Genel

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri İsrail'i kınamadı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, Filistinli Ebu Süreyya'nın İsrail askerlerince şehit edilmesinden "şok olduğunu" belirtti fakat İsrail'i kınamaktan kaçındı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri İsrail'i kınamadı
19-12-2017 20:10

CENEVRE (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) Ä°nsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, Filistinli Ä°brahim Ebu Süreyya'nın Kudüs'e destek gösterisinde Ä°srail askerlerince ÅŸehit edilmesi hakkında, "Gerçekten ÅŸok oldum." ifadesini kullandı fakat Ä°srail'i kınamaktan kaçındı.

Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada, Ebu Süreyya'nın ÅŸehit edilmesine iliÅŸkin Ä°srail makamlarına "bağımsız" ve "tarafsız" soruÅŸturma baÅŸlatılması çaÄŸrısında bulundu.

Filistinli engelli ÅŸehidin son sözleri: Bu toprak bizim, teslim etmeyeceÄŸizÅžehit olan engelli Filistinlinin babası: Bugün Ä°brahim'in düÄŸün günüFilistinli engelli ÅŸehit Ä°brahim Ebu Süreyya topraÄŸa verildi

Ebu Süreyya'nın Ä°srail'in 2008'de Gazze'ye düzenlediÄŸi hava saldırısında iki bacağını kaybettiÄŸini ve geçen cuma ABD'nin Kudüs'ü tanıma kararını protesto eden yüzlerce Filistinliden biri olduÄŸunu anımsatan Hüseyin, "GörüldüÄŸü üzere çitlerden tahminen 20 metre uzaklıkta olduÄŸu sırada kafasına gelen bir kurÅŸunla öldürüldü." bilgisini paylaÅŸtı.

Engelli bir insanın açıkça hedef alınarak öldürülmesinin "anlaşılmaz" ve "kötü niyetli" bir eylem olduÄŸunu belirten Hüseyin, "Gerçekten ÅŸok oldum." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Gazze'deki personelim tarafından ÅŸu ana kadar toplanan veriler, Ebu Süreyya'ya karşı kullanılan gücün çok aşırı olduÄŸunu açık ÅŸekilde destekliyor." ifadelerini kullanan Hüseyin, tüm bu gerçeklere raÄŸmen Ä°srail'ı kınamaktan kaçındı.

Hüseyin, ABD'nin Kudüs kararını ise "uluslararası konsensüsü bozan" ve "tehlikeli ve kışkırtıcı" ÅŸeklinde nitelendirdi.

Ä°srail ordusuna uluslararası hukuka uyma çaÄŸrısında bulunan Hüseyin, özellikle göstericilere karşı gerçek mühimmat kullanılmaması konusunda uyardı.

"Yorum yapamam"

Öte yandan, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ä°nsan Hakları Yüksek KomiserliÄŸi Sözcülerinden Rupert Colville BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, AA muhabirinin "Engelli bir insan da dahil savunmasız Filistinli sivillerin Ä°srail ordusunca öldürülmesi sizce savaÅŸ suçu mu veya insanlığa karşı iÅŸlenen suçlar kapsamına giriyor?" ÅŸeklindeki sorusu üzerine, "Åžu an bu konuda yorum yapamam. Bu yüzden bağımsız bir soruÅŸturma çaÄŸrısında bulunduk. Ama Ebu Süreyya'nın öldürüldüÄŸünde tekerlikli sandalyede elinde bayrakla oturduÄŸu net ÅŸeklide görülüyordu." cevabını verdi.

Colville, "bağımsız soruÅŸturmanın" Ä°srail makamlarınca yapılacağını söyledi.

BM'ye göre, Ä°srail ordusunun Gazze'de gerçek mermi ve mühimmat kullanması sonucu sadece 95'i geçen cuma olmak üzere toplam 220 Filistinli yaralandı.

Gazze'deki SaÄŸlık Bakanlığı Sözcüsü EÅŸref el-Kudra ise Cuma günü yaptığı açıklamada, "Ä°srail askerlerinin Gazze'nin sınır bölgelerinde düzenlenen gösterilere müdahalesinde Yasir Sukker (23) ve Ä°brahim Ebu Süreyya'nın (29) ÅŸehit olduÄŸunu, 5'i ağır 82 kiÅŸinin de yaralandığını" belirtmiÅŸti.

Kudra, Ebu Süreyya'nın Ä°srail'in 2008'deki hava saldırılarında iki bacağını kaybettiÄŸini hatırlatmıştı.

Muhabir: Bayram AltuÄŸ

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER