Çevre-Hayat

'Bizim medeniyetimiz kendisinden öncekini inkar etmez'

Hattat Hüseyin Kutlu, 'Bizim medeniyetimizin en önemli unsuru, kendisinden öncekini inkar ederek gelmemesidir.' dedi. - Anadolu Ajansı

'Bizim medeniyetimiz kendisinden öncekini inkar etmez'
21-09-2016 23:07

İSTANBUL

Hattat Hüseyin Kutlu, "Bizim medeniyetimizin en önemli unsuru, kendisinden öncekini inkar ederek gelmemesidir. Mimarimiz, musikimiz, hat sanatımız gibi bütün geleneklerimiz toplumun görüşünden, zevkinden, bilgisinden, temkininden geçerek, süzülerek geliyor ve hep gelişiyor." dedi.

Gelenekli sanatlar dalında bugüne kadar yüzlerce sanatkar yetiştiren ve Bilim Kültür ve Sanat Derneği'nin (BİKSAD) kurucularından olan Kutlu, küçük yaşlardan itibaren dindar bir çevrede yetiştiğini, dini tahsilini tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü'nde felsefe eğitimi, ardından hattat Hamit Aytaç'tan hüsn-i hat dersi aldığını söyledi.

Hattat Kutlu, felsefe eğitimi alırken bir yandan vaizlik yaptığını kaydederek, "Bir gün vaaz ederken, birden sanki gözlerimin önünden bir perdenin kalktığını ve caminin fonksiyonunu yitirmiş bir müessese olduğunu müşahede ettim. Düşüncelerim tamamen değişti. İslam medeniyetinin merkezi olarak cami anlayışından hareket ediliyordu. İslam, sadece inanç ve ibadet dini değildir aynı zamanda bir medeniyeti vardır. 14 asır boyunca inşa edilmiş bu medeniyetin merkezi de camidir, cami olmalıdır. Öyle olmuştur zaten." diye konuştu.

"BİKSAD'ın önceliği Türk kültür ve sanatını yurtdışına tanıtmak"

BİKSAD'ın önceliğinin Türk kültür ve sanatını yurtdışına tanıtmak olduğunun altını çizen Kutlu, "Gelenekli sanatlarımızı nostalji, mazide kalmış bir hatıra veya hoşumuza giden, bize keyif veren meta gibi görmüyoruz. Bizim diğer derneklerden farkımız bu." dedi.

Kutlu, gelenekli sanatlar üzerine verilen eğitimlerde gözlemlediği yozlaşmaya işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Bizim medeniyetimizin en önemli unsuru, kendisinden öncekini inkar ederek gelmemesidir. Mimarimiz, musikimiz, hat sanatımız gibi bütün geleneklerimiz toplumun görüşünden, zevkinden, bilgisinden, temkininden geçerek, süzülerek geliyor ve hep gelişiyor. Bir öncekinden daha iyi, daha gelişerek geliyor. Biz ne zaman ki 'batılılaşma' faaliyetlerine başladık, temelden bir inkar başladı. Bir öncesi yok. Onun için bizim gelenekli sanatlarımız bir şeye dayanır yani köklerini, aslını gösterir. Onu işaret eder. Onun kokusunu, rengini verir. Bir takım işaretleri olmadan sanat olmaz."

Bilim Kültür ve Sanat Derneği

Hüseyin Kutlu, Sadrettin Özçimi, Cumhur Tulay, Ahmet Şahin, Erol Dönmez, Hasan Hüseyin Doğru, Yasin Kurt, Payende Tellibeyoğlu, Cavide Palak tarafından kurulan BİKSAD, "Kayıp medeniyetimizin peşindeyiz" felsefesiyle faaliyetlerini yürütüyor.

Dernekte, Özer Özel, İbrahim Suat Erbay, Yasin Özçimi, Reha Sağbaş, Şehnaz Özcan, Kabil Kurşun, Dilek Yerlikaya, Cavide Pala, Aslıhan Özel, Ahmet Şahin ve Hüseyin Kutlu, gelenekli sanatlar ve musiki dersleri veriyor.

Yetişkinler için gelenekli sanatlarda ihtisas derslerinin de verildiği dernekte ayrıca çocuklara yönelik ebru, bağlama, ney ve bendir dersleri yapılıyor. Yeni sezon kurslarına ilişkin detaylı bilgi almak veya kurslara başvuruda bulunmak için, derneğin "biksad.com" internet sitesinden detaylı bilgi edinilebilir.

Muhabir: Saliha Özdemir

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER