Sağlık

'Biyoyazıcılarla iyileşmeyen yaralar için deri basılabilecek'

Doç. Dr. İbrahim Tarık Özbolat, "Bundan 10 yıl önce biz sadece hücre basabiliyorduk. 10 yıl sonra şimdi biz doku yapıyoruz. Belki 10 yıl sonra da damarlı, fonksiyonel olarak karışık organları da artık göreceğiz." dedi

'Biyoyazıcılarla iyileşmeyen yaralar için deri basılabilecek'
24-05-2019 15:27

GAZÄ°ANTEP (AA) - ABD'nin Penn State Üniversitesinde 3B biyoyazıcılarla organ basımı konusunda çalışmalar yürüten Doç. Dr. Ä°brahim Tarık Özbolat, biyoyazıcılarla basılacak derinin tedavide yakın zamanda kullanılabileceÄŸini bildirdi.

Doç. Dr. Ä°brahim Tarık Özbolat, Sanko Üniversitesinde düzenlenen bir etkinliÄŸe katılmak üzere geldiÄŸi Gaziantep'te, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 13 yıldır doku mühendisliÄŸi alanında araÅŸtırmalar yaptığını, ÅŸu anda da organ basımı alanında dünyanın sayılı laboratuvarlarından birini yönettiÄŸini söyledi.

Mühendis ve kimyagerlerden cerrahlara, diÅŸçilerden veterinerlere kadar pek çok alandan 20 kiÅŸilik ekibiyle 3B biyoyazıcılar ve kullanım alanlarıyla ilgili çalışmalar yürüttüÄŸünü aktaran Özbolat, hücre, organ ve doku basımı iÅŸlemlerini yapan bu yazıcıların üretimini de yaptıklarını belirtti. Özbolat, ÅŸöyle devam etti:

"Biz ÅŸu anda laboratuvarımızda 12 çeÅŸit doku yapıyoruz. AkciÄŸer, deri, kemik, kıkırdak, pankreas, tümör modelleri, kalp, deri dokuları ya da ikisinin birlikte olduÄŸu dokular yapıyoruz. Hepsinde hedeflenen nokta farklı. ÖrneÄŸin akciÄŸer modelinde daha çok akciÄŸer hastalıklarının tedavilerinin çalışılabileceÄŸi doku modeli yapıp bunların denenmesini saÄŸlıyoruz. Kanser tedavisinde de ilaçları, immün terapileri, hasta üzerinde denemeden önce nasıl sonuç vereceÄŸini ürettiÄŸimiz küçük dokular üzerinden görülebilir. Bu yapılan hataları asgariye indirecek bir teknoloji. Eczacılıkta, deÄŸiÅŸik ilaçların geliÅŸtirilmesi için pankreas modeli yapıyoruz. Tip1 ve Tip2 diyabet için üretilen ilaçlar, pankreastaki insülin üreten hücrelere nasıl etki edecek? AkciÄŸer, pankreas gibi bazı organlarda test amaçlı dokular üretirken, transplant için organlar da üretmeye çalışıyoruz. Hastaya hiç geçmedik ama hayvan deneyleri yürütüyoruz."

Doç. Dr. Özbolat, yakında küçükbaÅŸ ve büyükbaÅŸ hayvan çalışmalarına baÅŸlayacaklarına dikkati çekerek biyoyazıcıları direkt olarak kliniÄŸe sokmak istediklerini ifade etti.

"Deneyler devam ediyor"

Yaptıkları çalışmalarda direkt olarak canlının üzerine dokuyu basabildiklerini anlatan Özbolat, "Ä°sviçre Osteoloji Vakfından yeni bir proje aldık. Bu vakıf kemik ve diÅŸçilik alanındaki çalışmaları destekliyor. Altı kollu bir biyoyazıcıyla, biyo malzemeyi ki bunların içinde hücreler de olabilir veya baÅŸka malzemeler de olabilir, tarayıp oraya dokuyu yazıyor. Dokunun yazıldığı bölge 6-8 hafta arasında tamir oluyor. Åžu an deneyler devam ediyor." dedi.

Özbolat, laboratuvar olarak 3B biyoyazıcılarla kıkırdak ve deri basımında önde olduklarını dile getirerek ÅŸunları kaydetti:

"Biyoyazıcılarla basılan, damarlaÅŸma olmayan dokuların kliniÄŸe geçiÅŸi yakın zamanda olabilecek. Belki 5 sene içinde. ÖrneÄŸin, kulak ve burundaki, diz kapağındaki kıkırdak dokuları tamir edebilecek yamalar yapabileceÄŸiz. Yaralanmalar, yanıklar, diyabette baÄŸlı iyileÅŸmeyen yaralar için deri basılabilecek ve kullanılabilecek. Deri, diÄŸer organlara göre çok basit bir organ. Kalp, pankreas, karaciÄŸer gibi fonksiyonel olarak karışık organların yapımı daha uzun belki önümüzdeki 20 yıllık dönemi alabilir. Bundan 10 yıl önce biz sadece hücre basabiliyorduk. 10 yıl sonra ÅŸimdi biz doku yapıyoruz. Belki 10 yıl sonra da damarlı, fonksiyonel olarak karışık organları da artık göreceÄŸiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER