Genel

BM Genel Sekreteri Guterres: Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz

BM Genel Sekreteri Guterres, küresel gerilimlerin artmasını büyük endişeyle takip ettiğini belirterek, "Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres: Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz
07-01-2020 00:48

NEW YORK (AA) - BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Merkezinde basının karşısına çıkan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, son günlerde yaÅŸanan gerginliklerden duyduÄŸu endiÅŸeyi dile getirdi.

Dünyada yeni yılın kargaÅŸa içinde baÅŸladığını ifade eden Guterres, "Tehlikeli zamanlarda yaşıyoruz. Jeopolitik gerilimler bu yüzyılda en üst seviyede ve bu sallantı tırmanıyor. Nükleer silahların yayılmasını önlemek bile artık hafife alınamaz. Bu gerilim kazanı giderek daha fazla ülkeyi, öngörülemeyen sonuçlar ve derin yanlış hesaplama riskleriyle öngörülemeyen kararlar almaya yönlendiriyor." diye konuÅŸtu.

"Bu durum devam edemez"

Guterres, aynı zamanda ticari ve teknolojik çatışmaların, dünya piyasalarında çatlaklar oluÅŸturduÄŸunu, büyümeyi zayıflatarak eÅŸitsizliÄŸi arttırdığını vurgulayarak, "Tüm bunlar olurken gezegenimiz yanıyor. Ä°klim krizi sürüyor." ifadelerini kullandı.

Her yerde birçok insanın usanmış ve öfkeli olduÄŸunu gördüklerine dikkati çeken Guterres, "Artan sosyal huzursuzluk ve büyüyen aşırılık, milliyetçilik ve radikalleÅŸme, baÅŸta Afrika olmak üzere dünyanın çeÅŸitli bölgelerinde terörizmin tehlikeli bir ÅŸekilde ilerlediÄŸini görüyoruz. Küresel gerilimlerdeki son artışı büyük bir endiÅŸeyle takip ediyorum. Bu durum devam edemez." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

"Savaşın neden olduÄŸu korkunç insan acılarını unutmayalım"

Guterres, dünyanın önde gelen yetkilileriyle sürekli temas halinde bulunduÄŸuna iÅŸaret ederek, "Tırmanmayı durdurun, azami derecede kısıtlama uygulayın, diyaloÄŸu yeniden baÅŸlatın, uluslararası iÅŸ birliÄŸini yenileyin." çaÄŸrısını yineledi.

Genel Sekreter Guterres, "Savaşın neden olduÄŸu korkunç insan acılarını unutmayalım. Her zaman olduÄŸu gibi, sıradan insanlar en yüksek bedeli öder. Bundan kaçınmak ortak görevimizdir." uyarısında bulundu.

Muhabir: Ä°slam DoÄŸru

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER