Raportöründen Arakan için 'soykırım' tanımı

BM İnsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Lee, Myanmar’ın Arakanlılara yönelik saldırıları hakkında, "Bu eylemler bir bütün olarak bir soykırımın temel karakteristiklerini ortaya koyuyor." dedi.

BM Özel Raportöründen Arakan için 'soykırım' tanımı
02-02-2018 03:00

SEUL (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Myanmar Özel Raportörü Yanghee Lee, Myanmar ordusunun Arakanlı Müslümanlara yönelik ÅŸiddet eylemlerinin "soykırım tanımına uyan özellikler taşıdığını" söyledi.

Myanmar'dan BM Özel Raportörüne giriÅŸ yasağı BM Myanmar Raportöründen BMGK'ya Arakan çaÄŸrısı 2017'de Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik zirve yaptı

Lee, Güney Kore'nin baÅŸkenti Seul'de yaptığı açıklamada, “Uluslararası güvenilirliÄŸe sahip bir mahkeme delilleri deÄŸerlendirene dek soykırım konusunda kesin bir hüküm ileri süremeyeceÄŸini” belirterek, “Ancak bunun iÅŸaretlerini görüyoruz ve deliller bizi bu sonuca götürüyor.” dedi.

Yanghee Lee, konuÅŸmasında, Arakanlı Müslümanların durumunu görüÅŸmek için Myanmar'daki ÅŸiddet olaylarından kaçarak BangladeÅŸ'e sığınan Arakanlıların yaÅŸadığı kamplara ve bölgedeki diÄŸer yerlere yaptığı son ziyareti anlattı.

Associated Press (AP) haber ajansının, bugün, Arakan eyaletinin kuzeyindeki Buthidaung bölgesine baÄŸlı Gu Dar Pyin köyünde, daha önce bilinmeyen en az 5 toplu mezarın varlığını teyit ettiklerini duyurmasına iliÅŸkin soruya Lee, köy hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olmadığını ancak mezarların, "Arakanlı Müslümanların başına gelenlere bir örnek olarak görülebileceÄŸini" söyledi.

Myanmar’ın eylemlerinin “insanlığa karşı suç kapsamına girdiÄŸini” ve "soykırım tanımına uyan özellikler taşıdığını" ifade eden Lee, “Bu eylemler bir bütün olarak bir soykırımın temel karakteristiklerini ortaya koyuyor.” dedi.

Bu tür raporların araÅŸtırılması gerektiÄŸine dikkati çeken Lee, "Bu nedenle, bir araÅŸtırma komisyonu kurulması ve uluslararası medyanın Arakanlı Müslümanların yaÅŸadığı bölgelere eriÅŸim saÄŸlaması çaÄŸrısında bulunduk." ifadesini kullandı.

AP, mülteci kamplarında yaÅŸayan Arakan eyaletindeki katliamın tanıklarıyla görüÅŸmeleri, uydu görüntüleri ve cep telefonuyla çekilmiÅŸ kayıt tarihi belli videolar üzerinde yaptıkları incelemeler sonucunda, Arakan eyaletinin kuzeyindeki Buthidaung bölgesine baÄŸlı Gu Dar Pyin köyünde, daha önce bilinmeyen en az 5 toplu mezarın varlığını teyit ettiklerini duyurmuÅŸtu.

Haberde, uydu görüntülerinde Myanmar ordusunun eriÅŸimini engellediÄŸi köydeki yerleÅŸim yerlerinin yakılarak tamamen yok edildiÄŸinin görüldüÄŸü belirtilmiÅŸti.

Habere göre, BangladeÅŸ'teki mülteci kamplarında bulunan köylüler de cep telefonu görüntülerinde toplu mezarlarda görülen 75 kiÅŸinin cenazesini teÅŸhis etti. Katliamdan kurtulanların ve komÅŸuların ifadelerinden hareketle toplu mezarlardaki ceset sayısının 400'ü bulabileceÄŸi tahmin ediliyor.

Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik

BirleÅŸmiÅŸ Milletlerin (BM) açıkladığı son verilere göre, geçen yıl 25 AÄŸustos'tan bu yana Myanmar'daki ÅŸiddetten kaçan 655 bin Arakanlı Müslüman BangladeÅŸ'e sığındı. Arakan'da 1970'lerde yaklaşık 2 milyon Müslüman'ın yaÅŸadığı tahmin edilirken, sistematik saldırılardan kaçış nedeniyle bu sayı 350 binin altına geriledi.

Öte yandan uluslararası insan hakları kuruluÅŸlarının yayınladığı uydu görüntülerine göre, bölgede Müslümanlara ait 350'den fazla köy yakıldı.

Muhabir: Zehra Ulucak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER