Genel

Birleşik Arap Emirlikleri Mars'ta kent kurmayı planlıyor

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Mars'ta bilim kenti kurma projesinin resmen başladığını duyurdu.

Birleşik Arap Emirlikleri Mars'ta kent kurmayı planlıyor
27-09-2017 17:01

ABU DABÄ° (AA) - BirleÅŸik Arap Emirlikleri (BAE) resmi haber ajansı ENA'nın haberine göre, Devlet BaÅŸkanı Yardımcısı, BaÅŸbakan ve Dubai Emiri Åžeyh Muhammed bin RaÅŸid Al Mektum ile Abu Dabi Veliaht Prensi Åžeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan, Dubai'deki MuÅŸrif Park'ta 1 milyon 900 bin fitkare alanın kullanılacağı ve 136 milyon dolara mâl olacak projeyi resmen baÅŸlattı.

Yapılacak uzay kentinin türünün ilk örneÄŸi, Mars üzerinde uygunabilir bir model olacağı belirtildi.

Proje kapsamında "kızıl gezegen" arazisini ve sert ortamını simüle eden sofistike laboratuvarların ve 3 boyutlu baskı için geliÅŸtirilen tekniklerin kullanılacağı, ısı ve ışık izolasyonunun saÄŸlanacağı ifade edildi.

Gezegendeki gıda, su ve enerji güvenliÄŸi sorunlarına çözüm bulmak ve canlıların yaÅŸayabilmesi konusunda iyileÅŸtirici katkı saÄŸlayacak araÅŸtırmalar yapmak için en iyi bilim adamları ile bilimsel tecrübeleri BAE'ye getirmek için çaba sarfedileceÄŸi aktarıldı.

Mars'takine benzer ÅŸartlar ile ortam oluÅŸturulduktan sonra bir grup insanın bir yıl burada yaÅŸayacağı ve bu sırada söz konusu insanlar üzerinde davranışsal incelemeler yapılarak bilimsel bulguların takip edileceÄŸi ve daha sonra gerçekleÅŸtrilecek uzay yolculuklarında da bu deneyimlerden istifade edileceÄŸi kaydedildi.

Kentin dış görünümüne iliÅŸkin de bilgi verilen haberde, sütunlara dayalı olmayan birkaç kubbeden oluÅŸacağı ve bu kubbelerin inÅŸa edilebilmesi için yeni tekniklerin üretimine ihtiyaç duyulduÄŸu dile getirildi.

Dünyadaki en geliÅŸmiÅŸ mimari yapıya sahip olacağı belirtilen Mars bilim kentinin tasarımının Google'ın Londra'daki yeni merkezini tasarlayan mühendis tarafından yapılacağı bilgisi verildi.

BAE Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammed bin Raşid el Mektum, şubat ayında "Mars 2117" projesiyle bu gezegende yaşanılabilir bir şehir inşa etmeyi planladıklarını duyurmuştu.

Muhabir: Ahmed al-Masri,Hacer BaÅŸer

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
TÃœRKÄ°YE GÃœNDEMÄ°
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER