ESKİŞEHİR
Eskişehir'in Alpu ilçesinin Arıkaya Mahallesi'ne gelen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, burada orman köylülerine gelir getirmesi için oluşturulan alana badem fidanı ve lavanta fidesi dikti. Daha sonra Pakdemirli, beraberindeki AK Parti Eskişehir Milletvekili Harun Karacan, Vali Yardımcısı Bekir Şahin Tütüncü, Eskişehir Orman Bölge Müdürü Recep Temel ve diğer ilgililerle mahallede oluşturulan biyoyakıt tesisi hakkında bilgi aldı.
Bakan Pakdemirli, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, söz konusu tesiste orman atıklarını tamamen kullanarak öncelikle ısı ve sıcak su kaynağı sağladıklarını söyledi.
"Doğaya hiç atık bırakmadan köy konağını ve camiyi ısıtıyoruz"Ayrıca tesiste gaz üretiminin de gerçekleştirildiğini ifade eden Pakdemirli, şöyle konuştu:
"Kendi kendine yeterlilik ve orman köylerimizin boşalmaması çok önemli. Eskişehir'de Orman Fidanlığı'nda denedik ve şimdi köyümüzde deniyoruz. Olabildiğince kendi kendine yeterlilik, sürdürebilirlik ilkesi içerisinde bir permakültür kavramı içinde bir şeyin girdisi bir şeyin çıktısı olacak şekilde doğaya hiç atık bırakmadan tertemiz bir şekilde köy konağını ve camiyi ısıtıyoruz. 18 ay boyunca bu tesis sıcak su sağlayacak. 18 ay sonra da bu yerdekilerin hepsi gübre olacak. Burada ekilen tarlalara bu gübreleri sevk etmek suretiyle de doğaya atık salmadan 18 ay boyunca enerji üretmiş olacağız. 18 ay boyunca bedava ısı köylüye hizmet verecek. Yakında gaz üretimi de başlayacak. İsterseniz gazla elektrikler kesildiğinde jeneratör çalıştırırsınız, ne isterseniz onu yaparsınız. Böyle örnek projeleri çoğaltmak istiyoruz. Bunun bir maliyeti yok her taraf ağaç, her taraf dal. Bu dalları bir patoz eşliğinde parçalayıp buradan ısı elde etmek mümkün."
Konuşmanın ardından Bakan Pakdemirli ve beraberindekiler biyoyakıt tesisinden elde edilen sıcak suyla ısınan köy konağı ve camiyi inceledi. Pakdemirli, ayrıca mahallede hayata geçirilen "bitkisel kök yüzdürme yöntemiyle mutfak suyu arıtma" projesine ilişkin bilgilendirildi.
Muhabir: Deniz Açık
Kaynak: AA
dikGAZETE.com