Çevre-Hayat

'Biyonik kulakla' engellerini aştılar

Doğuştan işitme kaybı olan Karslı ve Afgan iki çocuk, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan halk arasında biyonik kulak olarak bilinen "koklear implant" operasyonuyla engellerini aştı.

'Biyonik kulakla' engellerini aştılar
29-09-2017 20:02

ERZURUM - İlhami Erkılıç

Doğuştan işitme kaybı olan Karslı ve Afgan iki çocuk, Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (BEAH) yapılan halk arasında biyonik kulak olarak bilinen "koklear implant" operasyonuyla engellerini aştı.

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde yaşayan Fatih ve Sevgi çiftinin 2 yaşındaki çocukları Sercan Yılar ile 3,5 yaşındaki Afgan Hateme Arefi'ye doğuştan işitme engeli tanısı konuldu.

Uygulanan tedavilerden sonuç alınamaması üzerine minikler, ailelerince Erzurum BEAH kulak, burun, boğaz (KBB) servisine getirdi.

Yapılan tahlil ve tetkiklerin ardından Sercan ve Hateme, yapılan ameliyat sonrası işitme engellerini aştı.

BEAH Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Orhan Delice, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığının yeni doğan işitme ve tarama programları sayesinde artık çocuklara erken tanı yapılabildiğini söyledi.

Söz konusu programların sağlık açısından önemli faydaları olduğunu dile getiren Delice, "Önceden önlem alınmaz ise belirli bir zaman geçtikten sonra bu tedaviler yapılamıyor. Çocuklarda bu işlem 4 yaşına kadar yapılabiliyor. Çevre illerimizde bu ameliyat yapılamıyor. Artık BEAH olarak bu ameliyatı her zaman yapabilen bir merkez olacağız." dedi.

Delice, söz konusu ameliyat sayesinde iki çocuğun hayatları boyunca işitme engelli kalmayacağını aktardı.

"İşitme engelleri kalmadı"

Sercan ve Hateme'yi ameliyat eden Opr. Dr. Fatih Bingöl de çocuklara halk arasında biyonik kulak olarak bilinen operasyonu yaptıklarına işaret ederek "Hastalarımızda doğuştan tamamen işitme yetersizliği mevcut. Biyonik kulak ameliyatıyla çocukların iç kulağına işitme cihazı takıp, ilk defa duymalarını ve normal konuşmalarını amaçladık. Ameliyattan sonra işitme engelleri kalmadı." dedi.

Hateme'nin yaklaşık 3 yıl, Sercan'ın ise bir süre işitme cihazı kullandığına fakat hiçbir sonuç alınamadığına dikkati çeken Bingöl, ameliyatın ardından bir süre sonra çocukların işitip konuşabileceğini vurguladı. Bingöl, şöyle devam etti:

"Çocuklar ameliyattan sonraki süreçte normal insan gibi duyarak hayatlarına devam edecek. Hastanemizde bu ameliyat ilk kez yapılacak. Bölgemizde bu tarz ameliyat bekleyen çok ciddi hastamız bulunmakta. Çocuklar ameliyattan bir süre sonra artık sesleri duyar halde tekrar göreceğiz." 

Hastanenin KBB doktoru Opr. Dr. Korhan Kılıç da söz konusu ameliyatın ortalama 2-5 saatte yapılabildiğini aktardı.

Hastaların ameliyattan sonra rahatlıkla duyacağını dile getiren Kılıç, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hastalarımız duyacak ama bizler gibi değil. Çünkü hastalarımızın biri 4, diğeri ise 2 yıl boyunca hiç duymamış. ilk defa duyacaklar ve onlara duydukları tuhaf gelebilecek. Sesleri algılarken çok şaşıracaklar. Belki isimlerini bile anlamayacak ama tabii ki işittikleri her sese dönüp tepki verebilecek." 

"Çok heyecanlıyız, Allah bu mutluluğu ihtiyacı olan herkese yaşatsın"

Sercan'ın babası Fatih Yılar da çocuklarının doğuştan işitme engelli olduğunu söyledi. Oğlunun doğumdan sonra işitme testini geçemediğini anlatan Yılar, şunları kaydetti:

"Allah kimseye böyle acı vermesin. İnsanın çocuğunun duymaması, konuşamaması büyük şanssızlık. Çok üzülüyorduk. Şuan oğlum duymuyor, sadece göz teması veya el işaretiyle anlaşabiliyoruz. Ameliyattan sonra artık duyacak, çok heyecanlıyız, Allah bu mutluluğu ihtiyacı olan herkese yaşatsın." 

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER