Bütün dünyada her yıl 25 Mayıs, Afrika ülkelerinin birlik ve beraberliğini güçlendirmeyi; egemenliklerini ve kendi toprak bütünlüklerini savunmayı, Afrika’daki her türlü sömürgeciliği ortadan kaldırmayı hedefleyen ve tek bir Afrika Devleti kurmak için mücadele eden Afrika Birliği Örgütü’nün kuruluş yıl dönümü olarak kutlanıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi de düzenlediği organizasyonla birlikte hem akademik bir panelle Afrika’yı ele aldı. Hem de Afrika Müziği ve dans performansıyla beraber katılımcılarını ağırladı. Afrika Günleri’ne İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Uğur Kenan İpek, Somali Fedaral Cumhuriyeti’nden Dış İşleri ve Yatırımları Teşvik Bakanı H.E. Dr. Abdusalam H. Ömer, Ruanda Büyükelçisi H.E. Williams Nkurunziza, Güney Afrika Cumhuriyeti Büyükelçisi H.E. Pule Isaac Malefane katılım sağladı.
“AFRİKA İLE İŞ BİRLİĞİ FELSEFESİNİ ÖN PLANDA TUTUYORUZ”
Açılış konuşmasında üniversite olarak Afrika ile ilgili bütün gelişmelere çok önem verdiklerini ve bunun için de birçok çalışma yaptıklarını söyleyen İAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, Afrika ile olan ilişkilerinin insani değerler üzerine kurulu olduğunun vurgusunu yaptı. Dr. Aydın aynı zamanda, “Bizler gerek üniversite olarak gerekse Türkiye olarak Afrika’ya yardım etme düşüncesiyle hareket etmiyoruz. Afrika ile ekonomik, kültürel ve siyasi işbirlikleri felsefesini ön planda tutuyoruz. Afrika ve Türkiye ellerinde ne varsa birleştirerek yeni bir güç ve enerji oluşturma peşindedir. Asırlardır Batı’nın Afrika ile nasıl ilişkileri olduğunu ve yapılan yanlışları görüyoruz. Bizler de bunun tersine ilişkilerimizi öncelikli olarak insani değerler üzerine oturtmayı hedefledik. Bu yüzden de eğitim kurumumuzda her şeyden önce insan yetiştirmek gerektiğinin bilinciyle hareket ettik. Çünkü önce insan olmayı öğrenmemiz lazım. Aramızdaki köprüler çok fazla. Bugün Afrika’nın en çok büyükelçiliği Türkiye’de bulunuyor. Ekonomik anlamda da Türk iş adamları ve Afrikalı iş adamları birlikte kurdukları yüzlerce firma Afrika dışında da işler ve yatırımlar yapıyorlar. Bunlara baktığımız zaman aslında Afrika ile Türkiye arasındaki iş birliklerin temelinin ne kadar sağlam olduğunu görebiliyoruz” dedi.
“ÖZELLİKLE SOMALİLİ ÖĞRENCİLERE ÖZEL AYRICALIKLARIMIZ VAR”
Afrika ile en büyük iş birliklerinden birisinin de eğitim olduğunu söyleyen Aydın, “Türkiye, Afrikalı öğrencilerin tercih ettiği ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. İstanbul Aydın Üniversitesi de Afrikalı öğrenci sayısının en fazla olduğu üniversitedir. Ciddi şekilde burslar veriyoruz. Özellikle Somalili öğrencilere özel ayrıcalıklarımız var. Kardeşçe, insanca ve Hipokrat yemini yapmış bir hekim yakınlığı ile bütün Afrikalı öğrencileri kucaklıyoruz” şeklinde konuştu.
“AFRİKALI ÖĞRENCİ SAYISININ FAZLA OLDUĞU ÜNİVERSİTE İAÜ’DÜR”
İAÜ Afrika Araştırma ve Uygulama Merkezi (AFRİKAM) Prof. Dr. Sedat Aybar da, “Türkiye bundan birkaç yıl önce Afrika Günleri’ni kutlamaya başladı ve kutlamalar giderek de yaygınlaşmaya başladı. Yapmış olduğumuz etkinliklerle beraber ‘Afrika’nın en büyük problemi olan eğitim ve sağlığı ile ilgili Türkiye olarak neler yapabiliriz?’ diye çalıştaylar düzenleyerek sonuçlarına göre çalışmalar düzenliyoruz. İstanbul Aydın Üniversitesi, Türkiye’nin en büyük vakıf üniversitesi ve dolayısıyla yabancı öğrenci sayımızda diğer üniversitelere oranla daha yüksek. Özellikle Afrikalı öğrenci sayısının en çok olduğu üniversite İAÜ’dür. Üniversite olarak 2014 yılında kurduğumuz AFRİKAM merkezi ile de uluslararası konferanslar, seminerler düzenleyerek Afrika’ya günden güne artan ilginin daha da fazla olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Aynı zamanda aradaki kültürel ve akademik faaliyetleri de sürdürmeye yönelik hedeflerimiz var” ifadelerini kullandı.
dikGAZETE.com