Gündem

Biyolojik zenginlik alanı: Kızılırmak Deltası

Türkiye'nin uluslararası öneme sahip sulak alanlarından Kızılırmak Deltası, pek çok endemik bitki, balık ve kuş türünü bünyesinde barındırıyor. - Anadolu Ajansı

Biyolojik zenginlik alanı: Kızılırmak Deltası
28-12-2016 14:09

SAMSUN - İlyas Gün

Eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip olan Kızılırmak Deltası'nda Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ü ile 352 kuş türü de yaşıyor. Sulak alanları 11 bin 600 hektarı bulan Kızılırmak Deltası, irili ufaklı çok sayıdaki gölü, sazlık alanları, ender subasar çayırlarıyla dikkati çekiyor.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 11. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, AA muhabirine, Kızılırmak'ın Karadeniz'e döküldüğü alanın da içinde yer aldığı 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nın, Türkiye'nin önemli sulak alanlarının başında geldiğini söyledi.

Deltanın 11 bin 600 hektarının sulak alan ekosistemleri ve bu sistemlerle ilişkili habitatların doğal ve yarı doğal alanlarını oluşturduğuna dikkati çeken Kılınçer, deniz, ırmak, göl, sazlık, bataklık, çayır, mera, orman, kumul ve tarım alanları gibi farklı yaşam alanları bulunmasının deltayı eşine az rastlanır önemli biyolojik çeşitliliğe sahip kıldığını anlattı.

Deltadaki sulak alan ekosisteminin tamamı ile sistemle ilişkili doğal karakteri korunmuş habitatları kapsayan 21 bin 700 hektarlık alanın Sulak Alanların Korunması (RAMSAR) Sözleşmesi listesinde yer aldığına işaret eden Kılınçer, uluslararası öneme sahip sulak alan belirlenmesi için geliştirilmiş 9 kriterden 8'ini karşılayan Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'deki 14 RAMSAR alanından biri olduğunu kaydetti.

Deltada 11 familyaya ait 29 balık türü bulunuyor

Deltada 11 familyaya ait 29 balık türü tespit edildiğinin altını çizen Kılınçer, "Deltadaki gölleri kullanmasa da bu türler arasında yer alan Mersin balığı için Kızılırmak Nehri, ülkemizdeki en önemli akarsulardan biridir. Bu nedenle Kızılırmak Nehri, Mersin balıklarının ülkemizdeki varlığını devam ettirebilmesi yönünden büyük önem taşımaktadır." diye konuştu.

Türkiye'de görülen 160'ın üzerindeki memeli türünün 33'ünün alanda yaşadığının belirlendiğini dile getiren Kılınçer, deltada küresel ölçekte nesilleri tehlike altına girmeye yakın nalburunlu yarasası, büyük nalburunlu yarasa, Anadolu sincabı ve cüce avurtlakun görüldüğünü söyledi.

Binlerce göçmen kuşa ev sahipliği yapıyor

Kılınçer, 352 kuş türünün görülebildiği deltanın Türkiye'deki kuş türlerinin yüzde 75'ine sahip olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Kızılırmak Deltası, uzun yıllardan beri kuş varlığı açısından son derece önemli bir alan olmuştur. Delta, nesli tehlikede kuş türlerini barındırmanın yanı sıra özellikle göç sırasında Karadeniz'i doğrudan aşan türler yönünden önem taşımaktadır. Sonbaharda Karadeniz'i aşarken bitkin düşen kuşların sığınabileceği, uzun göç yolculuklarına devam edebilmeleri için yeniden enerji depolayabilecekleri Karadeniz'in güneyindeki en önemli alandır. Aynı şekilde ilkbahar göçlerinde kuzeye yuvalama alanlarına dönen kuş türleri için de önemlidir. Ilıman iklim koşulları, zengin besin varlığı ve korunaklı alanlara sahip olması nedeniyle kalabalık su kuşu grupları, kışı deltada geçirmektedir. Kış aylarında 50 bin ile 100 bin arasında su kuşu deltada barınmaktadır."

dikGAZETE.com
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÜRKİYE GÜNDEMİ
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER